MY TV analiza EP: Čačić i Lalatović o Hrvatskoj i Srbiji, Slovenci su kao Nijemci

Nekadašnji selektor Hrvatske i trener iz Srbije analiziraju dešavanja na EP u Njemačkoj

MY TV analiza EP: Čačić i Lalatović o Hrvatskoj i Srbiji, Slovenci su kao Nijemci

Sponzorski tekst
Teme:

Razgovarao: Adnan Pločo

Evropsko prvenstvo u fudbalu igra se od 14. juna do 14. jula. Završene su utakmice grupne faze, a uskoro počinje osmina finala. Sve prethodne, ali i sve preostale utakmice sa najvažnije fudbalske smotre u Evropi moći ćete gledati u direktnom prijenosu na televizijskom kanalu MY TV, koji se emituje na BH Telecomovoj platformi Moja TV, na broju 12.

Kao i prethodne dvije sedmice, tako i ove MY TV u saradnji sa SportSport.ba donosi analizu dosadašnjeg dijela Evropskog prvenstva. Prethodno smo razgovarali sa Mehmedom Baždarevićem i Petrom Šegrtom, a obzirom da je završena grupna faza ovoga puta su dva stručnjaka analizirala dešavanja u Njemačkoj. Nekadašnji selektor Hrvatske Ante Čačić i proslavljeni srbijanski trener, koji je radio i u Premijer ligi BiH, Nenad Lalatović naši su sagovornici ove sedmice.

Ovo je kraj jedne fenomenalne generacije

Selekcija Hrvatske završila je svoj nastup na Evropskom prvenstvu u grupnoj fazi. Koban po Hrvate bio je gol koji su primili od Italije u 98. minuti susreta (završeno 1:1 op.a.) i zbog toga su Modrić i društvo morali, prije nego se to očekivalo, na avion za Zagreb.

Ante Čačić, nekadašnji selektor reprezentacije Hrvatske koji je i postavio temelje tima sa kojim je Dalić, a koji je zamijenio upravo Čačića na selektorskoj poziciji, napravio velike rezultate smatra kako je Hrvatska zaslužila da prođe grupu i vjeruje kako je ovo kraj jedne sjajne generacije koja je posljednjih osam godina bila u samom vrhu Evropskog fudbala.

- Činjenica je da je Hrvatska svoju priliku za prolazak grupe propustila protiv selekcije Albanije u utakmici u kojoj su morali slaviti. U zadnjim minutama, te utakmice, baš kao i ove sa Italijom primili su golove zbog kojih su ispali. Ruku na srce Hrvatska nije baš najbolje zakoračila na ovaj EURO, jer su igrali protiv jake Španije, ali to nije bilo na nivou Hrvatske, bez obzira na kvalitet Španaca. Protiv Albanije smo se tražili prvo poluvrijeme. Uspjeli smo se u drugom poluvremenu konsolidovati, selektor je izveo drugačiju ekipu na teren i uspjeli smo preokrenuti rezultat. Nažalost, kada smo trebali igru držati pod kontrolom, kada smo utakmicu trebali privesti na jedan miran način kraju, mi smo ispustili sve iz ruku i dozvolili protivniku da iz jedne ne baš najbolje akcije da gol i da nam pokvari sve i da protiv Italije igramo za biti ili ne biti. Protiv Italije smo imali nekih crnih rupa, ali bili smo i na dobrom nivou, međutim desilo nam se isto kao protiv Alabanije. Nakon vodstva, nekih 10, 15 minuta Italija preuzima incijativu i na kraju se desio sjajan gol za novi remi i povratak kući. Šteta je za ovu sjajnu generaciju, koja je bila osokoljena dobrim rezultatima na Svjetskom prvenstvu i u Ligi nacija, vjerovali smo da konačno možemo napraviti dobar rezultat na Evropskom prvenstvu, gdje nikada nismo prošli eliminacijsku utakmicu nakon grupne faze, a sada nismo prošli ni grupu. Žao mi je ove sjajne generacije, ovih sjajnih momaka predvođenih Lukom Modrićem, jer mislim da je ovo kraj te sjajne generacije, ali njima niko ništa ne smije zamjeriti. Jedan loš turnir ili jedna loša utakmica ne smiju poništiti sve ono što su oni godinama dobro radili i veselili nas sjajnim rezultatima. Hrvatska ima dobre mlade igrače i ono što jeste važno da u kontinuitetu osiguramo nastup na velikim takmičenjima.

Prisjetio se Čačić i Evropskog prvenstva 2016. godine kada je kao selektor predvodio reprezentaciju Hrvatske. Hrvatska je tada prošla grupu, uspjeli su savladati i Španiju sa 2:1. U eliminacionoj fazi igrali su sa Portugalom, i zanimljivo, poraženi su u posljednjim minutama drugog produžetka sa minimalnih 1:0, a Portugal se nakon toga okitio naslovom evropskog prvaka. Veliki broj igrača koji su sa Hrvatskom osvajali srebro na Svjetskom prvenstvu 2018. i bronzu 2022. godine, bilo je pod Čačićevim vodstvom na tom EURO-u.

- Imali smo jedan sjajan nastup na tom Evropskom prvenstvu 2016. godine. Bili smo prvi u grupi, ispred aktuelnog prvaka Evrope Španije, a onda smo u knock out fazi ispali od kasnijeg prvaka Evrope selekcije Portugala. U Lensu smo dominirali u toj utakmici, držali Portugal pod kontrolom, u 116. minuti smo pogodili stativu i onda nekoliko trenutaka kasnije primili gol za ispadanje sa prvenstva kada je pogodio Quaresma u 117. minuti. Hrvatska je i tada pokazala da ima potencijala i da se nekada mora vratiti za taj nesretni poraz. Vratilo se odmah na narednom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali i četiri godine kasnije u Kataru. Veliki broj igrača koji su igrali 2016. godine, igrali su do 2022., pa i do danas. I danas tu ima igrača Luka Modrić, Domagoj Vida, Mateo Kovačić, Ivan Perišić... Treba sačekati, vidjeti šta će oni odlučiti, Modrić ulazi od septembra u 40. godinu i sigurno da će i mlađi igrači imati prostora. Kažem treba sačekati njihove odluke, ali ponovit ću, mislim da je ovo kraj te sjajne generacije. Moramo sve ovo prihvatiti stoički, ne smijemo dozvoliti da ovo poljulja atmosferu oko reprezentacije i da se zaboravi sve ono napravljeno u proteklih osam godina i koliko su ovi igrači donijeli sreće našim navijačima - dodao je Ante Čačić.

Nekadašnji selektor Hrvatske koji je u karijeri vodio Dinamo, u dva navrata, zatim Maribor, Slaven Belupo, Inter Zaprešić, Lokomotivu i Pyramids SC u Egiptu smatra kako je ovo najbolje Evropsko prvenstvo do sada.

- Mislim da je ovo najkvalitetnije Evropsko prvenstvo do sada. Gledamo jedan izuzetno dobar, napadčki fudbal, atraktivan fudbal. Gledali smo utakmice u kojima se ni za koga nije moglo reći da je apsolutni favorit. Igra se dosta, pa možda i iznenađujuće, napadački fudbal, zato gledamo i dosta pogodaka. Očekujem da ćemo do kraja prvenstva gledati utakmice koje će ići u tom pravcu i da ćemo svi zajedno uživati - rekao je na kraju razgovora Ante Čačić.

Ne treba odmah kritikovati

Baš kao Hrvatska i reprezentacija Srbije vratila se kući nakon grupne faze na Evropskom prvenstvu. Tri utakmice, jedan poraz i dva remija koštali su izabranike Dragana Stojkovića Piksija plasmana u knock out fazu, pa su Orlovi rano morali kući.

I dok javnost u Srbiji traži smjenu Dragan Stojkovića Piksija, kritikuje igrače, atmosferu u i oko reprezentacije. Kada se u javnosti pojavljuju skandali koji su pratili Srbiju u Njemačkoj, Nenad Lalatović proslavljeni srbijanski trener smiruje situaciju. Lalatović smatra kako je sam odlazak na Evropsko prvenstvo, nakon 24 godine, uspjeh za Srbiju, te da je ova ekipa zaslužila da prođe dalje.

- Za mene lično je veliki uspjeh sama činjenica da smo otišli tamo nakon 24 godine. Što se tiče rezultata koje smo postigli, a kada se uzme u obzir da smo poraženi od Engleske sa minimalnih 1:0, da smo sa Slovenijom igrali 1:1, sa Danskom 0:0, to nije loš rezultat, ali je loš rezultat što nismo prošli grupu. Morali smo na sve tri utakmice naći modus kako da odigramo što je bolje moguće, slično kao u utakmici protiv Engleske, nakon primljenog gola, Slovenija drugo poluvrijeme, Danska drugo poluvrijeme i da smo tako igrali svih 90 minuta sigurno bi savladali Slovence i Dance i prošli bi dalje. Stvarno je bila velika euforija ovdje kod nas, naši reprezentativci su imali veliku podršku navijača i žao mi je što nismo prošli u narednu rundu, jer vjerujem da imamo takav tim, kvalitet, da je grupa bila takva da smo to mogli i morali. Na kraju nismo uspjeli, život ide dalje, ne treba odmah kritikovati, skidati glave. Fudbal je takav da ga danas svi igraju, tako da je naš veliki uspjeh što smo bili tamo. Neću nikoga kritikovati ili “pljuvati” posebno ne naše reprezentativce i slektora, ali smataram da smo morali da prođemo ovu grupu. Morali smo igrati napadački fudbal, a mi smo se nakako uvijek prvo poluvrijeme branili, a onda u nastavku pokušali da popravimo stvari – otvoreno će Lalatović.

Dotakao se Lalatović nastupa selekcija Slovenije i Hrvatske na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

- Pratio sam utakmice obje reprezentacije. Što se tiče selekcije Hrvatske oni su imali problem u te prve dvije utakmice, a onda u trećoj utakmici sa Italijanima su odigrali jako, jako dobro. Pokazali su zašto su jedna sjajna reprezentacija. Kažem žao mi je što je ispala moja Srbija, ali žao mi je što je ispala i Hrvatska. Protiv Italije su zaista odigrali fenomenalnu utakmicu. Kako je sudija našao tih osam minuta nadoknade, ja ne znam. Žao mi je, jer su njihovi igrači “izginuli” protiv Italijana i baš kao i mi zaslužili su prolaz dalje. Nažalost kasno su se sjetili da tako igraju, tako su morali igrati i u prve dvije utakmice. Što se tiče reprezentacije Slovenije jedna sjajno organizovana reprezentacija, sa sjajnim selektorom. Ja često kažem meni su Slovenci kao Nijemci. Strašno su disciplinovani, tačno se zna ko šta radi. Vi tu sada nemate nekog igrača kojeg bi izdvojili, ali su kao kolektiv izuzetno jaki. Imaju sjajnu atmosferu. I u igri, svaki igrač tačno zna šta selektor traži od njega. Ja jako volim to kada igrač ispoštuje šta se traži od njega, a na Slovencima se vidi da su ispoštovali sve što selektor traži i zasluženo su tu gdje jesu i ja im na tome od srca i najiskrenije čestitam. To je reprezentacija iz naše stare Jugoslavije i bez obzira šta će ko reći ja uvijek navijam za ove reprezentacije. Nikada ne gledam da li si Hrvat, Bošnjak ili nešto drugo. Uvijek bodrim te reprezentacije i navijam za njih – najiskrenije će Nenad Lalatović.

Baš kao i naši prethodni sagovornici i Nenad Lalatović se slaže da je ovo izuzetno efikasno i atraktivno prvenstvo, a otkrio je i kome to daje najveće šanse da dođe do kraja.

- Ja smatram da kada dođete na Evropsko prvenstvo da nema svrhe braniti se i čekati neku šansu. Moje razmišljanje je da je bolje ispasti u grupi, ali igrati napadački i otvoreno. Većina igrača koji igraju na ovom Evropskom prvenstvu igraju u velikim evropskim klubovima. Prema tome ja sam pristalica tog napadačkog fubala i kada imate igrače takvog kalibra onda dobijete i ovakve utakmice. Danas se fudbal igra bez lopte. Dubina, trčanje, kretanje, te duge lopte i onda kada imate igrače koji žele da igraju, da trče, žele da osvoje prostor to je moderan fudbal i to donosi rezultat. I na ovom Evropskom prvenstvu zaista imamo jako puno igrača sa ovim osobinama koje sam nabrojao. Ekipa koja napada protivnika na njegovoj polovini, koja mu ne dopusti da dođe na njegovu polovinu je u prednosti. Jer kada osvojiš loptu na protivničkoj polovini onda je odmah lakše doći i u šansu, jer ti do gola treba 20, 30 metara. Što se tiče favorita, koliko ja to vidim to su Italijani. Oni su baš oni pravi Italijani koje pamtimo godinama. Nemaju neku reprezentaciju, nemaju neku igru, ali su protiv Hrvatske pokazali da igraju onako kako im treba. Mislim da oni mogu da iznenade i dođu do kraja, jer su ih svi otpisali, svi tvrde da nemaju neku reprezentaciju, a oni igraju jako disciplinovano kod jednog trenera kakav je Luciano Spalletti. Naravno mislim da Španija može da dogura daleko sa ovom igrom koju igraju, sa jednom podmlađenom reprezentacijom i mislim da bi oni na kraju mogli da budu prvaci Evrope – rekao je na kraju razgovora Nenad Lalatović koji je u Bosni i Hercegovini radio u ekipi Borca, a u karijeri kao trener predvodio Crvenu zvezdu, Srem, Proleter, Voždovac, Napredak, Borac iz Čačka, Vojvodinu, mladu reprezentaciju Srbije, Čukarički, Radnički, Mladost, Radnički 1923, Al-Batin (Saudijska Arabija), Zoryu Lugansk (Ukrajina), dok je kao igrač nastupao za Rad, Crvenu Zvezdu, Shakhtar, Wolfsburg, Zemun i OFK Beograd.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.