MY TV ANALIZA EP: Koga Baždarević vidi kao favorita, šta prognozira Srbiji i Hrvatskoj

Ko će zablistati, šta misli o VAR-u?

MY TV ANALIZA EP: Koga Baždarević vidi kao favorita, šta prognozira Srbiji i Hrvatskoj

Sponzorski tekst
Teme:

Razgovarao: Adnan PLOČO

Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se igra u Njemačkoj od 14.6 do 14.7, počinje danas. Prvi će na teren reprezentativci domaćina Njemačke koji za protivnika imaju, moglo bi se reći, jednog od autsajdera selekciju Škotske. Ovu utakmicu, ali i sve ostale sa najvažnije fudbalske sportske smotre u Evropi moći ćete gledati u direktnom prijenosu na televizijskom kanalu MY TV, koji se emituje na BH Telecomovoj platformi Moja TV, na broju 12.

MYTV u saradnji sa SportSport.ba svake sedmice donosi analizu dešavanja na Evropskom prvenstvu kroz zanimljive podatke, stručne analize i interesantne sagovornike. Prvi sagovornik u MYTV Analizi EP je legendarni Mehmed Baždarević.

Mehmed Baždarević bio je i ostao istinska legenda Željezničara. Goropadan i nemilosrdan na terenu, miran i skorman izvan njega, bio je rado viđen gost gdje god bi došao. Sa 17 godina debitovao je za Plave sa Grbavice, a u sezoni 1984/1985. proglašen je za najboljeg fudbalera Jugoslavije. Iste godine izabran je u UEFA Dream Team. Za Željezničar je odigrao više od 300 utakmica postigavši pri tome nešto manje od 100 golova. Iako je nastupao u sjajnoj plavoj generaciji, nikada nije osvojio titulu prvaka države sa Željezničarom. Nakon odlaska iz domaćeg fudbala, karijeru je gradio u Francuskoj, igrajući za Sochaux i Nimes. Veliki trag ostavio je u Sochauxu, gdje i danas ima status legende. Za A reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1983. godine, te ubilježio 54 nastupa uz četiri postignuta gola. Igrao je na Evropskom prvenstvu 1984. godine i nastupio na tri susreta.

Radio je kao trener u francuskom Sochauxu, Istresu, Étoile du Sahel (Tunis), Al-Wakrah (Katar), Grenobleu, MC Alger (Alžir). Selektor Bosne i Hercegovine postao je u decembru 2014. godine. Bosni i Hercegovini donio je jedini trofej kada je kao selektor predvodio BiH do osvajanja Kirin Kupa u Japanu 2016. godine.

Oglasi

Na početku analize Baždarević je istakao šta očekuje od ovog Evropskog prvenstva.

- Moje je mišljenje, a i francuske javnosti je da nakon dugo godina, mislimo, da će biti izuzetno dobro prvenstvo sa puno favorita. Svi očekujemo jedno dobro prvenstvo, sa zanimljivim utakmicama i da će svi krenuti sa jednom ofanzivnom igrom. Mislim da ima puno ekipa koje mogu otići jako daleko, što daje dodatnu draž ovom prvenstvu i vjerujem da ćemo svi uživati.

Baždarević ima i svoje favorite, a za jednu reprezentaciju tvrdi da čeka svoju šansu iz sjene.

- Francuska i Portugal su uvijek favorit uz Englesku. Ja bih tu dodao i Hrvatsku, jer ćemo svi vjerovatno navijati za naše susjede i komšije, mislim, na Srbiju. Iako Hrvatska ne igra dobro na evropskim, kao na svjetskim prvenstvima, njih svakako moramo smatrati za jednog od favorita. Znajući njohov kvalitet ja ću ih staviti u sami vrh, kada su u pitanju kandidati za osvajanje Evropskog prvenstva. I jedan kanidat kojeg mnogo ne spominjemo, a ja vjerujem da mogu otići jako daleko, a to je selekcija Nizozemske. Mislim da su reprezentacija koja je u stanju da napravi veliki rezultat.

Ronaldo ima veliku želju i mogao bi biti najbolji na prvenstvu zajedno sa Modrićem, Mbappeom i Keanom smatra Baždarević.

- Ja vjerujem da će ovo prvenstvo obilježiti igrači koji su velika svjetska imena i koji su se već dokazali poput Cristiana Ronalda, Luke Modrića, Kyliana Mbappea, Harrya Kanea.... Ima tu izuzetno kavlitetnih mladh fudbalera prije svega u reprezentaciji Njemačke, Turske, Hrvatske i Nizozemske, tako da bi neko od njih također mogao da bude najbolji na ovom prvenstvu. Međutim mislim da, kao što će favoriti opravdati taj epitet, tako da će i ovi iskusni igrači dominirati na Evropskom prvenstvu.

Baždarević vjeruje u dobro suđenje, podržava VAR, ali...

- Uvjeren sam da će suđenje biti na vrhunskom nivou i da se, kao ranije, neće pričati o nekim sudijskim greškama. UEFA je odabrala najbolje u Evropi, jer sigurno ne žele ništa prepustiti slučaju. VAR je sve više prisutan. Podržavam VAR, ali ne u ovom obliku. Ja sam za VAR samo u određenim situacijama i to bi svakako ubrzalo igru i ne bi dugo čekali kao do sada.

Oglasi

Na Evropskom prvenstvu učestvuju 24 reprezentacije podijeljene u 6 grupa. Iz svake grupe u osminu finala idu prvoplasirana i drugoplasirana ekipa, te četiri najbolje trećeplasirane. Baždarević je prognozirao ishod svake grupe.

Grupa A: Njemačka, Mađarska, Škotska, Švicarska.

- Mislim da su Njemačka i Švicarska apsolutni favoriti u grupi i u prednosti nad preostale dvije reprezentacije, ali svakako da ne treba zanemariti ni selekciju Mađarske koja se jako podigla u posljednje vrijeme.

Grupa B: Španija, Albanija, Hrvatska, Italija.

- Ove tri reprezentacije su favoriti u odnosu na Albaniju, ali su iznenađenja uvijek moguća. Mislim da je Hrvatska u ovoj grupi favorit broj jedan, a nakon njih sve je otvoreno. Ipak, vjerujem da će i Italija i Španija proći dalje.

Grupa C: Engleska, Danska, Slovenija, Srbija.

- Volio bih da prođu Srbija i Slovenija, ali ne znam da li sam realan i objektivan. Ovo gledam navijački zbog velikog broja mojih prijatelja i nekadašnjih saigrača u ovim zemljama. Mislim da su Englezi apsolutni favoriti, a da će se preostale tri reprezentacije boriti za prolazak dalje.

Grupa D: Francuska, Austrija, Nizozemska, Poljska.

- Nizozemska uz Francusku predstavlja favorita, ne samo u ovoj grupi nego i na prvenstvu i smatram da će to i opravdati, te proći dalje.

Grupa E: Belgija, Rumunija, Slovačka, Ukrajina.

- Belgija je favorit, a u preostale tri reprezentacije tražit će se drugi putnik i smatram da u ovoj grupi sigurno neće igrati jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Grupa F: Portugal, Turska, Češka, Gruzija.

- Turska i Portugal su ubjedljivo najbolje dvije ekipe u ovoj grupi i mislim da su izutzetni favoriti za prolazak dalje.

Top Komentari

neznalac
Kazahstan? :-)
2 0
BosanskaSvedska
Traktoristi se vracaju brzim traktorom nako grupne faze!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi