Jagodić: Borac je u blagoj prednosti sutra i prvi favorit za titulu prvaka

Nekadašnji strateg banjalučkog kluba

Jagodić: Borac je u blagoj prednosti sutra i prvi favorit za titulu prvaka · Intervju

Jedan od onih koji su svakako kompetentni komentarisati bilo koji derbi u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a posebno susret u kojem igra Borac je Vlado Jagodić.

Ovaj 55-godišnji stručnjak je prije devet godina donio Borcu prvu i do sada jedinu titulu u Premijer ligi BiH, a nakon toliko vremena ukazala se šansa i za drugom. Jagodić smatra da bi bila velika šteta kada bi se takva šansa propustila.

Krenimo ipak redom. Vlado je za naš portal prvo iznio očekivanja od sutrašnjeg derbija Borac - Sarajevo. U pitanju je susret 21. kola u kojem igraju ekipe koje se nalaze na 3., odnosno na 1. mjestu. Razlika je samo tri boda.

"Radi se o ekipama koje su favoriti za prvu poziciju na kraju sezone. Ovo je istinski derbi. Sada su obje ekipe u samom vrhu za razliku od nekih proteklih sezona kada prije svega Borac nije bio tu. Ovo je sada baš istinski derbi po svemu. Radi se o okršaju mladih trenera, mogu to reći jer su obojica bili moji igrači do prije nekoliko godina".

"Pobjednika susreta je teško prognozirati. Ima mnogo faktora koji jedne ili druge favorizuju. Domaći ambijent je na strani Borca, na strani Sarajeva je tradicija... Ipak, bilo je i nekih izuzetaka u toj tradiciji posljednjih godina. Ja sam baš bio učesnik toga kada smo 2011. godine dva puta dobili Sarajevo. Borac je i 2015. godine slavio na Koševu... Trenutne karakteristike kažu da su obje ekipe izuzetno kvalitetne i iskusne", kaže Jagodić i osvrće se na probleme koje Borac ima s povredama.

"Borcu nedastaju dva bitna igrača - Jovanović i Dujaković. Tu će biti narušeno iskustvo i kvalitet ekipe. Ja ipak dajem blagu prednost Borcu u ovom meču, nije to ništa subjektivno. Ovo je prilika da Borac zaposjedne prvu poziciju pobjedom. Bit će pun stadion, dobar ambijent... Borac je po svim osnovama organizovan na vrhunskom nivou trenutno. Mislim da je Borac prvi favorit za titulu. Iako ljudi iz kluba kažu da je izlazak na evropsku scenu prvi cilj, ja mislim da bi bila šteta propustiti priliku da se osvoji titula, prva poslije 2011. Trenutno Borac ima sve, ambijent, atmosferu, uslove... Treba to iskoristiti".

Koje su mane jednih i drugih?

"Mene malo interesuje kako će Borac reagovati u odbrani bez ove dvojice igrača. Bit će to velika promjena. To je stituacija koja Borcu otežava stvari. Za mene je to nepoznanica. S druge strane, najveća snaga Sarajeva je u napadu. Ahmetović, Mustedanagć, Velkoski, Tatar, Rahmanović... Zato mislim da će Borcu biti teško bez pomenutog dvojca".

Ko su najbolji pojedinci kod jedne i druge ekipe i ko može riješiti susret?

"U Borcu najviše od Vranješa zavisi igra. Sve se vrti oko njega. On je učestvovao u oko 20 postignutih golova i veliki je adut. Tu je i Zakarić, Zilkić... To su igrači koji su individualno jaki. Ne treba zaboraviti ni Kajkuta. Da igra Jovanović bio bih siguran da je Borac apsolutni favorit. Ahmetović je najveća opasnost Sarajeva, tu je i Rahmanović, Sušić, Mustedanagić...".

Pohvalno je govorio prije svega o Vranješu i Ahmetoviću...

"Bez obzira što su u poznim godinama, oni daju pečat svojim ekipama. Vranješ je jedan od najboljih igrača lige, a za Ahmetovića sam već u Slobodi rekao da je jedan od tri najbolja špica u ligi. Ne treba se plašiti i reći da spadaju u grupu najboljih igrača lige".

Treneri. Ko je tu u prednosti?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Brana (Branislav Krunić op. a.) ima sreću pa ima jaku i iskusnu ekipu... S druge strane, Vinko ima više iskustva. Susreću se baš dva mlada trenera koja tek trebaju dati prečat. Iskustvo ide na stranu Vinka, to je jasno kao dan...", kaže na kraju razgovora za SportSport.ba Vlado Jagodić.

Inače, sutrašnji duel u Banja Luci počinje od 16.30 sati.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Arnel925
Hahaha pa ima da fasujete 6-2 kao City Soli. Cuj favorit za titulu.
8 4
BlueBoys
Jagodicu ufati se ti malinjaka....:)
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi