Bh. nogometaš prebolio koronavirus: "Druga noć je bila najteža, ostanite doma i slušajte doktore"

Iz kućne izolacije javio se za SportSport.ba

Bh. nogometaš prebolio koronavirus: "Druga noć je bila najteža, ostanite doma i slušajte doktore" · Intervju

S. Mlaćo

Aldin Subašić (30) prvi je bh. nogometaš koji je prebolio koronavirus.

Aldin trenutno nastupa u Švedskoj, tačnije niželigašu Hälleforsnes IF, a prve simptome koronavirusa osjetio je kada se vratio sa jedne od utakmica svog kluba.

Došao je kući i nastali su problemi. Dobio je temperaturu, osjetio je da će ga uhvatiti groznica, te da situacija nije nimalo dobra.

Zarazio je i svoju suprugu, no sada se oboje osjećaju dobro, a svoja iskustva sa pandemijom koronavirusa ispričao je iz kućne izolacije u telefonskom razgovoru za SportSport.ba. 

"Igrali smo neki Kup prošle subote, došao sam kući i osjetio temperaturu, te groznicu. Naredni dan sam bio previše umoran, izgubio sam i čulo mirisa, ništa nisam osjetio. Temperatura me držala dugo, no nisam opet mislio na koronavirus. Mislio sam kao i svaka gripa, to je normalno da imate malaksalost, temperaturu... Počeli su zatim simptomi koji asociraju na koronavirus, te su mi se upalile te da kažem 'korona lampice'. Treći dan supruga Sanela koju sam zarazio je otišla u bolnicu, a i trudna je, pa je naravno briga još veća. Zabrinuli smo se, primili su je u bolnici i kroz razgovor doktori su odmah ustanovili da ima sve simptome korone. Čak je nisu ni testirali. Pitali su je za disanje, te vidjeli da nije za aparata, bila je dva sata i propisali su joj lijekove. Poslali su je kući i rekli da se drži doma, da ne izlazimo kako ne bi druge zarazili", priča Subašić, te nastavlja.

"Ja sam ostao kući, imamo dva mala dječaka, morao sam ih čuvati. Bio sam cijelo vrijeme kući pod temperaturom, pazio sam se maksimalno".

Sada se osjećaju bolje i naravno sretni su zbog toga. Još par dana se očekuje da budu u izolaciji.

"Cijelo vrijeme smo proveli kući. Bili smo u komunikaciji sa doktorima, savjetovali su nas šta da radimo. To je kao i svaka druga gripa, piješ lijekove, čajeve, smjese sa limunom, medom... Peti dan smo osjetili olakšanje. Prošla je temperatura, groznica, ali uvijek se sjetim te druge večeri kada nismo spavali. Oka nismo sklopili, bilo je najgore".

Kao osoba koja je uspješno prošla koronavirus imao je poruku za sve ljude.

"Apelujem na ljude da prate šta govore doktori, epidemiolozi. Oni najbolje znaju šta raditi. Treba ostati kući, izbjegavati grupisanje. Ja smatram da smo mi ovo lahko podnijeli, dok bi za nekog bilo kobno, pogotovo te rizične grupe. Ostanite doma, ne krećite se bez potrebe, ovo neće dugo trajati ako svi budemo savjesni građani društva. Tako najlakše možemo pobijediti. U suprotno samo možemo širiti dalje".

Nije se libio objaviti da je osoba koja je pozitivna na koronavirus. Malo se ipak dvoumio, ali i na ovaj način želio je da pomogne, prije svega ohrabri druge, što je veoma važno u ovim trenucima

"Ne treba paničiti, kao što pišu brojni mediji. Može se pobijediti, vidite i na našem primjeru, a ima ih još takvih kod nas. Niko ne izlazi u javnost ko je prebolio, a ja sam smatrao da se treba pojaviti i neko takav, a ne samo da se pojavljuju oni koji su oboljeli. Trebaju izaći ljudi i ohrabriti druge. I ja sam se dvoumio, jer te ljude obilježavaju kao da si ne do Bog dobio kancer. Nije to, ako se imalo edukujete, to je malo jača gripa koje smo svi proživljali", dodao je Aldin Subašić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Aldin Subašić je porijeklom iz Zvornika, a već nekoliko godina živi i radi u Švedskoj.

Top Komentari

Arnel925
"primili su je u bolnici i kroz razgovor doktori su odmah ustanovili da ima sve simptome korone. Čak je nisu ni testirali." onda lahko možemo svi imati coronu ako je ovakva procedura
4 0
roki-rokic
Ala serete,cuj cuvao djecu dva dana iako je bio pod temperaturom.Samo levat moze u ovo sranje od texsta da povjeruje.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi