Goran Zakarić: Cilj mi je da se vratim u reprezentaciju

Povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine za SportSport.ba

Goran Zakarić: Cilj mi je da se vratim u reprezentaciju · Intervju

E. Oštraković

Nogometaši Borca svoj boravak na Zlatiboru polako privode kraju. Treninzi su naporni, a preostalo im je da u naredna četiri dana odigraju još tri prijateljske utakmice.

Nakon toga slijedi povratak u Banja Luku, te odigravanje generalke protiv Krupe, a zatim i start prvenstva u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Jedan od nogometaša od kojih se dosta očekuje ove sezone u ekipu Borca, je povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Goran Zakarić.

Iskoristili smo jednu od rijetkih prilika kada nogometaši Borca odmaraju, te smo razgovarali sa Goranom o raznim temama.

Na početku razgovora za SportSport.ba, Goran se osvrnuo na trenutne pripreme svog tima koje obavljaju na Zlatiboru.

"Ono što je planirano za sada ide po planu. Odigrali smo dvije utakmice i ostvarili dvije pobjede i pokazali smo da djelujemo dobro. Kada je riječ o uslovima sve je uredu i nadamo se da će sve biti uredu do kraja i da ćemo se u Banja Luku vratiti u dobrom raspoloženju".

Kada se Zakarić odlučio vratiti u Premijer ligu, te potpisati za Borac, to je bio veliki transfer za našu ligu.

"Sigurno da sam gajio neke druge planove, ali takva se situacija desila. Bilo je dosta čudnih stvari, te sam u dogovoru sa predsjednikom Zeljkovićem odlučio da napravim ovaj potez. Čekao sam do zadnjeg momenta nekakav novi klub vani, ali nije došlo do toga iz nekih mojih privatnih razloga, te sam se odlučio za Borac. Svidjela mi se ta priča oko Borca i zato sam došao tu. Zadovoljan sam što sam došao tu. Ligu poznajem jako dobro i iskusan sam što se tiče Premijer lige BiH".

Borac u narednoj sezoni ima velike ambicije, te su svi u klubu itekako svjesni toga.

"Imamo jasne ciljeve. Borac zaslužuje da bude u vrhu i da osvaja titule. U ovoj sezoni je prvi cilj izboriti Evropu, a drugi da probamo osvojiti šampionsku titulu. Klubovi poput Borca, Zrinjskog, Želje, Sarajeva i Širokog uvijek idu na taj sami vrh. To su slični klubovi što se tiče ambicija".

Nakon osam godina Borac će nastupiti u Evropi, te će konačno pokušati preskočiti tu prvu stepenicu.

"Dobra stvar i prava stvar je ta što se Borac vratio na evropsku scenu. Dugi niz godina nije bio tu, ali sada smo tu. Imamo dosta dobre i iskusne igrače, neki su igrali kvalifikacije, neki grupne faze evropskih takmičenja, tako da imamo jednu dobru, kvalitetnu ekipu sa iskusnim igračima. Dosta zavisi od protivnika i sa nestrpljenjem čekamo taj žrijeb, da saznamo ko će nam biti protivnik. Ako bude protivnik po mjeri ili malo iznad nas mi se naravno nećemo predavati".

Gotovo u svakom prijelaznom roku Goran Zakarić je povezivan sa Željezničarom, ali i odlaskom u inostranstvo.

"Imao sam dosta poziva iz naše lige i od strane Željezničara, ali i Zrinjskog. Imali smo razgovore, ali se nismo dogovoriti. Imao sam lijepe periode sa oba kluba i nadam se da su to moji klubovi u koje ću imati priliku da se vratim. Kada je riječ o Borcu, imam ugovor do zime i u razgovoru sa agentom i predsjednikom ćemo vidjet moju daljnju situaciju. Što se tiče moje karijere, nadam se da ću otići u inostranstvo i cilj mi je da se vratim u reprezentaciju. Svi mi imamo nekakve želje i ciljeve, ali treba ići korak po korak".

Goran je uvjeren da se kroz dobre igre u Premijer ligi Bosne i Hercegovine može doći do reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Iskreno, to je itekako moguće. Ima tu dosta dobrih igrača, u cijeloj ligi. Štilić koji ima sjajnu polusezonu iza sebe, ima tu i mladih igrača koji nastupaju za u-21 reprezentaciju. Materijal postoji, evo Cipetić je dobio poziv, to vam dosta toga govori. Moj prvi nastup za reprezentaciju je bio kod selektora Sušića, a igrao sam za Široki Brijeg. To je dobro za fudbal, da se prati liga, da ima dosta igrača iz Premijer lige. Ne možemo očekivati da će biti pet ili deset igrača, ali dva ili tri uvijek mogu. Mislim da kvalitet postoji".

Nogometaš Borca je pravio sjajne transfere, nastupao je za Dinamo Zagreb i Partizan, ali mu se jednostavno nije dalo.

"Imao sam priliku i u Dinamu, Željezničaru, Zrinjskom, Širokom, Partizanu. Situacija se odvijala postepeno. U Partizanu je išlo sve sjajno, reprezentacija je bila tu, ali onda smjenom trenera se desila čudna stvar o kojoj ne bi da govorim. Nakon toga sam bio u Rumuniji i tamo sam imao solidnu situaciju, ali na kraju je i tamo trener dobio otkaz i nismo se našli dalje u dogovoru. Trenutno su moje misli i razmišljanja vezana samo za Borac, a cilj mi je da već na zimu napravim neki novi izazov u mojoj karijeri. Da li će to biti kroz transfer ili slobodne papire, to u ovom momentu nebitno, ali imam želju i pun sam volje i želje i elana da moja karijera napreduje".

Imao je, Goran Zakarić, priliku da igra i sarajevski, ali i beogradski derbi.

"To su najveće utakmice u Bosni i u Srbiji. Beograd je mnogo veći grad i puno je veći doživljaj igrati derbi između Partizana i Zvezde. Ali, što se tiče atmosfere, navijanja, to je na jednom velikom nivou u oba derbija. Težiću ka tome da ima što više utakmica u mojoj karijeri, kao što su te dvije".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kada je riječ o Evropi, da li klubovi u BiH toliko kaskaju za klubovima u Srbiji, te zbog toga ne mogu da naprave neki veći iskorak?

"U Srbiji se puno radi oko uslova, terena. To kod nas još uvijek ide usporeno, ali nadam se da će to ubrzo doći na svoje. U Srbiji je to davno riješeno, svaki klub ima reflektore. To je za dobrobit fudbala, same države i saveza. Noćne utakmice su spas, jer je ogromna razlika kada igraš na 22 stepena i na 38 stepeni. Svi znamo ko su Partizan i Zvezda i kako ti klubovi rade, a u Bosni ima dosta kvaliteta, ali da bi se došlo do te završne faze, mislim da se mora dosta toga još promijeniti i uložiti. Ako ti želiš uspjeh moraš imati dobrog igrača, moraš da ga finansijski ispoštuješ, a to je kod nas još uvijek nekako nemoguće. Vidimo kako Sarajevo radi, bilo bi lijepo da i mi imamo predstavnika u grupnoj fazi evropskog takmičenja, jer se odmah čuje za ligu i to bi bilo sjajno za mlade igrače, ali i za sve ostale klubove. Mislim da je to trenutno nemoguće, ali vremenom i poboljšanjem uslova, nadam se da ćemo i mi imati predstavnika u evropskom takmičenju".

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Famoza
Dobar si, igrao si za Želju mog, ali tebra prije ce se Spahic vratit u repku neg ti
7 0
Benjamingst
Nemoj ziv bio
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi