Haugesund i Atromitos su "pali", Borussia ipak nepremostiva prepreka

Večeras peti put u play-offu

Haugesund i Atromitos su "pali", Borussia ipak nepremostiva prepreka

Adnan Beganović

Aktuelni bosanskohercegovački prvak, FK Sarajevo, večeras će u Zenici u play-offu Evropa lige odmjeriti snage sa slavnim škotskim Celticom.

Biće to peti put da Sarajevo igra play-off nekog od evropskog takmičenja, a u četiri prethodna nije se uspjelo "dokopati" grupne faze.

Nakon play-off duela sa Dinamom iz Kijeva i Basela u sezoni 2007/2008, te Clujom u sezoni 2009/2010, u sezoni 2014/2015 Bordo tim je za protivnika imao slavnu njemačku Borussiju Moenchengladbach, a put do duela sa njemačkom ekipom nije bio jednostavan.

U 2. kolu kvalifikacija za Evropa ligu protivnik Sarajevu je bio norveški Haugesund. Prvi susret odigran je na Koševu, a Norvežani su slavili s minimalnih 1:0. Jedini pogodak na susretu postigao je Bamberg.

No, onda u Norveškoj druga priča. Golovima Stojčeva i Okića Bordo tim je na odmor otišao sa dva gola prednosti. Norvežani su se vratili u igu na otvaranju drugog dijela pogotkom Seme, da bi im u Finišu Okić svojim drugim pogotkom zapečatio sudbinu.

Treća runda kvalifikacija donijela je okršaj sa grčkim Atromitosom. Prvi susret je odigran na Koševu i opet poraz Sarajeva, ovaj put 1:2. Međutim, golovima Duljevića i Bilbije Sarajevo je u Grčkoj povelo 2:0, a šest minuta prije kraja Tavlaridis je pogodio za 1:2 i meč je otišao u produžetke. Pogodak za veliko slavlje Sarajeva postigao je Bilbija.

Pobjedom u Grčkoj "zakazana" je utakmica sa Borussijom Moenchengladbach. Prvi susret opet je odigran na Koševu. Favoriziranom njemačkom klubu Bordo momci su pružili dobar otpor. Povela je Borussia u 11. minuti preko Hahna, da bi 15 minuta kasnije Puzigaća pogodio za erupciju oduševljenja na našem najvećem stadionu. Hrgota u 41. ponovo goste dovodi do prednosti, a Duljević u 59. stvari vraća na početak. Šesnaest minuta prije kraja Hrgota svojim drugim pogotkom postavlja konačan rezultat 2:3.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

U Njemačkoj je Borussia pokazala svoju snagu. Slavila je 7:0, a Sarajevo je tako četvrti put ostalo korak do plasmana u grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja. Večeras je nova prilika, a usudili bismo se reći, bez obzira što se igra sa Celticom, i najveća do sada. Sarajevo ima dobru ekipu, klub je posložen u svakom smislu i kao nagrada za sve urađeno, grupna faza Evropa lige bi bila idealna.




Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

TesanjskiBrnjo
Zguzit ce ih Celtic nemoj da bude da vam nisam reko
2 7
Dtox
Nadam se da grijesim, ali zbog ustrasljivog mentaliteta nemaju sanse. Vazda kasno skontaju da tkz veliki protivnici nisu vanzemaljci. Samo kad se sjetim Batea i pickaste igre u zenici, muka mi na ocima padne.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti