Španci moraju igrati protiv Kosova, ali su postavili nekoliko zanimljivih uslova za FIFA-u

Ne priznaju nezavisnost Kosova

Španci moraju igrati protiv Kosova, ali su postavili nekoliko zanimljivih uslova za FIFA-u

Endin Čaušević

U ponedjeljak je održan žrijeb grupa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2022. godine igra u Kataru.

Dosta pažnje privukla je grupa B u kojoj se nalaze Španija, Švedska, Grčka, Gruzija i Kosovo. Ono što je privuklo najviše pažnje jeste da je Kosovo u grupi s tri zemlje koje ne priznaju ovu državu.

Nezavisnost Kosova nisu priznale Španija, Grčka i Gruzija, a jedina je to u ovoj grupi uradila Švedska. Španci su zbog Katalonije bili najglasniji što se tiče nepriznavanja Kosova i čak je bilo priča da neće željeti igrati utakmice protiv ove selekcije.

Međutim, od toga nema ništa, ali je jasno da će FIFA morati pristati na neke kompromise koje postave Španci. O tome je govorila i ministrica vanjskih poslova Španije, Arancha Gonzalez Laya, koja je poručila da će se utakmice sigurno odigrati.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"To je problem koji se riješi u okviru FIFA pravilnika. Gledaju se njihova pravila, a ne međunarodno pravo o priznavanju država. To što mi ne priznajemo Kosovo ne znači da ta zemlja ne učestvuje u sportskim takmičenjima. Mi smo već igrali s Kosovom na Mediteranskim igrama i Svjetskom prvenstvu za mlade rukometaše. Vidjet ćemo s FIFA-om koje uslove će tražiti i kako će te utakmice izgledati".

Španski mediji pišu da će oni vjerovatno tražiti da se uklone obilježja Kosova, odnosno zastave i intoniranje himne.

Top Komentari

Dobar,Los,Zao
Nemoraju igrati u Pristini,moze u Kosovskoj Mitrovici!
9 1
karlhajncbrazzzo
Neka traže da igraju bez golmana.
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi