Poraz bh. društva: Kako su jednim potezom legendarnog "Švabu" eliminisali iz Saveza

Poraz bh. društva: Kako su jednim potezom legendarnog "Švabu" eliminisali iz Saveza

A. Beganović

Na posljednjoj održanoj redovnoj sjednici Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine 56. delegata jednoglasno je podržalo izmjene i dopune Statuta krovne kuće bh. fudbala.

Osim što su izmjenama u Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na mala vrata uveli i "treću komponentu" te dozvolili članovima Izvršnog odbora iz Fudbalskog saveza RS, kantonalnih i županijskih saveza, beskonačnu blokadu važnih odluka, izmijenili su još nekoliko tačaka Statuta.

Naravno, kako to biva u Bosni i Hercegovini, ponovo su gledani lični interesi, a zanimljivo je da su izmjenama Statuta počasnom predsjedniku date veće ovlasti s obzirom da upravo počasni predsjednik automatski ulazi u Odbor za savjetovanje i posredovanje za izbore 2020., 2024 i eventualno 2028. godine. Pored počasnog predsjednika po Statutu će ovaj odbor brojati još pet članova koje će imenovati Skupština na prijedlog enitetskih saveza, te predsjednika i dva potpredsjednika FSBiH.

A, nadležnosti ovog odbora su između ostalog da savjetuje IO FSBiH, posreduje u slučaju da Izvršni odbor nije u mogućnosti donijeti odluke zbog nepremostivih neslaganja i prepreka, te da zajedno sa predsjednikom FSBiH komunicira sa FIFA-om i UEFA-om.

Odlično, pomislili biste na prvu. Upravo bi legendarnom Ivici Osimu, počasnom predsjedniku Fudbalskog saveza BiH jedna takva uloga i odgovarala. Čovjek sa takvim velikim fudbalskim iskustvom, cijenjen širom fudbalskog svijeta, uz još nekoliko bh. fudbalskih legendi najzaslužniji za skidanje suspenzije od strane UEFA-e i FIFA-e sasvim sigurno bi imao šta i naučiti članove Odbora za posredovanje, ali i Izvršnog odbora.

Međutim, Fudbalski savez ima dva počasna predsjednika. Drugi je Elvedin Begić, još uvijek aktuelni predsjednik Saveza, a titulu počasnog je dobio na sjednici Skupštine na kojoj je izglasana i izmjena Statuta.

A, kako bi se izbjegle nedoumice, u novom Statutu je zapravo i riješeno pitanje koji će od dvojice počasnih predsjednika automatski postati i član Odbora za posredovanje i savjetovanje i to na sramotan način tako što je članu 19. koji se tiče uslova za status člana tijela FSBiH dodana podtačka: "da kandidati za članove organa i tijela na dan imenovanja u organe i tijela NS/FS BiH ne mogu biti stariji od 75 godina.".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dakle, u novom Statutu jednom rečenicom legendarnom Ivici Osimu su zatvoreni svi putevi za članstvo u bilo kojem tijelu Fudbalskog saveza BiH, tako da će Begić automatski postati član Odobora za savjetovanje i posredovanje.

Svih 56 članova Skupštine glasalo je i za ovu promjenu Statuta i zapravo je ova činjenica i najveći poraz bosanskohercegovačkog fudbala, ali ne samo fudbala nego i bosanskohercegovačkog društva. 

Top Komentari

kolezeljovac
Dino Begić je srbin muslimanske vjeroispovjesti
28 7
Brazuka
Vico zeljkovic i dino begic. Vico je krenuo po planu a tu ubacio misimovica i spahica da zamaze oci. Ipak nije prošlo. Svaku utakmicu Treba prekidat i bojkot praviti.
25 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti