Danas zasjeda Izvršni odbor FSBiH, novi selektor neće biti imenovan

Danas zasjeda Izvršni odbor FSBiH, novi selektor neće biti imenovan

Adnan Beganović

Sramotne izmjene Statuta Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, kojima je na mala vrata u fudbal uvedena treća komponenta i kojom je omugućeno blokiranje svih važnih odluka od strane bilo kojeg od tri kontistutivna naroda, te kojem je legendarnom Ivici Osimu, počasnom predsjedniku Saveza, onemogućeno da bude dio bilo kojeg organa, brzo su pale u zaborav.

Izbor novog selektora, nejedinstvo Zvjezdana Misimovića i Emira Spahića, te članova Izvršnog odbora po pitanju izbora novog selektora, bacili su u drugi plan već pomenute izmjene Statuta.

Izmjene Statuta, taj sramni čin koji je podržalo 56 delegata Skupštine od isto toliko prisutnih, zapravo su omogučile bilo kojoj od tri komponente (kantonalan, županijska, RS) da do iznemoglosti blokiraju donošenje bitnih odluka, pa tako i izbor selektora.

Osim toga, članovima Izvršnog odbora novi Statut dodatno je u ruke pružio i mogućnost za "trgovinu" (ti meni, ja tebi) koja je otkako je Fudbalskog saveza dobro zastupljenja, pogotovo prilikom izbora selektora našeg nacionalnog tima.

Sjednica Izvršnog odbora, na kojoj bi se, iako te tačke na dnevnom redu nema, moglo raspravljati o novom selektoru zakazana je za dana u 11:00. Ono što je sigurno, Misimović i Spahić, će podnijeti izvještaj, predložit će ime ili više njih koji po njihovom razmišljanju trebaju preuzeti Zmajeve, a članovi Izvršnog odbora na kraju će biti ti koji će donijeti odluku.

Bugarski stručnjak Ivaylo Petev i nekadašnji bosanskohercegovački reprezentativac Sergej Barbarez navodno najbolje kotiraju kod Misimovića i Spahića, no nijedan od njih dvojice danas, a ako je vjerovati našim izvorima, ni na nekoj od narednih sjednica neće biti imenovan za selektora što će ostaviti dodatno vrijeme za trgovinu.

Kako tvrdi naš izvor, u proteklim danima dva najbitnija čovjeka u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj vladi, Elvedin Begić i Vico Zeljković, obavili su nekoliko razgovora i navodno su postigli dogovor prema kojem će Zeljković odustati od pokretanja pitanja smjene Komiteta za sudije, koji će danas podnijeti izvještaj IO, a kojeg je prije nekoliko dana otvoreno najavio. S druge strane će dobiti mogućnost da upravo on kao budući predsjednik imenuje novog selektora. Ali, pod uslovom da to ne bude Petev. Neslužbeno, Zeljkovićev izbor će biti jedan od dva srbijanska stručnjaka, Mladen Krstajić ili Milovan Rajevac.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Lajkači" svih zemalja ujedinite se

A, koliko se od izbora selektora našeg nacionalnog tima zapravo pravi cirkus govori i to da su reprezentativci putem društvenih mreža počeli davati podršku pojedinim kandidatima. Oni, koji su zapravo najodgovorniji za sramne rezultate u posljednje vrijeme i zbog čijih loših partija ćemo propustiti smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, uzeli su sebi za pravo da favorizuju nekog od kandidata.

Vjerovatno im u njihovim klubovima nedostaje "balkanskog mentaliteta", pa koriste svaku priliku da to "namire". Ali, može im se, nakon što im je dozvoljeno da biraju mjesto gdje će se pripremati za utakmice, ne treba čuditi ni što su počeli "lajkati". Možda, ne bi bilo loše da ih se urruče pozivi za neku od narednih sjednica Izvršnog odbora pa da tajnim glasanjem izaberu selektora.  

Top Komentari

Brazuka
Barbarez treba biti selektor juniorske selekcije, nikako A. On nema iskustva to bi bilo pogubno.
3 4
jassony
Kad sam ja rekao da Vicko gura kilavog Krstajica ccc
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti