Superliga počinje veoma brzo: "Bit će sve onako kako smo isplanirali"

Glavni tajnik ne vidi prepreku

Superliga počinje veoma brzo: "Bit će sve onako kako smo isplanirali"

E. Škorić

Anas Laghari, glavni tajnik Superlige, otkrio je da bi već za pet mjeseci mogla da počne novoformirana Superliga.

Kasno sinoć je saopćeno da kreće Superliga u kojoj je za sada sigurno 12 evropskih bogatih ekipa. Radi se o Realu, Barceloni, Atleticu (Španija), Milanu, Interu i Juventusu (Italija) i Arsenalu, Unitedu, Cityju, Tottenhamu, Chelseaju i Liverpoolu (Engleska). Ta vijest uzdrmala je svijet nogometa, pristižu danas reakcije iz cijelog svijeta i većina je razočarana što je došlo do podjele između nabrojanih timova i UEFA-e.

Evropska nogometna federacija prijeti izbacivanjem timova iz završnice njenih natjecanja, pa bi tako u petak mogla biti saopćena odluka da su City, Real i Chelsea eliminisani bez borbe iz Lige prvaka, odnosno Arsenal iz Evropske lige.

Uostalom, pitanje je šta će biti s nacionalnim prvenstvima iz kojih dolaze spomenute ekipe, a prvi čovjek UEFA Aleksandar Čeferin bio je jako ozbiljan kada je danas rekao da će igračima iz "izdajničkih" ekipa biti zabranjeno igranje na Euru i na Mundijalu u Kataru.

Britanski list 'Financial Times' otkriva ovog ponedjeljka da će 15 stalnih članova koje će ova liga imati, ako napokon krene, biti vlasnici nove firme, kojom će predsjedati Florentino Perez, čelni čovjek Real Madrida. Prema njihovim podacima, svaka od takozvanih osnovačkih ekipa (15 će ih biti) dobit će između 200 i 300 miliona eura kao "bonus dobrodošlice". Glavni tajnik će biti Anas Laghari, partner španske firme Key Capital.

On je kazao da bi liga mogla da krene za pet mjeseci, dakle na jesen, odnosno kada obično započinje nova sezona u nogometu. Uz to je saopćio da "do sada niko nije odbio poziv", te da se ne brine zbog prijetnji UEFA-e. Na neki način je Laghari aminovao početak Superlige, uvjeren da će "za nekoliko mjeseci sve biti onako kako smo isplanirali".

Oglasi

Organizatori nove lige počeli su pregovarati o budućim televizijskim pravima i nadaju se postizanju sporazuma s firmama kao što su Amazon, Facebook, Disney i Sky, s kojima teže prikupljanju oko četiri milijarde eura na godišnjem nivou.

I dok se na sva usta priča o Superligi, UEFA je danas zvanično donijela odluku o reformi Lige prvaka od 2024. godine i proširenju takmičenja sa 32 na 36 klubova. Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin nije štedio riječi kritike na račun 12 klubova i odgovornih lica za formiranje Evropske Super lige (ESL), koja bi trebalo da bude rival Ligi prvaka.

Obraćajući se javnosti nakon današnje sjednice Izvršnog odbora evropske kuće nogometa, na kojoj je usvojen prijedlog o potpuno novom formatu Lige prvaka od 2024. godine, on je "opleo" po odgovornima za novonastali haos.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"UEFA distribuira 90 odsto zarade nogometnoj zajednici. Za nas nogomet nije samo pitanje novca, za Superligu jeste. Ovo je interes desetak "prljavih" ljudi. Za njih ne postoji nogomet, već samo novac. Ova ideja je šamar svima koji vole ovu igru. Nećemo im dozvoliti da unište naš sport", jasno je poručio Čeferin.

Prije svih je prozvao izvršnog direktora Manchester Uniteda Eda Woodwarda, koji ga je navodno noć ranije nazvao da mu kaže kako je "veoma zadovoljan novim formatom Lige prvaka", a nekoliko sati kasnije izašla je vijest o Superligi čiji je član i Manchester United. Takođe, jako loše je govorio o predsjedniku Juventusa Andreu Agnelliju, koji je promovisan kao potpredsjednik Izvršnog odbora Superlige.

Top Komentari

Mahirszna
Ode fudbal u *****, hahah jos Perez glavni covjek, bice realu odma upisano 10 titula ?
11 6
nameno000
E ako ste igrali Dream League skontat ce te ko je u najjacoj diviziji HAHAHAHAHAHA VRHH
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti