Klub mu zovu "plastičnim", a postao je prvi čovjek najvažnije klupske organizacije u Evropi

Promjena na čelu ECA-e

Klub mu zovu "plastičnim", a postao je prvi čovjek najvažnije klupske organizacije u Evropi

Admin Čaušević

Nakon zemljotresa koji je potresao evropski fudbal sasvim očekivano došlo je do određenih promjena u rukovodećim organizacijama. 

U noći kada je proglašena Superliga koja je trajala svega 60-ak sati Andrea Agnelli je podnio ostavku na mjesto predsjednika ECA-e, odnosno Asocijacije evropskih fudbalskih klubova.

Novi predsjednik ECA-je je izabran večeras, a riječ je o Nasseru Al-Khelafiju koji će ujedno biti imenovan i u Izvršni odbor UEFA-e.

Khelaifi je gazda PSG-a, a zbog načina na koji je preuzeo pariški klub i silnog upumpavanja novca mnogi ljubitelji fudbala Svecima sa Parka prinčeva dodjeljuju epitet "plastičnog".

Šeik iz Katara je preuzeo PSG 2011. godine i deset godina rukovodi jednim od najvećih i najmoćnihi klubova svijeta, ali do toga je došao uz pomoć silnog bogatstva stećenog prodajom nafte.

Oglasi

Proteklih godina PSG se nekoliko puta nalazio pod istragom UEFA-e zbog kršenja finansijskog fair playa uslijed sumnjivih sponzorskih ugovora i većeg trošenja od dozvoljenog.

Ipak, UEFA je zažmirila na sve to te je dozvolila Al-Khelaifiju da uđe u Izvršni odbor bez obzira na kontroverznu prošlost i način na koji je ušao u evropski fudbal.

PSG je uz Bayern bio najzvučnije ime koje je odbilo da pristupi Superligi, a možda je upravo današnje imenovanje razlog zašto je Al-Khelaifi istao imun na pozive Florentina Pereza.

Inače, ECA ima 232 člana. Klubovi koji su oformili Superligu su prvobitno napustili ovo udruženje, a ostaje da se vidi da li će im se naknadno priključiti.

Članovi ECA-e su i četiri kluba iz Bosne i Hercegovine. U pitanju su Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg i Zrinjski.

Top Komentari

Handofsibir
Sve po tradiciji
3 1
bk123
Kako god da ga zovu prvi je okreno ledja Superligi i zato ima respekt s moje strane. Znači plastični klub spasio nogomet od ovih klubova s velikom tradicijom....eto nekad valja bit i plastičan
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi