Vječiti derbi od velike važnosti za navijače Plavih: Odlučni su da budu ruka spasa FK Željezničar
Ilustracija: F. Bešlagić, SportSport.ba

Akcija još uvijek traje

Vječiti derbi od velike važnosti za navijače Plavih: Odlučni su da budu ruka spasa FK Željezničar

Adnan Beganović

"Udruženje navijača FK Željezničar poziva sve Željovce širom svijeta da u narednom periodu pruže svesrdnu podršku Klubu u izlasku iz finansijske krize. S obzirom da su kroz historiju navijači uvijek bili pokretačka snaga Kluba i ovaj put osjećamo potrebu da pokrenemo kampanje koje će našu prugu trasirati na put oporavka", početkom februara je objavljeno na službenoj stranici FK Željezničar.

Velika finansijka kriza trese Plave s Grbavice, a kao i uvijek, svom voljenom klubu odlučili su pomoći navijači. Ovaj put organizovali su svojevrsne dvije akcije s kojim bi klubu pomogli sa 400.000 KM.

Prva, vezana za članstvo kluba je uspjela, odnosno u kratkom vremenskom periodu Željezničar je dobio 10.000 članova što je bio postavljeni cilj, a samim tim na račun Plavih s Grbavice leglo je 200.000 KM.

Druga, prodaja ulaznica za derbi koji je na rasporedu sutra, po jedinstvenoj cijeni od 20 KM ulazi u svoju završnicu, a svi oni kojima je plava boja u srcu, vjeruju da će cilj od 10.000 prodatih ulaznica biti ispunjen što će klubu donijeti dodatnih 200.000 KM.

Navijači Željezničara tako, zapravo, pored toga što će kupovinom ulaznice prisustvovati na najvećem bosanskohercegovačkom derbiju, će biti dio sjajne priče čiji cilj je pomoći klubu i koja će zauvijek ostati upisana zlatnim slovima u historiji kluba.

A, svi oni koje se domognu ulaznice, trebali bi sa tribina gledati jedan zanimljiv meč. U goste jednom novom Željezničaru, igrački ne toliko moćnom, ali sasvim sigurno dobro spremnom i našpanovanom za derbi, stiže jedno novo Sarajevo, koje je u prva dva susreta drugog dijela sezone sa Leotarom i Slobodom, pokazalo snagu.

Oglasi

Važan meč je za obje ekipe što mu daje i dodatnu draž, iz oba tabora najavljuju borbenu igru i vjeruju da će na kraju imati razloga za slavlje. Novi trener Sarajeva, makedonski stručnjak, Aleksandar Vasoski, pod čijom palicom Bordo tim izgleda dosta dobro, cijeni svog rivala.

“Gledao sam par zadnjih derbija. Moramo biti skoncentrisani na fudbal, te biti na nivou 90 minuta. Da li će to biti dovoljno za pobjedu, ne znam. To ćemo vidjeti. Pozitivno su me iznenadili protiv Veleža. Dosta trče, igraju visok presing. Njihov trener je bivši igrač kluba, moramo biti pažljivi. Potrebno je da igramo našu igru", između ostalog je rekao makedonski stručnjak, dok je kapiten Sarajeva Amer Dupovac istakao da se za ovakve utakmice živi.

Trener Željezničara, Edis Mulalić, ima određenih problema vezanih za igrački sastav, ali na sebi svojstven način najavio je sutrašpnju utakmicu.

“Najveća utakmica u našem prvenstvu. Što se tiče igračkog kadra, ponovo imamo problem kao i prvu utakmicu. Za ovu utakmicu smo registrovali dva napadača, a krojit će nam sastav U-21 pravilo. Gasal se povrijedio u toku sedmice, a nema ni kartoniranog Subašića. Moramo nešto 'izmišljati' jer nemamo širok roster. Poenta svega je da smo se dobro pripremali, u Mostaru smo odigrali dobro utakmicu...Žao mi je momaka bilo poslije utakmice“, istakao je Mulalić te dodao:

“Pokušat ćemo da izađemo sutra sa nekim planom, a oni će imati plan. Uvijek govorim igračima da ne smijemo biti kukavice. Svako od nas mora uzeti odgovornost, počevši od mene. U Mostaru smo pokazali da nismo bili kukavice i to je poenta svega. Igrači moraju promijeniti način razmišljanja, bez respekta prema protivniku“.

Osvrnuo se Mulalić i na na svoj prvi trenerski vječiti derbi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

“Sjećam se mog prvog derbija, sa Tiagom npr.... Nekad je i to prednost, kad ne znaš ništa, gurneš ga u utakmicu... Čudne su to utakmice. Normalno da je veća prednost kada imaš u timu igrače koji su tu ponikli. Oni znaju šta je derbi. Moramo igrati vrelim srcem i hladnom glavom“, poručio je Mulalić, dok je iskusni Edin Cocalić istakao da on i saigrači očekuju pobjedu.

Duel Željezničara i Sarajeva igra se sutra sa početkom u 17:00. Glavni sudija je Haris Kaljanac, a ulaznice sa kojom navijači Željezničara učestvuju i u svojevrsnoj akciji za pomoć klubu mogu se nabaviti u slobodnoj prodaji.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Brazuka
Svaka čast
4 9
denimen9
Skupa karta brt.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi