Zrinjskog zadesila sudbina dva najveća bh. kluba, za utjehu kasa je napunjena

Plemići nesretno ispali

Zrinjskog zadesila sudbina dva najveća bh. kluba, za utjehu kasa je napunjena

Admin Čaušević

Pojedini premijerligaši te NFSBiH pokazali su zajedništvo te se pobrinuli da Zrinjski ima sve preduslove za historijski uspjeh.

Veliku solidarnost su pokazali prije svih Velež i Tuzla City koji su bez pogovora pristali na odgađanje duela sa Zrinjskim kako bi se bh. prvak dovoljno dobro pripremio za dvomeč sa Zrinjskim.

Nekako je sve bilo podređeno jednom cilju za ogroman iskorak i najveći uspjeh u historiji bh. klupskog fudbala od 1992. godine, odnosno plasmanu nekog premijerligaša u grupnu fazu UEFA-inih takmičenja.

Zrinjski je bio ne odličan, već fantastičan protiv prvaka Slovačke. Plemići su Slovan izdominirali u Mostaru i na kraju su slavili sa "samo" 1:0 jer je trijumf mogao biti ubjedljiviji.

Slično je bilo i u revanšu. Bh. prvak je bio potpuno ravnopravan rival, do 122. minute imao je potrebnih i dovoljnih 1:1. Onda su uslijedile "makazice" koje su presjekle "put snova", a penali su ga i definitivno okonačli.

Tako je na kraju Zrinjskog zadesila ista sudbina kao dva najveća bh. kluba, Željezničar i Sarajevo, koje su također dijelili milimetri od historijskog uspjeha.

Oglasi

Prvi su do plasmana u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja mogli Plavi s Grbavice još 2002. godine. Tada su došli do trećeg pretkola Lige prvaka gdje je superiorniji bio Newcastle United pa su otišli u Kup UEFA gdje u prvom kolu sa ukupnih 1:0 bila Malaga, ali navijačima Željezničara sigurno još uvijek se u glavi vrti stativa Admira Kajtaza i prilika Sergeja Tice iz revanša. Na kraju je odlučio gol Delyja Valdesa.

Tračnicama historije: Sretan rođendan Harisu Alihodžiću – FK Željezničar

Bila je 2009. godina kada je Sarajevo bilo na korak od sna. Bordo momke je također spriječio okvir gola. Nakon prvog meča na Koševu okončanog 1:1 izabranici Mehmeda Janjoša su otputovali sa dosta optimizma na revanš kod Cluja u play-offu grupne faze Europa lige.

Utakmica u Rumuniji je bila izjednačena. Domaćin je slavio sa 2:1, ali stativa Damira Hadžića je prilika za kojom se i dan danas žali. Tada je vrijedilo pravilo gola u gostima i Sarajevo je zaista bilo jako blizu grupnoj fazi Europa lige.

Sarajevo je ranije igralo i treće pretkolo Lige prvaka kada je bio bolji kijevski Dynamo, dok je Bordo tim u posljednjih deset godina mogao u dva navrata do grupne faze Europa lige, ali su bili bolji Borusssija Moencheglabach i Celtic. 

Za utjehu Plemićima ostaje činjenica da su od ovogodišnje evropske avanture zaradili zaista ogroman novac.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Naime, UEFA će do kraja godine Zrinjskom isplatiti oko 1.3 miliona eura što je za bh. standarde i više nego odlična cifra.

Bh. prvak je za titulu dobio 260.000 eura, zatim po 100.000 eura u nastupima u tri pretkola (Sheriff, Tirana, Tobol) i 750.000 eura za eliminaciju u play-offu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ende
Haj'mo se malo vratiti u okvire realnosti i napisati da je konferencijska liga neuporedivo losija od lige prvaka i lige europe. I to nema veze sa zrinjskim ili sa bilo cime .. nego ovdje pricamo o konferencijskoj ligi kao o nekom aman vele takmicenju, a ono nidje veze ... osnovano da se fukare poput nas imaju cemu nadati.
18 2
PRESEDAN
Ne znam što upoređujete Evropa ligu sa Konferencijskom
18 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi