Noć za pamćenje u paklu Skenderije: Bosna i Hercegovina u nestvarnom meču srušila Francusku!

Fenomenalna igra bh. košarkaša

Noć za pamćenje u paklu Skenderije: Bosna i Hercegovina u nestvarnom meču srušila Francusku!

M. Šljivak, foto: T. Hebib

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Skenderiji Francusku nakon produžetka rezultatom 96:90 u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Odigrao je bh. tim večeras zaista fenomenalan meč i došao je do velikog trijumfa kojim su najavili Eurobasket.

Francuzi su u Sarajevo došli kao apsolutni favoriti, ali su kao i u meču protiv Češke imali jako loše otvaranje susreta.

Iskoristio je to bh. tim. Jusuf Nurkić i John Roberson su vodili igru nacionalnog tima BiH i nakon prve dionice bilo je plus 14 u korist naše selekcije, 28:14.

Francuzi očekivano 'pale motore' u drugoj dionici. Razlika bh. selekcije počela se topiti, pa je na minut i po do kraja prvog poluvremenima poenima Thomasa Heurtela Francuska došla do prvog vodstva, 40:38.

Do kraja druge dionice prednost Francuske se povećala na plus osam u korist gostujuće selekcije, 46:38.

Oglasi

Francuzi su početkom treće dionice otišli na plus 12 (51:39), ali zatim kreće nevjerovatna serija bh. selekcije.

Potpuno su izabranici Adisa Bećiragića zaustavili francuske zvijezde. Gotovo devet minuta u trećoj dionici Francuska je ostala bez poena, to je BiH tim iskoristio za seriju od 20:0 i prednost od osam razlike na ulasku u zadnju dionicu (59:51).

Održavali su košarkaši Bosne i Hercegovine prednost u posljednjoj dionici, bilo je i plus 10, ali s dvije vezane trojke u nekoliko sekundu Evan Fournier smanjuje razliku na samo minus tri, 69:66 na pet minuta prije kraja.

Međutim, ekipa Adisa Bećiragića nije klonula duhom. Podrška s tribina i velika borba nosili su momke na parketu i održavali su stečenu prednost.

Potom su uslijedile neke nevjerovatne sudijske odluke. Svirali su sve u korist protivnika koji se na minut do kraja vraća u meč, te zakucavanjem Fourniera na četiri sekunde prije kraja dolazi do izjednačenja 76:76. Roberson nije uspio da pogodi šut za pobjedu i otišlo se u produžetak.

Oglasi

Nije selekcija BiH poklekla u dodatnih pet minuta. Nastavili su sa odličnom igrom, ali Francuska je na 30 sekundi do kraja ponovo uspjela nekako da se vrati i poenima Goberta da dođe do 83:83.

Na tri sekunde prije kraja greška Goberta. Napravio je prekršaj u napadu, ali bilo je premalo vremena da se nešto napravi u napadu i meč je otišao i u drugi produžetak u kojem zbog pet ličnih nismo mogli računati na Jusufa Nurkića.

Roberson je preuzeo dosta toga na sebe. BiH je igrala fenomenalno, posebno Kamenjaš u defanzivi, a zatim Lazić trojkom završava posao i lomi meč.

Jusuf Nurkić je s 21 poenom predvodio bh. tim u ovom meču, Roberson je imao 18, a Musa 17. Kod Francuza Evan Fournier je ubacio 24 koša.


Kvalifikacije za SP:

BiH - Francuska 96:90pp (28:14, 10:32, 21:5, 17:25, 7:7, 13:7)

BiH: Halilović 10, Lazić 9, Musa 17, Nurkić 21, Roberson 18, Atić, Čampara, Gegić 9, Kamenjaš 9, Penava, Sulejmanović 1, Vrabac.

Francuska: Fournier 24, Gobert 10, Heurtel 11, Tarpey 8, Yabusele 14, Albicy 2, Cordinier 2, Jatieh, Luwawu-Cabarrot 4, M'Baye 5, Okobo 5, Poirier 4.

Top Komentari

user1582456981
sad cu kratko samo da popisam sve one koji su pljuvali Juku... ubio je Goberta najboljeg defanzivca NBA lige... Cestitke ovo je prava BiH
41 4
Velezmostar32
Nestvarna igra ovako se bori..
16 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi