Slavko Petrović se vraća: "Može li Željo ispasti? Ispao je i HSV sa 60 miliona godišnjeg budžeta"
Sa Radnikom osvojio Kup, sa Željom bio "na korak od titule", vodio i Slobodu, a posljednji angažman je imao u Subotici (Foto: EPA)

Legendarni trener u intervjuu za SportSport.ba

Slavko Petrović se vraća: "Može li Željo ispasti? Ispao je i HSV sa 60 miliona godišnjeg budžeta" · Intervju

Edmir Škorić

Kroz Premijer ligu BiH prošlo je na stotine trenera, no neki od njih, bez obzira koliko puta otišli, uvijek su dobrodošli nazad jer "imaju ono nešto". Za njih obično govorimo da ih ili vole ili mrze, ali da ih se mora poštovati zbog lika i djela.

Karizma je odluka posebnih trenera, a itekako ju ima Slavko Petrović. Bez obzira koga vodio, gdje se njegov klub nalazio i kako igrao, Slavko je uvijek bio nasmijan i pozitivan, ali i "bolesno opsjednut poslom". Nije tajna da do kasno u noć ostaje budan da bi analizirao protivnike, a naročito vlastitu ekipu, sve kako bi pronašao način kako da dođe do cilja.

A svoje trenersko umijeće pokazao je u brojnim timovima. Uostalom, ne zaboravite da govorimo o čovjeku koji je s "malim" Radnikom iz Bijeljine igrao Evropu i osvojio Kup BiH pobijedivši tada Slobodu iz Tuzle.

Osim Slobode, Slavko Petrović je s Radnikom pobijedio i Azmira Husića, koji je te 2016. na 2017. bio počasni predsjednik Slobode. Sudbina je htjela da se sada spoje i to u Fudbalskom klubu Tuzla City. Azmir je u Petroviću vidio čovjeka za velike stvari, a Slavko nije mogao da ne prihvati poziv jednog od najuticajnijih ljudi u našem fudbalu.

"Iskren da budem, bilo je malo i dosadno. Vodio sam više klubova u BiH, nakon toga Spartak Suboticu, pa sam poslije imao problema s kičmom i operaciju, ali sada sam dobro i jedva čekam da počnem s poslom", govori na početku intervjua za SportSport.ba jedan od kultnih premijerligaških trenera.

Posebno poštovanje za Azmira Husića, u Tuzli poznaje većinu igrača

Bivši trener Slobode, Željezničara i Olimpika sarađivat će sa Azmirom Husićem, koji je svojevremeno bio na čelu Slobode koju je Petrović porazio u finalu Kupa sa ekipom bijeljinskog Radnika.

Oglasi

"Ja imam jako visoko mišljenje o Azmiru Husiću. To je čovjek koji je za FK Tuzla City i za fudbal u BiH puno napravio. Meni je želja uvijek bila da radim s takvim čovjekom jer je on svim trenerima ispunjavao želje, a to je veliki plus. Mnogo je lakše raditi kada znaš da imaš "leđa", dobre uslove, podršku i mogućnost da angažuješ igrače po svojoj želji".

Petrovića u Tuzli očekuje interesantan tim, a on većinu igrača jako dobro poznaje, no bit će sasvim sigurno i određenih promjena tokom ove zimske pauze.

Unatoč svemu, uvijek je optimističan - uvjeren je da će Tuzla "preživjeti" ispadanje iz Premijer lige

"Sve igrače poznajem, tu su moja četiri bivša igrača i igrači koji su igrali dok sam radio dole. Tu je stvarno jako malo nepoznanica. Situacija sada nije dobra. Klub je igrao ispod očekivanja, ali fali 6-7 bodova i s njima bi bili u mirnoj luci.

Svi mogu biti krivi, ali moramo izvući klub iz ove teške situacije. Zimski rok je problematičan jer nema puno igrača u opticaju, ali pokušat ćemo da pojačamo na određenim pozicijama ekipu. Tuzla City po imenima ima dobru ekipu, a šta su razlozi pada i loše polusezone zaista ne znam, jer nisam bio tu".

"Pripreme sui jako kratke, do utakmice s Veležom u Kupu i Borcem u prvenstvu je jako malo vremena. O Borcu i tom gostovanju u Banajluci ne treba puno govoriti. Oni su mašinerija koja je s razlogom prva jer su igrali u kontinuitetu i imaju dobru ekipu".

Oglasi

Vaš bivši klub Željezničar zaista je nisko pao, prijeti mu čak i ispadanje, što djeluje nezamislivo...

"Najveće negativno iznenađenje je Željezničar. Teško je pričati šta su razlozi, ali fakt je da Željo ima puno dobrih igrača i zato što su oni u suštini predzadnji sa Igmanom i Tuzlom jer svi imaju isti broj bodova. Šta se tu sve događalo, ne možemo mi sa strane pričati. Napravljeno je puno grešaka, ali to je jedan gigant i sve će učiniti da iz ove situacije izađe kao pobjednik".

Mislite da bi Željezničar mogao da ispadne?

"Jedan HSV u Njemačkoj ispadne, ima 60 miliona budžet godišnji. Sve je moguće, ali vjerujem da Željo neće uću u tu zavrzlamu i da će se spasiti".

U Subotici ste imali posljednji angažman i ondje odradili 17 utakmica. Nije bilo najbolje...

Oglasi

"Kada sam došao u Spartak, bila je nezavidna situacija gdje je klub naginjao na ispadanje, uzeto je 10 bodova iz pet utakmica i klub se spasio. U prelaznom roku nije ništa dobro napravljeno, određeni igrači su odlazili u inostranstvo. To je bio mali problem. Vidjelo se i sa trenerima nakon mene da je to to u suštini".

Dobro poznato ime na svim premijerligaškim terenima

Mnogi vrhunski igrači i treneri napuštaju Evropu i odlaze u Saudijsku Arabiju. Da li biste prihvatili takav poziv?

"Ja takav poziv ne bih prihvatio. Evropa je Evropa, a Saudijska Arabija je Saudijska Arabija. Ima igrača koji su se pokajali i žele da se vrate. Pokušavaju sa ciframa privući i trenere i igrače, ali to je naduvan balon koji može brzo puknuti. Tako je bilo i sa Amerikom prije 30-ak godina, kasnije i Kina, ali to ne završi najbolje. Ja imam dovoljno novca i ne bih odlazio u Saudijsku Arabiju zbog novca".

"S igračima od 38 godina ne može se graditi boljitak fudbala, to će sve kad - tad pući i ovo što rade po Evropi... Željo je to doživio, došaoi trener koji ne zna da l' je došao ili pošao. Oni nešto financiraju, ali to ništa nema smisla".

Zrinjski je prvi klub iz BiH koji je zaigrao u grupnoj fazi UEFA takmičenja. Komentar?

Oglasi

"Zrinjski godinama, pa i 10 godina radi u kontinutetu. Oni kad dovedu igrača, znaju zašto su ga doveli. Zrinjski se uhodao i godinama osvaja titule, igra Evropu, oni su to odradili korektno. Sigurno da svi klubovi koji učestvuju u eurotakmičenjima imaju masivan problem, vidjeli smo da je Zrinjski nakon Evrope pao i da je Borac sada došao do sedam bodova prednosti.

Iznenadilo me da je Zrinjski reagovao sa otpuštanjem trenera. Nisam to razumio, ali to će uvijek biti problem u Bosni. Naši timovi nemaju 20 i više kvalietnih igrača u rosteru pa da igraju na više frontova, obično imaju 13-15 igrača, a kada se neko umori, povrijedi, onda nastaju problemi".

Neispunjeni san je titula

"Željo je bio u istoj situaciji kao sada i mi smo tada napravili fenomenalnu seriju i na kraju zna se kako je titula propala. To je moj neispunjeni san, želio bih sada da je osvojim sa Tuzla Cityjem i zaista se nadam da hoću".

Da li je realno da se nadate tituli sa Tuzlom?

"Kada pogledam koliko je Husić investirao u prethodnim sezonama u klub, to je novac sa kojim možeš biti šampion. Naravno postoje tu razni faktori, ali ako se sve posloži, što da ne, jednog dana da budemo prvaci".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, postoji li neki tim koji ste oduvijek željeli da trenirate, a niste imali priliku?

"Crvena zvezda. Bio sam u razgovoru ranije jednom prilikom, ali je uprava drugačije odlučila i to je bilo jako bolno za mene. To je jednostavno klub koji bih sa velikim apetitom i zadovoljstvom vodio. Ko zna, možda jednog dana...", poručio je Slavko Petrović na kraju našeg razgovora.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1676377964
Uništio je Želju i sad fol nešto priča
2 4
Ham0
Kazu komsije slavko je unistio zelju jer je trazio svoje PARE KOJE JE ZARADIO?!?! A ne kazu da ih je unistila porodica osim sa svojim kriminalom i kamatarenjem!?!?
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi