Antović: Ne smijemo stati na ovome

RK Vogošća se uveliko priprema

Antović: Ne smijemo stati na ovome

U cilju što veće popularizacije rukometa, redakcija Sportsport.ba sarađuje sa dosta klubova i shodno tome je Nermin Hadžić, prijatelj našeg portala iz Vogošće obavio intervju sa Zdenkom Antovićem, trenerom istoimene ekipe koji prenosimo u cijelosti.


Kako teku pripreme nakon prve sedmice i ima li napretka među igračima?
"Organizovali smo pripreme na jedan novi, učinkovit i ekonomičan način. Svako jutro ekipa se okuplja u prelijepom ambijentu vogošćanske šume, 3 km od centra grada, u jednom odmaralištu. Tu obavljamo prvu trening, ručamo i imamo dnevni boravak uz odmor, a polijepodnevni rad vršimo u sportskoj dvorani. Posljednjeg dana sedmice, zadnji trening zamjenjujemo opuštanjem u bazenu. Svi marljivo rade, ali je još rano govoriti o učinkovitosti dijela priprema koje su iza nas".


Šta mislite o novim igračima koji su stigli kao pojačanja i dal je to dovoljno da bi se osigurao željeni cilj kluba?
"Igrači koji su došli u klub su prije svega iz bliže okoline, tako da praktično cijelu ekipu čine Vogošćani i oni na relaciji Visoko-Sarajevo. To potvrđuje da je ekipa praktično „domaća“ i ne bi trebala uzrokovati finansijske probleme zbog velikih ušteda usljed spomenutih činjenica. Novajlije su dovedene ciljano, ali s tim poslom još nismo dovršili. Očekujemo kvalitetno rješenje na desnom beku, jer Mimić ne može sam odgovoriti na buduće zadatke. Tako da još nismo spremni za ostvarenje cilja, pošto smo nekompletni i od nekoliko budućih dana zavisit će kakvi nam takmičarski dani predstoje. Burni ili perspektivni, pošto imamo nepotpuna rješenja još najmanje na jednoj poziciji osim spomenute", objašnjava Antović.

Nazire li se udarna postava?
"Niko nije siguran, iako krila, Ljuca i Dedić imaju najmanje briga sa konkurencijom. Na svim ostalim pozicijama mjesto je „užareno“.


U nadolazećoj sedmici slijede već dva ispita i to Konjuh i Krivaja. Šta ocekujete iz tih utakmica?
"Da, u Živinicama smo u u srijedu, a u Zavidovićima u subotu. Ubrzo nam dolazi Leotar, a onda sva tri revanša.Što se tiče očekivanja, evidentno je da prve dvije utakmice trebaju dati neke odgovore uz razumijevanje da se radi o pripremnom periodu - ističe Zdenko Antović.

Koji su dalji planovi priprema?
"Nastavljamo sa radom dva puta dnevno. Ubrzo ubacujemo u pogon i teretanu. Ali, lopta je „uvijek u ruci“, kao današnji trend priprema . Vremena za gubljenje nema – praktično pet sedmica je do prve prvenstvene utakmice. Što se tiče „fizičkog dijela“ propuhali smo pluća i sada je vrijeme za kratke dionice i poboljšanje brzine.


Šta mislite o radu uprave kluba i da li su obezbjedjeni svi uslovi za normalan rad?
"Upravni odbor se nalazi u novoj, izazovnoj situaciji, sigurno mnogo komplikovanijoj nego proteklih godina. Potrebe su veće u svim segmentima. Do sada je odgovorio na najbolji način, al' članovima neće biti ni malo lako. Uprava je u dobroj situaciji, jer klub nema duga, koliko mi je poznato, pa se može usredsrediti na budućnost. Predsjednik, Fetah Kadrić je svjestan i obaveza, a i šanse za dobrobit Vogošće, uopšte.


Uskoro će te igrati protiv vašeg matičnog kluba RK "Bosna" Visoko. Šta kažete na to i kako gledate?
"Nema tu „matični klub“. Ja sam uposlenik u Vogošći i tu je moja obaveza. Sentimenti u ovakvim situacijama ne postoje. Želio bih da obe utakmice pobijedimo (mi Vogošćani), a da to Bosni ne utiče na plasman".


Nakon provedenih nesto vise od pola godine u klubu kakav ste stekli dojam o rukometu u Vogošći?
"Infrastrukturni potencijali su fantastični. Treba strpljenja i još bolje organizovanosti. Još više dobronamjernih ljudi, kao sadašnjih koji učestvuju u radu kluba. Na kvantitativnom i onom kvalitativnom omladinskom pogonu treba uraditi dosta, potrebno je imati podršku u tom poslu i prije svega uložiti u taj kadar. Istina, premijerligaš je prije svega „seniorski pogon “, ali, odmah uz to je i sklop „juniorskog“. Rukomet ne treba biti konkurencija niti jednom sportskom udruženju u Vogošći i obratno. Sport u ovom gradu se razvija, a to pokazuju i dobri rezultati u svim granama. Mišljenja sam da načelnik općine može slobodno razmišljati i o još jednoj, skromnijoj dvorani, za dobrobit svih njegovih sugrađana.


Kakav je osjećaj bio voditi klub koji je igrao u Prvoj ligi BiH?
"Nema tu neke razlike. Izazovi trebaju postojati i kad igraš za ekipu škole. Samo treba imati takav pristup. I u Premijer ligi i u Prvoj se igra 2x30 minuta, igralište je 20x40 m. Igra 16 igrača i razlike nema. Važno je biti realan sa planovima u skladu sa mogućnostima, bez obzira na rang takmičenja.


Vaše mišljenje na sva dešavanja u klubu od dolaska pa do sad?
"Klubu je uvijek nedostajao jedan korak. Nisam imao dovoljno vremena jer sam došao u decembru 2010. pa smo od tog perioda napredovali samo za pola koraka. Sreća nas je pomazila, te se zbog Regionalne lige otvorilo mjesto i za nas, iako smo bili vicešampioni na „Jugu“. Ali, mislim, sasvim zasluženo, jer smo dobro radili i imali odličan niz u završnici zbog dobro odrađenog januara u pripremnom periodu i potrebnog odnosa igrača u utakmicama gdje smo bili superfavoriti, pa nismo dozvolili neki kiks. Ne treba zaboraviti da smo u martu imali i jedan slab rezultat koji ostaje i danas, u novim okolnostima, za opomenu! U organizaciji (odnosi sa klubovima, pristup treninzima, udobna putovanja) ima vidnih promjena. Važno je ne stati na ovome, jer zadovoljstvu nema mjesta. Treba poraditi na dobrim rezultatima, međunarodnim utakmicama, kako van BiH, tako i na nekom značajnijem internacionalnom turniru u Vogošći - zaključio je za kraj razgovora Zdenko Antović, trener RK Vogošće koja će debitovati u elitnom društvu sljedećeg mjeseca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.