Berina Alagić: Velika želja mi je zaigrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Austrijska rukometašica bh. korijena

Berina Alagić: Velika želja mi je zaigrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine · Intervju

Stanje u bh. rukometu već dugo nije najbolje a jedan od najrelevantnijih podataka koji to potvrđuje jeste taj da već 12 godina naša zemlja nema žensku seniorsku reprezentaciju.

Reprezentacije možda nema, no igračica i to onih mladih ima, kako u našoj zemlji, tako i van granica BiH.

Mnoge rukometašice sa dosta uspjeha nastupaju i van granica BiH, a u budućnosti im je želja da obuku dres svoje države.

Jedan od takvih primjera nam dolazi iz Austrije, a riječ je o 21-godišnjoj Berini Alagić, koja je rođena 1999. godine. Ova djevojka iza sebe ima mnoga priznanja, nagrade, a treneri u Austriji je smatraju jednim od najvećih potencijala austrijskog rukometa.

Karijeru je počela 2007. godine u Badenu, 2011. prelazi u redove Bad Volsau. U navedenim klubovima, Berina je briljirala i proglašena je za najbolju igračicu u U12, U13 i U14 kategorijama, a sa 14 godina našla se i na radaru kadetske reprezentacije Austrije.

Berinini roditelji su porijeklom iz BiH. Otac je iz Koraja u blizini Brčkog, majka je rodom iz Zvornika. Bez obzira što je odrasla i rukomet naučila u Austriji, ova mlada djevojka ima jasan cilj i veliku želju, a to je da u budućnosti nastupa za Bosnu i Hercegovinu, što je i potvrdila u intervjuu za SportSport.ba

Berina, za početak se predstavi čitateljima SportSport.ba portala, reci nam nešto o sebi i počecima svoje karijere?

"Imam 21 godinu i rođena sam u Austriji, te živim u mjestu Baden kod Beča" - otpočela je Berina razgovor za SportSport.ba i dodala: "Moji korijeni potiču iz Bosne i Hercegovine. Otac mi je iz Koraja a majka iz Zvornika. Zavrsila sam srednju školu informatičkog smjera, a poslije završetka škole sam se zaposlila i paralelno s rukometom imam posao i radim kao web dizajnerka. Na samom početku sam igrala za Baden, a onda sam sa 11godina prešla u Bad Vöslau, da bi sa 14 godina počela igrati za ZVRoomz Hotels Wiener Neustadt gdje čija sam još uvijek članica. Igram pozicije desnog i lijevog beka a inače mi je u igri najjača strana odbrana."

Tvoj rukometni napredak je konstantan, imaš li ponuda od drugih, jačih klubova?

"Imala sam par dobrih ponuda moram priznati, ali sam nažalost bila primorana odbiti ih iz opravdanih razloga koji su mi bili prepreka da ostvarim svoj cilj i napredak ali nadam se da će mi se uz predan rad i trud nova šansa za iskorakom ponovno ukazati".

Izrazila si želju da igraš za našu reprezentaciju, imaš li kontakta s našim savezom?

"Imala sam kontakta sa izbornicom Sanjom Bajgorić, no nažalost u tom trenutku ona je tražila igračice koje su 2000. godište a pošto sam ja godinu dana mlađa nije bilo prilike da nešto dogovorimo, ali moja želja i volja za igranjem u bh. reprezentaciji se ne smanjuje pa se istinski nadam i vjerujem da ću u skoroj budućnosti na sebi nositi dres bosanskohercegovačke reprezentacije."

Berina kakve ambicije imaš u budućnosti?

"U budućnosti svakako želim da igram za veće klubove koji igraju u europskim takmičenjima a opet ću ponoviti veliku reprezentativnu ambiciju. Ove sezone smo moj klub i ja uspjeli nakon 11 godina opet da se kvalificiramo za europsko takmičenje, pa se jako veselim što ću napokon zaigrati na višoj razini. Moje ambicije svakako su vezane uz rukomet."

Šta radiš u slobodno vrijeme?

"Ako nisam u dvorani ili na poslu, svo slobodno vrijeme provodim sa svojom porodicom."

Postigla si 17 golova na jednoj utakmici u Austriji što je jedan od tamošnjih rekorda pa ako možeš to malo prokomentirati?

"Tih 17 golova svakako jesu moj lični rekord za sada, ali ono što se ne smije zaboraviti u rukometu je to da nije važno samo postizati golove, nego su važne suigračice koje se bore jedna za drugu i u odbrani ili u napadu. Svakako je lijepo zabiti 17 golova na utakmici no oni ni u jednom momentu nisu bili samo moja zasluga, već svih cura koje su bile na terenu i koje su prepoznale da me taj dan krenulo i nesebično mi dodavale loptu."

Berina Alagić jedan je od dokaza da talenata i igračica, kao volje i želje da se zaigra za nacionalni tim, svakako ima. Bila bi velika šteta da ova djevojka nikad ne dobije šansu u dresu s nacionalnim grbom i da ona te još mnoge poput nje u budućnosti zaigraju za neke druge reprezentacije.

Top Komentari

Mowzilla
Savez je na potezu, ponovno reaktiviranje ženske repke im je prilika da kolko tolko očiste svoj ionako ukeljan obraz, a 12 godina je golemo...
4 0
delalovic dursum
Rezultat domaćih lopova I bagre što nemamo repku...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi