BiH priželjkuje evropskog prvaka: "Šta god bude, za Nantes nema zime"
Burić: Igrao fantastičnu sezonu do nesretne povrede ligamenata

Senjamin Burić za SportSport.ba uoči final foura u Kelnu

BiH priželjkuje evropskog prvaka: "Šta god bude, za Nantes nema zime" · Intervju

Rukometna Bosna i Hercegovina u subotu i nedjelju navijat će za francuski Nantes. Kelnska Lanxess arena bit će poprište završnice Lige evropskih prvaka u kojoj učestvuju tri francuska kluba i jedan makedonski, aktuelni evropski prvak Vardar.

Među tim francuskim je i Nantes, klub našega Senjamina Burića koji se danas sprema da leti u Keln.

"Došao sam ovdje u Francusku da pozavršam neke administrativne stvari, spremim stvari i idemo u Keln. Očekuje nas završnica Lige prvaka koja je san za svakog rukometaša, iskustvo kakvo se samo poželjeti može i kojeg dožive rijetki", priča Burić za SportSport.ba.

Iako si potpisao ugovor za Zegreb od naredne sezone još uvijek si član Nantesa, da li se osjećaš punopravnim članom?

"Naravno, naprosto moram da se osjećam članom. Pod ugovorom sam s Nantesom i moram se osjećati. Svim srcem navijam da osvojimo ovo takmičenje, zbog saigrača, naše publike. Uživo ću gledati utakmice i bit će teško što neću igrati, ali drago mi je što ću moći uživo osjetiti sve to blještavilo, fantastičnu organizaciju..."

Po objektivnom mišljenju imao si jako dobru sezonu do te kobne povrede križnih ligamenata. Koliko si ti zadovoljan učinkom i koliko si očekivao da ekipa može ovoliko dogurati?

"Pa mislim da sam imao jako dobru polusezonu, imao sam i zadovoljavajuću minutažu, a i solidan učinak. Svi su bili zadovoljni mojim predstavama, no samo do polusezone kada sam doživio povredu. Sigurno je da sam ugradio djelić sebe u ovaj uspjeh koji je sam po sebi ogroman. Igrati na final fouru Lige prvaka nije uopće mala stvar, posebno ako znamo da Nantes tek dvije godine igra Ligu prvaka. Nađite mi klub koji je nakon samo dvije godine dospio među četiri najbolje ekipe u Evropi. Naravno da niko na početku nije mogao očekivati tako nešto."

Interesantan je zaista projekat Nantesa. Kada su pred početak sezonje doveli Kiru Lazarova odjeknulo je to poput bombe. Otkud tako dramatično brz napredak?

"Pa Nantes je zaista sportski grad i gradske vlasti ogromnu pažnju poklanjaju svim sportskim kolektivima. Grad ima prvoligaše u skoro svim sportovima, o nogometnom klubu ne treba trošiti mnogo riječi, tu su muški i ženski odbojkaški klub, rukometašice su ove sezone bile četvrte u prvenstvu... Rukometni klub preuzela je garnitura izuzetno sposobnih ljudi sa vizijom, dakle ne zavisi sve samo od jednog čovjeka, a to je za klub vrlo bitno.

Vrlo brzo sklopljen je odličan tim s vrhunskim igračima a i sve ostalo dovedeno je na jedan visoki nivo. Dvorana je uvijek ispunjena... Klub je odlično organizovan i u budućnosti za Nantes nema zime. I ne treba da čude angažmani ponajboljih evropskih igrača jer francuska liga ako nije postala jača, onda je podjednako kvalitetna kao njemačka.

Šta očekuješ od završnice budući da u vas u polufinalu očekuje prvak Francuske PSG? (Drugi polufinalni par čine Vardar i Montpellier).

"Teško je išta prognozirati kada dođe ovako do kraja. četiri ekipe, dvije utakmice u dva dana... Mislim da favorit ne postoji, nijanse su u razlici između onoga ko bude na kraju prvak i onoga ko završi četvrti. Trenutak inspiracije ili ne znam šta će odlučiti. Možda zapravo onaj golman koji bude najraspoloženiji u dva dana, ko bude imao više odbrana i u polufinalu i u finalu. Mi smo optimisti i ne smatramo se autsajderima jer smo sličan turnir igrali na početku sezone u Prvenstvu, savladali smoi PSG i Montpellier, Vardar smo kući dobili pet razlike... Može se, znači."

Od naredne sezone igrat ćeš za Zagreb, kako si se odlučio na taj potez i da li je bilo šanse da ostaneš u Francuskoj.

"Na početku sezone imao sam ponudu da produžim ugovor u Nantesu na još godinu dana, no imao sam još neke razgovore, ponude da promijenim sredinu, tako da sam odlučio sačekati. U međuvremenu se desila ta nezgodna povreda i stvari su se okrenule. U Zagrebu sam bio na rehabilitaciji i došlo je do opcije da potpišem za Zagreb. Mislim da je Zagreb velikan u kojem ću dobiti pravu priliku da se vratim u formu, jer to mi je sada priritet, da se oporavim što bolje i postanem opet onaj Senjamin Burić prije povrede. A akobogda, bit će još raznih opcija, Bože zdravlja."

Uvijek prijatnom, razgovorljivom i susretljivom Senjaminu želimo prvo da osvoji Ligu prvaka, kada već Mirsad Terzićiz nekoliko pokušaje nije uspio, pa da možemo reći da imamo evropskog prvaka. A onda nakon toga da se što prije i što uspješnije oporavi i zasja punim sjajem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti