Reprezentacija BiH saznala potencijalne rivale u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope

Žrijeb na rasporedu 20. aprila u 17 sati

Reprezentacija BiH saznala potencijalne rivale u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope

H. Zilić

Ženska seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će nakon skoro dvije decenije igrati glavnu rundu kvalifikacija za odlazak na jedno veliko takmičenje.

Naše djevojke igrat će kvalifikacije za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Bh. rukometašice su među evropskom rukometnom elitom što je svakako velika stvar ako imamo u vidu da žensku seniorsku reprezentaciju nismo imali skoro 12 godina.

Evropsko prvenstvo 2024. godine igrat će se u tri države, a domažini su Austrija, Švicarska i Mađarska. Pored domaćina, direktan plasman je osigurala i selekcija Norveške kao aktuelni prvak Evrope.

Preostale reprezentacije borit će se kroz kvalifikacije, a EHF je odredio šešire pred žrijeb koji je na rasporedu 20. aprila u Zurichu sa početkom u 17 sati.

Bh. rukometašice su u četvrtom šeširu zajedno sa Izraelom, Finskom, Luksemburgom, Latvijom, Azerbejdžanom te Bugarskom i s protiv ovih selekcija ne možemo igrati.

Oglasi

Naše djevojke će sigurno igrati protiv neke od rukometnih velesila, ako pogledamo ostale šešire, što će svakako biti jendo ogromno iskustvo.

Pogledajte raspored ostalih šešira uoči žrijeba u Zurichu:

Prvi šešir: Francuska, Danska, Njemačka, Nizozemska, Švedska, Crna Gora, Španija i Hrvatska.

Drugi šešir: Rumunija, Slovenija, Srbija, Poljska, Češka, Sj. Makedonija, Slovačka i Island.

Treći šešir: Portugal, Ukrajina, Turska, Italija, Litvanija, Grčka, Farska Ostrva te Kosovo.

Ukupno će biti formirano sedam grupa sa po četiri selekcije te jedna grupa sa tri reprezentacije. Plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe te četiri najbolje trećeplasirane.

Susreti kvalifikacija igrat će se od oktobra 2023. do aprila 2024. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi