Budiša: Želimo titulu vratiti u Banja Luku

Budiša: Želimo titulu vratiti u Banja Luku

Adnan Beganović

Iako je rukometna sezona u Bosni i Hercegovini tek završena za vodstvo i struku banjalučkog Borca još uvijek nema odmora.  Naime, u nekadašnjem evropskom prvaku slažu ekipu koja će pokušati ugroziti Studente, a o tome i mnogim drugim stvarima razgovarali smo s Draškom Budišom, šefom struke aktualnog viceprvaka naše države.

SportSport: Gospodine Budiša za početak bih vas molio da nam kažete da li ste zadovoljni rezultatima Borca u protekloj sezoni?

Budiša: Nakon nešto lošijih rezultata u posljednje tri godine Borac je ponovo u samom vrhu bosanskohercegovačkog rukometa. Polufinale kupa, titula viceprvaka i osvojen kup RS sigurno su zadovoljili naše ambicije u protekloj sezoni.

SportSport: Kako generalno ocjenjujete proteklo prvenstvo?

Budiša: Mislim da je naše prvenstvo jedno od zanimljivijih u regionu. Naši klubovi bilježe zapažene rezultate i na evropskoj sceni, što je sigurno pokazatelj dobrog rada u istim. Odustajanje sarajevskog Olimpika bacilo je mrlju na kompletno prvenstvo, ali i to se dešava. Jedini nedostatak po mom skromnom mišljenju je još uvijek "domaćinsko" suđenje, kao i sistem takmičenja. Na tim problemima moramo svi poraditi. Iz našeg kluba je krenula inicijativa o ponovnom uvođenju play-ofa ili Lige za prvaka i smatram da bi to bio još jedan korak naprijed za naš klupski rukomet. Moramo vratiti gledaoce na tribine, a to je moguće samo sa što većim brojem kvalitetnih utakmica.

SportSport: Ambicije Borca u narednoj sezoni, ostati tu gdje jeste ili možda i krenuti u borbu za titulu?

Budiša: Nema se tu šta kriti, mi sigurno krećemo u lov na Studente. Banja Luka je grad rukometa i mi ćemo sve učiniti da titulu vratimo u naš grad. Bosna SO trenutno je igrački ispred nas, ali organizacijski smo im svakim danom sve bliže. Klub ima stabilan buđet, generalni sponzor nam je m:tel, a prije neki dan potpisali smo sponzorski ugovor  s Perutninom Ptuj i što se tiče financijske konstrukcije za narednu godinu, mi smo završili posao.

SportSport: Reprezentativac naše države Faruk Halilbegović novi je član Borca, da li će biti još pojačanja i da li će neko od igrača napustiti klub?

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Budiša: Pored Halilbegovića, od kojeg očekujemo da bude jedan od glavnih igrača, već smo potpisali Aleksandra Međedovića koji igra na poziciji lijevog krila. Međedović je bivši član našeg kluba, a u posljednje četiri godine nastupao je za norveški Haugaland i sigurno je da će i on biti veliko pojačanje. Pored toga u razgovorima smo sa jednim desnim bekom, ali pošto još ništa nije definitivno, ne želim da govorim o kojem se igraču radi. Uglavnom, ako i taj posao privedemo kraju onda ćemo sigurno jurišati na titulu. A što se tiče igrača koji će napustit klub i tu ima novina, odnosno Aleksandar Škorić i Milovan Pavlović već su otišli iz kluba, dok će najvjerovatnije i mladi Vladimir Vranješ promijeniti sredinu. Pregovori s Igorom Pijetlovićem i Bojanom Unčaninom su u završnoj fazi i oni će najvjerovatnije potpisati nove ugovore.

Nakon razgovora sa šefom struke banjalučkog kluba stiče se dojam da će naredne sezona u rukometnoj Premijer ligi biti jako zanimljiva. Borac ne krije ambicije, Bosna SO ima velike planove, a kako saznajemo i u Izviđaču se spremaju za povratak na staze stare slave.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.