Burić: Iskreno i duboko sam zabrinut za budućnost reprezentacije BiH
Maglajlija je svojim odbranama u posljednje dvije sezone oduševljava sve ljubitelje rukometa u Njemačkoj i BiH.

Jedan od najboljih golmana Bundeslige za SportSport.ba

Burić: Iskreno i duboko sam zabrinut za budućnost reprezentacije BiH · Intervju

D. Kurbegović

Rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i golman njemačkog Wetzlara Benjamin Burić  brani ove sezone kao i prošle - u vrhunskoj formi.

To nije promaklo ljudima iz bivšeg prvaka Evrope, njemačkog Flensburga, te će Maglajlija naredne tri sezone nositi dres jednog od najvećih klubova u Njemačkoj.

Kada je u pitanju reprezentacija još nismo zaboravili Burićevih 35 odbrana u dva duela protiv Švicarske, kada smo dva puta pobijedili, ali zbog administrativnog propusta ostali bez baraža za Svjetsko prvenstvo.

Burić je u intervju za SportSport.ba govorio o svojim počecima, nastupima u Wetzlaru, prelasku u Flensburg, reprezentaciji BiH, ali i bivšim klubovima u kojima je igrao, te trenerima od kojih je najviše naučio.

Mnogi ne znaju da ste golman postali zbog toga što ste mrzili trčati.

"Pošto je Maglaj grad rukometa, logično je bilo da se brat i ja počnemo baviti tim sportom. Pošto smo obojica bili gojazni, stali smo na gol. Ja sam rekao Senjamine ne možemo obojica braniti, ja ne volim trčati, pusti mene na golu, a ti idi igraj nešto drugo. On je otišao na pivota, ja sam ostao na golu i tako je počeo naš rukometni put."

Svoju karijeru gradite postepeno i studiozno, što se vidi i po izboru klubova

"Nisam htio da u karijeri preskačem neke stepenice pa da se vraćam poslije tri koraka unazad. Klubove sam pažljivo birao, nakon Maglaja, afirmaciju sam stekao u Izviđaču, zatim odlazak u Borac, pa Gorenje i onda Wetzlar, pa sad Flensburg. Sada mi je 27 i mogu braniti još najmanje 10-tak godina, vidimo da su najbolji golmani duboko u 30-im, a neki su već napunili 40 godina. Sve je do zdravlja i povreda, Šterbik ima 40, Omeyer je isto tako blizu, sve je do vas, kako trenirate, živite, ponašate se. Nadam se da ću se još dugo baviti ovim sportom."

Kako je bilo poslije Gorenja rastati se od brata, s kojim si čitav život nerazdvojan

"Teško mi je stvarno bilo nakon Gorenja, mi smo bili stalno zajedno, igrali, trenirali i onda se tako desi u karijeri da moraš krenuti dalje, odnosno svako svojim putem. Bilo je teško na početku, kada sam došao u Wetzlar, ali treninzi, utakmice, puno obaveza vam ne daju da puno razmišljate. Naravno imaju sad ove društvene mreže čujemo se i vidimo kada možemo, ali ko zna, možda u budućnosti ponovo budemo negdje zajedno igrali."

Rukomet u Njemačkoj je na najvišem nivou, liga je jaka, kako je bilo igrati na All Staru?

"Mogu vam kazati da im je rukomet u top tri od sportova. Njemačka je jaka u svim sportovima, stvarno su sportska nacija i ulažu u njega. Ja bi rekao da je Bundesliga najjača liga nacija, a igra se na njemačkom tlu. Svi najbolji igrači dolaze ovdje igrati. Stvarno sam zadovoljan kako ide moja karijera, odbranama u Wetzlaru došao sam na radar Flensburga, koji je uz Rhein-Neckar najbolji klub u Njemačkoj. All Star je priznanje za svakog rukometaša i taj dan zaista uživate u sportu koji se zove rukomet."

Prošle, ali i ove sezone statistički ste jedan od najboljih golmana Bundeslige

"Pa jeste, veliki je to uspjeh i satisfakcija, prošle sezone sam bio drugi, a trenutno sam po odbranama treći golman najjače lige na svijetu. Ovo mi je druga sezona u Njemačkoj i prezadovoljan sam svojom formom. Wetzlar se nalazi u sredini tabele, te mi još više imponuje to što sam u vrhu najboljih golmana u Bundesligi.

Adi Mujičić trener iz Žepča dosta je uticao na vašu formu i bolje odbrane posljednjih nekoliko godina

"Iskreno, talenat je bitan u sportu, ja sam bio talentovan, kao i moj brat, ali mogu slobodno kazati da se prekretnica u mojoj karijeri desila prije tri godine kada sam s Adijem krenuo individualno trenirati, odnosno podizati fizičku pripremu. Krenuli smo u jedan ozbiljan rad i evo za tri godine postigli smo sjajne rezultate i što se tiče načina ishrane, forme, te ostalih stvari. Ja nisam u to prije vjerovao, ali kontinuitet se pamti, a ne samo jedna utakmica. Radi svih tih faktora, fizičke spreme, sportskog života u posljednje vrijeme stvarno samo još više napredujem."

Bolna tema je reprezentacija Bosne i Hercegovine, te dešavanja nakon utakmice protiv Švicarske u Tuzli.

"Meni je uvijek velika čast i zadovoljstvo braniti za reprezentaciju BiH, to je moja država i radujem se svaki put kada obradujemo naše navijače. Za nas je iskreno veliki rezultat što smo na terenu izborili taj baraž, kakva nam je situacija u Savezu, realno, baraž je za nas uspjeh, ali eto sve propade u vodu što si radio i ginuo za dres reprezentacije..."

Nakon što si saznao da nećemo igrati u baražu, da li je istina da si htio da se oprostiš od dresa reprezentacije?

"Da vam iskreno kažem razmišljao sam da nakon toga odustanem od reprezentacije, nisam htio ništa javno kazati, jer znam kakvih bi komentara bilo. Niko nije vidio tu drugu stranu, mi smo se poderali protiv Švicarske, koja je realno bila favorit protiv nas, pobijediš ih dva puta i to bez tri-četiri standardna igrača - to je stvarno fenomen. Onda radi nekakvog pasoša da ti je upitan nastup u baražu. Ja ne ulazim u priče ko je tu kriv, mi smo igrači zajedno sa selektorom tu najviše ispaštali. Bio sam ljut i razočaran. Valjda se to samo nama u svijetu može desiti."

Da li ste zadovoljni grupom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo?

"Zadovoljan sam protivnicima, mislim da imamo velike šanse da se plasiramo ponovo na Evropsko prvenstvo. Češka, Bjelorusija i Finska su protivnici po mjeri. Mislim da s pobjedama kući možemo da se plasiramo na završnicu, dvije idu direktno, dok četiri najbolje trećeplasirane idu na Euro. Jedino ako nam se opet ne desi neki slučaj "Nuić" ili nešto treće. Treba obratiti pažnju na sve stvari u narednom periodu."

Da li ste optimista glede budućnosti reprezentacije BiH, kao jedan od predvodnika nove generacije

Iskreno, malo me je strah za budućnost reprezentacije, ne vidim trenutno igrača koji može da zamjeni Prcea, Terzića, oni igraju 10-tak godina već u reprezentaciji, a ja evo još nisam vidio igrače na tom lijevom beku koji će ih moći zamijeniti. To je poražavajuće za naš rukomet, ima tu nas par mlađih, ali svako okupljanje dolaze isti igrači, malo je tu novih, mladih igrača. I oni mlađi što budu pozvani, kao da se boje, isto kao da misle da ne mogu nikoga zamijeniti u reprezentaciji. Nama fali 10 generacija tih bekova, nemamo zamjene za Mirsada i Nikolu, a to je veliki hendikep."

Benjamin Burić 27-godišnji je golman rođen u Maglaju. Svoju karijeru je počeo u matičnom Maglaju zajedno sa svojim bratom Senjaminom. Poslije je branio za Izviđač, Borac, te slijedi odlazak u Gorenje. Sjajnim igrama u Sloveniji, izborio se za prelazak u jednu od najjačih liga u Evropi. U Bundesligi brani drugu sezonu, te je svojim odbranama obezbjedio sebi trogodišnji ugovor s Flensburgom prvakom Evrope iz 2014. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi