Doborac: Prijeti nam izbacivanje iz lige i zabrana nastupa u Premijer ligi BiH naredne tri godine

Jako loša finansijska situacija

Doborac: Prijeti nam izbacivanje iz lige i zabrana nastupa u Premijer ligi BiH naredne tri godine

Esmer Oštraković

Rukometna Premijer liga Bosne i Hercegovine startala je ovog vikenda.

Danas je trebala biti odigrana i utakmica između RK Vogošća i RK Gradačac, ali od toga neće biti ništa.

Naime, RK Gradačac našao se u velikim problemima, a sve je kulminiralo pred sami početak sezone, te se klub nalazi u jako teškoj situaciji.

Klubu sada prijeti i izbacivanje iz rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali ne bježi se niti od toga da bi klub mogao biti ugašen.

Za sutra je zakazana skupština kluba na kojoj će biti predočeni svi problemi, te je to kako saznajemo posljednji pokušaj da se spasi klub.

Povodom svega kontaktirali smo trenera RK Gradačac, Dadu Doborca koji je pristao da govori za SportSport.ba.

Oglasi

"Iako nisam u upravljačkim strukturama Rukometnog kluba „Gradačac“ odazvat ću se na Vaš poziv da dam izjavu. Naime, još od početka ove kalendarske godine, a druge polusezone prethodne takmičarske sezone (2021/22) klub ima finansijskih problema. Ponavljam, moja funkcija u klubu je trenerska i ono sa čime sam ja upoznat je da je razlog finansijskog „kraha“ u jako slabom odzivu privrednika našeg grada da finansijski pomognu klub. Premijerligaški rukomet, moje je mišljenje, nemoguće je igrati bez 250 – 300 hiljada KM po sezoni, a mi smo trenutno daleko od tog iznosa. Ekipe koje se bore za vrh tabele imaju budžete i do dva puta veće od ovog gore navedenog iznosa", započinje Doborac.

"Odmah po završetku prethodne sezone, tačnije 26.maja 2022. godine, unutar kluba smo napravili „maratonski“, sedmosatni sastanak sa ciljem da se donese odluka da li će seniorska selekcija kluba nastaviti, odnosno započeti u novoj sezoni takmičenje u Premijer ligi BiH. Uz dodatnu finansijsku pomoć Gradske uprave grada Gradačac, odlučeno je da će RK „Gradačac“ započeti i narednu sezonu (2022/23) na premijerligaškim terenima", kaže trener RK Gradačac, Dado Doborac, te nastavlja:

"Formirana je mlada, jedna od najmlađih u ligi, jako talentovana i perspektivna ekipa, koja bi za 2-3 godine, koliko je najmanje bilo planirano da ostane na okupu, napravila, sasvim siguran sam u to, jako, jako dobre rezultate. Odigrano je sedam prijateljskih pripremnih utakmica, koje su pokazale upravo taj veliki potencijal ekipe i da smo na pravom putu kada je sportski segment u pitanju.Također, spomenuo bih i da je atmosfera unutar ekipe bila na veoma dobrom nivou. Međutim, cijelim tokom odvijanja priprema osjetio se nedostatak finansija u klubu, što se vrlo brzo odrazilo i na samu organizaciju u klubu, koja je postajala sve lošija, te je sve kulminiralo nekoliko dana pred početak prve prvenstvene utakmice kada sam dobio informaciju da četiri igrača neće imati pravo nastupa zbog toga što nisu registrovani, a razlog tome je, opet, nedostatak finansija", rekao je Doborac.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Na kraju nije mogao sakriti emocije, te sve ono sa čime se susreo u proteklom periodu.

"Pored Gradske uprave grada Gradačac, koja je i daleko najveći sponzor kluba, članovi Uprave kluba, koji su isti preuzeli u januaru 2022. godine su vlastitim novcem, a sume nisu nimalo zanemarive, „krpili rupe“. To je bilo dovoljno da se samo privremeno rješavaju gorući problemi. Sistemsko, dugoročno finansiranj kluba nije bilo moguće na ovaj način.
Naravno, a to sam gore već pomenuo, sve ovo se odrazilo i na organizaciju unutar kluba, koja je postala jako loša, klub nije imao sekretara, pomoćnog trenera, na 3 od 7 prijateljskih utakmica ja kao trener na klupi sam sjedio sam, bez ijednog službenog lica, ekipa nije imala opremu u kojoj bi nastupila u predstojećoj sezoni, način liječenja povrijeđenih igrača nije bio jasno definisan, a što opet iziskuje poprilične finansijske troškove...jednostavno klub nije mogao na ovaj način nastaviti funkcionisati!
Skupština kluba je zakazana za ponedjeljak, 12. septembar 2022. godine, na kojoj će svi ovi problemi biti detaljnije predočeni, a ja koristim ovu priliku da apelujem na sve zainteresovane privrednike grada Gradačac da se po hitnom postupku pridruže klubu, pruže tu neophodnu finansijsku podršku, jer evo prvu utakmicu koju smo trebali igrati danas u Vogošći smo propustili, u slučaju propuštanja još jedne, po Propozicijama takmičenja slijedi nam izbacivanje iz lige, što sa sobom povlači i zabranu nastupa u Premijer ligi BiH u naredne tri godine", završio je Dado Doborac.

Ostaje da vidimo šta će se dogoditi na sutrašnjoj skupštini kluba, te da li će RK Gradačac nastavljati da postoji i hoće li biti izbačen iz Rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Top Komentari

zilan66
A sta kaze Fodil na to i on je iz gradacca
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi