Odveo reprezentaciju na historijski EURO, pa nastavio s poslovima na porodičnoj farmi

Sasvim običan dan za mladog igrača

Odveo reprezentaciju na historijski EURO, pa nastavio s poslovima na porodičnoj farmi

Haris Zilić

Navikli smo da sport piše zanimljive priče, da gledamo neke posebne junake. Da svjedočimo magičnim rezultatima, historijskim slavljima, a priča za koju malo ko zna dolazi nam sa krajnjeg sjevera Evrope.

Na sjeveru Atlantskog okena smjetšena su Farska Ostrva, dio danskog kraljevstva zajedno sa Grenlandom i mala država koja pripada evropskom sportskom podneblju.

Farska Ostrva uživaju visok stepen autonomije u odnosu na centralnu dansku vladu u Kopenhagenu. Od 18 ostrva koji čine ovu zemlju samo jedno Litla Dimun je potpuno nenaseljeno. Najveći i glavni grad Torshavn broji 17.000 stanovnika. Prema posljednjim podacima Farska Ostrva broje oko 52.000 stanovnika.

Upravo je ova državica sa sjevera sinoć ispisala sportsku historiju. Rukometna reprezentacija Fraksih Ostrva plasirala se na EURO u Njemačkoj 2024. godine.

Farani su savladali Ukrajinu sa 33:26 i zbog boljeg međusobnog duela od Ukrajinaca kolo prije kraja osigurali treću poziciju u grupi. Obzirom da su ranije dobili i Rumuniju gotovo je sigurno da će Farani sa minimalno dva boda biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije koje će izboriti plasman na EURO.

Nije ovo slučajno, ovo je plod godina rada i stvaranja jedne reprezentacije, a da će Farani igrati ozbiljan rukomet pokazali su juniori koji su se plasirali među osam reprezentacija Evrope prošli šampionat U19.

Oglasi

Heroj protiv Ukrajine bio je Elias Ellefsen Skipagotu momak rođen 2002. godine za kojeg mnogi sturčnjaci kažu da je budućnost svjetskog rukometa. Postigao je 13 golova, razbio Ukrajince i svoju državu doveo na mali korak do sna! Pomenuti rukometaš je već na radaru njemačkog Kiela i vjerovatno će tamo nastaviti karijeru. Trenutno je član švedskog Savehofa gdje također briljira.

Međutim, njegova priča je posebna i rukomet mu nije sve u životu.

Do kraja 19. stoljeća uzgoj ovaca, po kojem su otoci dobili ime, imao je važnu ulogu u životu Farskih otoka, ovčja vuna bila je glavna roba u trgovini s Danskom pa tako mnoge porodice danas imaju svoje farme gdje uzgajaju ovce, a jednu od takvih ima i porodica mladog rukometaša.

Nakon utakmica i treninga Elias odmah ide na farmu da pomogne roditeljima, a upravo nakon utakmice poslije Ukrajine osvanula je fotografija gdje Elias u reprezentativnoj trenerci hrani ovce.

Opis nije dostupan.

U ranijm izjava je rekao da je ponosan na porodični biznis, a da kroz rukomet iskoristi slobodno vrijeme da se još nadograđuje u životu.

Obzirom da gradi respektabilnu karijeru i da se bliži unosan ugovor sa Kielom vjerovatno će svoj dio posla na farmi prepustiti nekom drugom, a nema sumnje da će svaki slobodan dan iskoristiti za posjetu Farskim Ostrvima, porodici i farmi.

Dok većina sportista slavi i opušta se uz muziku, piće, hranu, zabave, 21-godišnji momak sa sjevera Evrope nakon rukometa ima sasvim običan dan na farmi gdje pomaže u porodičnom biznisu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti