Emma Nuhanović: Volim BiH, to je moja država, vidjet ćemo šta budućnost nosi

Talentovana rukometašica i omladinska reprezentativka Švedske

Emma Nuhanović: Volim BiH, to je moja država, vidjet ćemo šta budućnost nosi · Intervju

H. Zilić

Veliki broj rukometašica koje bi u budućnosti mogle biti važan stub reprezentacije Bosne i Hercegovine, karijere gradi u inostranstvu.

Naša sagovornica danas je bila mlada 17-godišnja, Emma Nuhanović, koja pruža sjajne partije u Švedskoj.

Emma je i omladinska reprezentativka Švedske, kao tinejdžerka, ozbiljan je faktor u seniorskoj ekipi Malmea, a mnogi stručnjaci, treneri, Emmi predviđaju blistavu rukometnu karijeru.

Bosna i Hercegovina uskoro će imati žensku rukometnu reprezentaciju, nakon 12 godina posta, a aktivne će biti i omladinske selekcije.

Emma Nuhanović bi mogla biti ogroman kapital za budućnost bh. rukometa.

U intervju za SportSport.ba, ova mlada rukometašica govorila je o svojim prvim rukometnim koracima, o svom klubu, karijeri, ali naravno i reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Oglasi

Emma, prvo da upoznamo naše čitaoce, kako je počela tvoja rukometna karijera?

"Počela sam se baviti rukometom kada sam imala deset godina i odmah se to nekako počelo razvijati u životni stil. Sve je krenulo sasvim slučajno sa školskim drugaricama koje su išle na treninge rukometa. Od prvog trenutka sam osjetila da volim ovaj sport i potpuno se predala njemu. Shvatila sam to veoma ozbiljno već od prvog treninga."

Razvoj tvoje karijere? Stigao je poziv u omladinsku reprezentaciju Švedske, što nije mala stvar?

"Nakon dvije godine sam promjenila klub i grad i počela ozbiljno trenirati i igrati rukomet u H43 Lund. U H43 Lund-u smo igrali velike državne i evropske turnire i donosili smo razne medalje i osvajali turnire. Tako smo vremenom dobili epitet jedne od najboljih ekipa u Švedskoj za 2003. godište. Istovremeno, kada sam trebala krenuti u 7. razred, promijenila sam školu i krenula u Rukometnu osnovnu školu, gdje se trenira svaki dan najmanje dva časa i vodi posebna briga o ishrani i tjelesnom odrastanju. Već 2015. i 2016. godine sam ljeto provela na Rukometnom kampu Z23 u Budvi gdje sam trenirala Veselinom Vujovićem i Zoranom Roganovićem. U 2018. i 2019. godini moja je ekipa igrala finalne utakmice omladinskog prvenstva Švedske, a poslije jedne utakmice me je selektor juniorske reprezentacije pozvao u kancelariju na razgovor i rekao da sam veliki talenat i da mogu dogurati veoma daleko i da očekujem poziv u reprezentaciju. Poziv je stigao nekoliko mjeseci poslije i od tada sam redovno tu, kao omladinska reprezentativka Švedske."

Oglasi

Trenutni klub Malme. Možeš nam malo približiti?

"Prošle godine sam potpisala dvogodišnji ugovor sa HK Malmo. Igramo u prvoj diviziji i odlično se osjećam. Bilo je više ponuda od elitnih klubova, ali zajedno sa mojim roditeljima i rukometnim mentorom Robertom Manssonom sam odlučila da ne ide sve tako brzo već da naredne dvije godine skupljam iskustvo i znanje. Danas eto idem u Rukometnu Elitnu gimnaziju i igram u HK Malmo i sve je u jednom ogromnom sportskom kompleksu zajedno sa fudbalskim klubom Malmo FF - tako da ovdje živim može se reći."

Najmlađa si u ekipi?

"Stvarno sam odlično primljena u ekipu i super se osjećam. Najmlađa sam u ekipi tako je, pa me svi pomalo paze i gledaju da se dobro osjećam. Pokušavam to vratiti dobrim igrama i mislim da su i oni zadovoljni iako nismo odigrali mnogo prvenstvenih utakmica zbog Covida 19. Tu sam naredne dvije godine, a poslije ćemo vidjeti. Mlada sam, tek mi je 17 godina i ima još mnogo, mnogo napornog rada i učenja."

Oglasi

Emma, reprezentacija Bosne i Hercegovine se formira? Možemo li te u budućnosti gledati u dresu BiH?

"Što se reprezentacije tiče još ništa nije odlučeno, a mnogo se priča što mi naravno prija. Kontakt iz BiH postoji, vrlo korektan i iskren, ali mnogo toga treba da se poklopi prije nego sto dođe do neke konačne odluke. Volim BiH, to je moja država i ponosna sam. Vrlo rado to ističem ovdje i naravno da srce vuče. Odazvala bih se rado i došla na okupljanje u BiH, ako dođe poziv naravno. Uradila bih sve ako mogu nešto pomoći. Ali i Švedska je moja zemlja. Ona mi je dala sve. Tu je i Svjetsko juniorsko prvenstvo ovog ljeta. Ne znam vidjet ćemo šta budućnost nosi."

Imaš li sprotskog uzora?

"Najveći sportski uzori su mi Isabelle Gullden i Stine Oftedal. Pokušavam mnogo da učim i razumijem rukomet, a Bela je po meni najbolja na svijetu u razumjevanju igre. Imala sam priliku upoznati Belu i veliki mi je uzor. Stinin stil igre je specifičan. Osjećaj je da radi ono što zeli na terenu. Nema puno igrača koji su na tom nivou."

Tvoja najveća podrška u ovoj sjajnoj sportskoj karijeri?

"Moja najveća podrška su moji roditelji i moja mlađa sestra Lejla naravno. Lejla je odrasla na tribinama i sportskim halama. I ona trenira rukomet i želja nam je nekada u budućnosti igrati u istoj ekipi. Njih troje su uvijek tu, i u dobru i u zlu."

Promo

Top Komentari

Zgembic
Sretno djevojcice sto god da odlucis nije ti lako.
6 0
malezija
Sretno djevojčice ali odluči ispravno a to je Bih koju kažeš da voliš a i ime i prezime ti nije za Švedske.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi