Josip Perić, "beznačajan" poput čepa
Josip Perić bio je ponajbolji bh. igrač u Kataru, ali ni to mu nije pomoglo da ga se počne ozbiljnije doživljavati

Prelazi u bundesligaški Goppingen

Josip Perić, "beznačajan" poput čepa · Kolumna

Um koji se ništa na svijetu ne zapita, ne razmišlja ni o čemu i sve uzima zdravo za gotovo, onaj kojem je spoznajni vrh da je nebo plavo, mlijeko bijelo, a dva plus dva četiri, beznačajniji je od vjerovatno najpotcjenjenije značajnosti prirode i društva - čepa!

Koliko se nas zapitalo o ulozi predmeta (jer kako drugačije čep nazvati osim predmetom), toliko "nebitnog", izvan fokusa, spominjanog tek u negativnom kontekstu i to urijetko ("p'jan ko čep").

I ako smo se zapitali, jesmo li poslije pronašli neki drugi predmet koji je toliko beznačajan, a toliko bitan. Ako postoji, recite, javite, pokažite... Dokolica rađa najbolje ideje.

Postoje, dakle, stvari o kojima ne razmišljamo, nisu nam ni na kraj pameti, a u jednom trenutku su nam itekako potrebne. U automobilskoj industriji recimo sve je bitnije od brisača.

Bosch pumpa, set kvačila, ležejevi, kinetički zglob, anlaser... sve je bitnije i o svemu čovjek više razmišlja i moli Boga da mu ne "ode", osim o "odlasku" brisača. Još ako mu se to dogodi pri prolomu oblaka, usred vožnje, na autoputu, ili ostane zarobljen ni tamo ni vamo, bez ikakvoga selameta na vidiku, počet će cijeniti brisače više nego išta. Čak će ih možda i zavoljeti.

Josip Perić je rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i njegovu značajnost ne samo za reprezentaciju BiH nego za svjetski rukomet taško je opisati. Ukoliko bi neko pokušao dočarati ono do čega bi došao posmatrajući ga možda bi zvučao pretjerano subjektivno, jer ne podudara se nikako sa onim što je napravio u karijeri.

A Josip Perić istinski je majstor, rukometni virtuoz, kakvih nema mnogo generalno na svijetu, ali zbog sveukupne potcjenjenosti doživljavamo ga "onako". Pa,eto, nije loš mladić.

Josip Perić, malo se to danas ko sjeća, bio je ponajbolji igrač našeg nacionalnog tima u Kataru 2015.

Svjetsko prvenstvo u kontekstu BiH obilježila je maestralna igra Dejana Malinovića, sijaset grubih tehničkih grešaka i posrnuća u završnicama bitnih susreta, sudijska lakrdija protiv Tunisa, te odlični - Perić.

I to svaki put u trenucima kada nismo imali nikakvu ideju. Bio je i koautor jednog od najboljih golova Prvenstva kada je mađionarski sa Muhamedom Zulfićem izveo cepelin.

Josip Perić je, možda je to lakše za sjetiti se, u minulim kvalifikacijama dva puta bio Šumanov džoker, kao onomad Markovićev. U prvoj utakmici protiv Litvanije bili smo dobri, pa smo onda počeli da padamo, dok se nije ukazao Josip i prelomio utakmicu. Bilo je na kraju solidnih sedam razlike.

U drugom duelu, to što je pomoću njega živnula igra naše reprezentacije nije se nažalost odrazilo na rezultat. Prvo poluvrijeme protiv Litvanaca bilo je toliko očajno da nas ne bi izvadio ni spoj Karabatića, Hansena i Dibirova.

Perić je sve samo ne nezanimljiv i neinteligentan igrač. Mogli biste mu zamjeriti štošta, da nije u stanju podići se sa devet metara, topovski pucati, možda i da je krhak, ali sve to bacite niz vodu. Josip Perić je maestro, potcijenjeni rukometni virtuoz koji ipak nije ostao baš toliko neprimjećen. Sljedeće sezone igrat će za Goppingen gdje je vrhunac svoje karijere doživio Enid Tahirović.

Činjenica da će od naredne sezone biti drugi bh. igrač u Bundesligi uz Benjamina Burića dokaz je da nije sve izgubljeno kada su kriteriji u pitanju. Da postoji Neko ko to sve prati odozgo.

Top Komentari

Korisnik
Kolumna na nivou djeteta od 7 godina.Čuliću samo se brukaš sa ovim pokušajima da budeš novinar.
27 12
Dobar,Los,Zao
Nek je tebi sretno Josipe!
10 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi