Mirsad Terzić - Naš najveći rukometaš, ikad
Malo koji sportista je uspio toliko trajati na najvećem nivou, uz toliku reputaciju koliku uživa rekorder naše reprezentacije po i broju nastupa i po broju golova

Hommage devetogodišnjem članu superjakog Veszprema

Mirsad Terzić - Naš najveći rukometaš, ikad

Imala je BiH vrhunske rukometaše svjetske klase, legende. Ljude koji su uspjeli osvojiti sve što se na bijelom svijetu osvojiti može, no rukomet je tada bio jedno, danas sasvim drugo. I u bh. okvirima i u evropskim. Možda će zvučati malo pretenciozno, ali malo koji sport je "sportskiji" od rukometa. I vaterpola. Koliko god nekome izgledao grub, siledžijski, nasilu, bez trunke mašte i kreacije, mnogima vjerovatno i negledljiv, suština rukometa je u svemu suprotnom od nabrojanog. Grub jeste, ali niti je nasilu niti se igra bez mozga.

Kažu stručnjaci da je džudo idealan sport da se dijete njime prvim bavi. Sažima u sebi i fizičku i mentalnu aktivnost. Koliko god budućeg sportaša osposobljava da bude spretan i virtuoz, toliko razvija vijuge. O stotinu stvari moraš razmišljati baveći se džudom.

A on je zapravo samo jedan od segmenata rukometa. Ne baš s ogromnim udjelom, ali svakako podrazumijeva i znanja ove drevne vještine. Niko kao rukometaš (i vaterpolista) nije spremniji primiti krvnički udarac, kao što niko nije spreman isti zadati. I uživati u jednom i dugom, ako je u skladu s pravilima.

Lionel Messi, rekreativac

Niti u jednom sportu taktika nije toliko bitna, svaki korak je krucijalan. Malo ispadneš iz ritma, dopustiš samo djelić prostora i eto belaja.

Lionel Messi, u usporedbi sa rukometašem makar solidne ekipe iz Lige prvaka, bavi se šetajućim sportom. Čovjek pola utakmice posmatra šta se dešava, kad treba zašprintat, on to učini, ali komotno može i da hoda, nije nikakav problem. Kad njemu naupadne da načini dar-mar, Pique na drugoj strani također može malo da predahne, odmori, uhvati se rukama za sopstvene kukove...

Vrhunski rukometaš ne odmara ni kada ga zakuju za klupu, svako pola minute između dva napada. I to, ako ima sreću pa da igra samo u jednom pravcu. Mentalno, toj "budali" od rukometaša mozak mora biti na milijardu megeherca.

(Ko ga uopće nagovori da se bavi tom neisplativom rabotom. Pa rezervni fudbaler prosječnog tima poljske Ekstraklase više zaradi za godinu, nego rukometaš Barcelone za pet...)

I pored svega toga, na skali inteligencije rukometaši imaju neuporedivo veće rezultate od košarkaša. O fudbalerima da ne govorimo.

I onda na sve to, postoji čovjek koji u nikad okrutnijoj eri, gdje se zglobovi, koljena, tetive troše poput kutije šibica, na najvišem nivou opstaje deset godina. Pri tome, nije bio povrijeđen više od pola godine.

Mirsad Terzić, prije nekoliko dana potpisao je novi jednogodišnji ugovor sa mađarskim Vezspremom. Deset godina u jednom klubu! Za neupućene, to je kao kada Hasan Salihamidžić ostane u Bayern Munchenu deceniju jer je Veszprem u rukomeu upravo to. Barcelona je Barcelona, njemački klubovi su poput onih iz Serije A 90-tih, a Veszprem je Bayern. Jedan, dakle, od pet najvećih klubova svih vremena.

Taj, takav Terzić, što je u sarajevskom Željezničaru bio ko grana, ali pucao kao top, postao je igrač u Ljubuškom. Kao jedan od najboljih strijelaca Lige prvaka i to samo kroz mečeve grupne faze (Kire Lazarov je tada imao mnogo više mogućnosti da bude prvi strijelac), logično, iz Izviđača je otišao u Zagreb.

Završio bi fakultet

Nikad u životu ne znaš šta je za šta dobro. Da nije bio pod palicom Line Červara koji je od vrhunskog ofanzivca napravio isključivog stručnjaka za odbranu, možda nikada ne bi toliko ostao u Veszpremu. A opet ko zna. Da ga se nije preodgajalo, ili da se barem balansiralo, Mirsad Terzić danas na rukometnoj mapi ne bi bio manji od Nikole Karabatića. Mašine koja razvaljuje u odbrani, a nezaustavljiva je u napadu.

Nije Terzić ništa manje kreativan od Karabatića, ako nije kreativniji. I to puno. Uvijek spreman za saradnju, za podvaliti loptu, sve prati...sudbina je međutim htjela da bude neko koga je nemoguće nadmudriti jedan na jedan.

Kao malo ljudi na svijetu - Viran Moros je recimo takav - sam može kontrolirati trojicu. Njegova pravovremenost urnek za "Longines" mjerače vremena...

Taj, takav Terzić, koji bi bio nezamjenjiv u svakoj reprezentaciji svijeta pa i u Francuskoj sa Didierom Dinartom, tokom devet najboljih godina svoje karijere, jedno četiri je proveo kao sporedni igrač reprezentacije. Poput dječarca kojeg pozovu da bi mogao nositi lopte.

To što je Terzić preživio tokom mandata Dragana Markovića, koji ga je konstantno pozivao, ne davajući mu čestito priliku, čini ga još većim. Čini ga sportistom par exellance.

"Da sam upisao fakultet s početka Markovićevog mandata, do kraja bih ga završio učeći za ispite samo na okupljanjima reprezentacije", kazao je svojevremeno. Mrcvario se i patio, ali nikad nije pomislio na neposluh. Dok su drugi čekali tri vezane utakmice neigranja pa da kažu "dok je taj i taj selektor..."

Nismo mi uopće svjesni kakvog sportistu, u doslovnom značenju te riječi, imamo. Mirsad Terzić je po svim parametrima jedan od najvećih rukometaša i sportista, općenito, koje je ova zemlja imala.

Top Komentari

Joks
Oooo, Čuliću, pobogu! Opet lupetaš. Čuj ''Mirsad Terzić - Naš najveći rukometaš, ikad'' !! :o Hajde de, da ne pričamo o tvom 'viđenju' rukometa danas i nekada - ali, zaboravljaš/ne znaš? da je sport 'takav' (evoluira i nezahvalno je porediti fizčke, taktičke i ostale parametre), ali rukomet je uvijek rukomet i uvijek je imao svoje velikane, kao i fudbal, košarka i ostali sportovi. Pobogu, koja je to hrabrost ili neznanje napisati ovakvu nebulozu za M.Terzića!? BiH je imala rukometaše pred kojima se 'tvoj velika' MT mora nakloniti, pred kojima se SVIJET klanjao, a o titulam i odličjima da ne pričamo. Terzić, prosječan igrač bio i ostao, zahvalan klupski igrač i to je SVE. Gdje ćeš njega u kontekst jednog Abasa Arslanagića, Đoke Lavrnića, Nebojše Popovića, Memnuna Idžakovića, Zlatana Arnautovića, ect. Čak, ako 'računaš' BiH samo od 1992. - ni od tada Terzić nije 'najbolji', ni blizu jednog Tahirovića, Maglajlije, Šumana... Budi realan Čuliću, što više pišeš sve više dokazuješ da to nije 'rabota' za tebe...
15 7
hoceovo
Ma daj, ovdje procitas naslov i nemili ti se citati dalje uopste. Ja stvarno molim urednika ovog portala da ovaj neobrazovani clanak skine. Neosporavam uopste Mirzine vrijednosti kao velicanstvenog igraca ali.... Jerolim Karadza, Zdravko Radenovic, ENVER KOSO ENVER KOSO ENVER KOSO, Zlaja Arnautovic, Ervin Velic, Dado Mulabdic, Nebojsa Popovic, Irfan Smajlagic, Ako Arslanagic............ Ovo je 10% imena Borca a sad jos dobojska Slog , Krivaja Zavidovici ,,,,,,,,
11 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi