Šuman: Jedno je igrati za klub, drugo za državu
Bilal Šuman nada se da će protiv Švicarske uspjeti naplatiti krvavi rad, ali će to biti moguće samo ukoliko igrači shvate svoju ulogu

Sutra okupljanje rukometne reprezentacije BiH

Šuman: Jedno je igrati za klub, drugo za državu

"Osim discipline i koncentracije, treba nam više tog nacionalnog naboja ako želimo nešto napraviti. Pratim igre naših rukometaša, zabijaju golove, igraju, ali jedno je nastupati za svoj klub, drugo za reprezentaciju. Tu smo kratko vrijeme jedni s drugima i treba nam maksimalna posvećenost svih kako bi napravili rezultat koji bi za sve predstavljao vjetar u leđa", kaže selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman uoči sutrašnjeg okupljanja pred ključne utakmice kvalifikacija, protiv Švicarske.

Dugo nas nije bilo nigdje iako smo važili za potentnu reprezentaciju. Pa smo onda otišli nekim čudom na Svjetsko prvenstvo u Katar i kada bi se očekivalo da nastavimo, da nas to pogura, mi smo zatrokirali.

Onda je na mjesto selektora došao toliko priželjkivani Bilal Šuman, no i njegove prve kvalifikacije okončane su bezuspješno. Umjesto da igramo Euro u Hrvatskoj mi ćemo se u januaru protiv Švicarske boriti za plasman u baraž, a ako tamo dospijemo slijedi još kedna borba - za odlazak na SP 2019.

Utakmice sa Švicarskom 10. i 13. januara dočekujemo u polovičnom raspoloženju. Da smo dobili Estoniju u gostima u oktobru, kao što smo ih dobili u Skenderiji, bili bi veseliji, no opet bi valjalo izaći sa Švicarcima nakraj.

"Kada bi ostvarili plasman na jedno veliko takmičenje time bi kapitalizirali rad kada su u pitanju sve ostale reprezentativne selekcije. Bilo bi to krucijalno za naš rukomet i možda razlog da se stvari normalizuju, da nam svima bude lakše. Treba nam taj zamah...", priča Šuman.

On će sa 16 igrača odraditi 13 treninga ukupno, a bit će odigrane i dvije utakmice sa Saudijskom Arabijom.

"Mislim da je to dovoljno da odradimo ono što smo planirali. Bit ćemo do 30. decembra na Ilidži, igrači će potom dobiti slobodno do 3. januara, a onda 5. i 6. igramo sa Saudijskom Arabijom u Beogradu. Švicarci će za to vrijeme igrati četveroboj nacija, a onda 4. i 7. igraju protiv Estonije. Te utakmice će nam poslužiti da ih vidimo sa Andyjem Schmidtom u sastavu. Imamo utakmice koje su igrali s Bjelorusijom u oktobru, ali tada njega nije bilo, a on je ipak motor ekipe. Sigurno ponajbolji srednji bek u Evropi", riječi su Šumana.

Kako neće moći računati na povrijeđenog Senjamina Burića, on je naknadno poslao poziv Elmiru Građanu u Makedoniju, pa će se i on naći na spisku ukoliko EHF to odobri.

"Želio sam još jednog igrača, jer ne daj Bože da se još neko povrijedi, onda belaj. Vidjet ćemo može li Građan biti adekvatna solucija, oprobat ćemo."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi