Njemački dvoranski sportovi na izdisaju: Bez publike teško da će preživjeti

Sve veće nezadovoljstvo

Njemački dvoranski sportovi na izdisaju: Bez publike teško da će preživjeti

A. Beganović

Odluka njemačkih vlasti da najmanje do kraja oktobra sva sportska dešavanja budu organizirana bez prisustva publike naišla je na negodovanja brojnih sportskih kolektiva, prije svega onih iz dvoranskih sportova.

Mnogo nade su rukometni, hokejaški i košarkaški klubovi polagali u kancelarku Angelu Merkel te su vjerovali da će shvatiti u kakvim problemima će se naći ukoliko ubrzo se ne dopusti publici prisustvo na sportskim događajima.

Međutim, iako je Merkelova svjesna situacije kroz koju prolaze klubovi dvoranskih sportova, porast infekcije u posljednih nekoliko dana vjerovatno je uticala i na ovu za mnoge nepopularnu odluku.

"Naravno, zdravlje je na prvom mjestu, ali bilo bi važno da se postepeno stvaraju pouzdani okviri za povratak publike na koje možemo računati. Naš cilj je da sezona krene 6. novembra, a kada je u pitanju daljnje planiranje morat ćemo čekati prijedloge radne skupine zadužene za ovo pitanje", istakao je izvršni direktor košarkaške Bundeslige Stefan Holz.

Generalni direktor DEL-a (hokejaška liga) Gernot Tripcke tvrdi da liga neće početi bez publike jer jednostavno to klubovi ne mogu izdržati.

"Nećemo i ne možemo ulaziti u mečeve bez publike ili bez finansijske pomoći. Na odluku da do kraja oktobra neće biti publike ne gledamo na takav način da je u osnovi konačna. Možda moramo pogledati i iskustva drugih zemalja".

Rukometna Bundesliga trebala bi početi 1. oktobra, no nakon jučerašnje odluke sve je došlo pod znak pitanja.

"Ako konstantno dobivamo nove okvirne uslove, onda tapkamo u mjestu. Želio bih drugačiju komunikaciju i veću pouzdanost na donesene odluke.", izjavio je direktor rukometne Bundeslige Frank Bohmann.

Zanimljivo je da su istraživanja nedavno sprovedena utvrdila da oko 50 posto proračuna rukometnih klubova u Njemačkoj pokrivaju prihodi od publike pa je zapravo i logično zbog čega se čelnici klubova protive takmičenju pred praznim tribinama.

"Ako do kraja godine budemo bez publike, postojanje našeg sporta će biti ugroženo", jasno i glasno je upozorila direktorica Rhein-Neckar Lowena Jennifer Kettemann.

Dakle, situacija nije sjajna u jednoj Njemačkoj, pa se s pravom može postaviti pitanje i kako će naši klubovi preživjeti. Doduše, prihodi od ulaznica su u BiH mnogo manji, no pandemija korona virusa je potresla i mnogo tvrtke koje su pomagale klubove, ali i općinske i druge proračune iz kojih su se finansirali.

Šta nam donosi sutra u ovom trenutku niko ne može reći.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije