Norvežanke su uspjele! Došlo je do promjene pravila

Bikini gaćice više nisu obavezne

Norvežanke su uspjele! Došlo je do promjene pravila

E. Škorić

Nije uzaludna bila njihova borba prije nekoliko mjeseci.

U julu ove godine norveške rukometašice na pijesku kažnjene su jer nisu igrale u bikinijima. One su nosile elastične šorceve na meču protiv Španije na Evropskom prvenstvu, a to su uradile u znak protesta protiv pravila koje se odnose na obavezno nošenje donjeg bikini dijela.

Tim je kažnjen sa 1.500 eura zbog "neadekvatnog odijevanja", saopšteno je tada iz Evropske rukometne asocijacije, odnosno njene Disciplinske komisije.

Za norveške rukometašice tada je čuo cijeli svijet i dobile su podršku sa svih strana. Na kraju su uspjele u svojoj namjeri, pošto je Međunarodna rukometna federacija promijenila pravila.

Prema New York Timesu, rukometašice na pijesku više neće morati igrati u bikiniju.

Promjena je izvršena pod pritiskom mnogih ekipa. Predsjednik IHF-a Hassan Moustafa najavio je u avgustu da će najvjerojatnije biti promijenjena pravila. Pojasnio je da savez zahtijeva da igračice nose bikini gaćice, jer to nose odbojkašice na pijesku, koje također igraju svoje utakmice na pijesku.

Kare Geir Lio, čelnik Norveškog rukometnog saveza, priznao je da je ponosan na žensku reprezentaciju koja je pokrenula promjenu. Otkrio je da su žene odabrale pravi trenutak da kažu "dosta".

Top Komentari

Manager
Ček jesu one sad 'vehabijke' ??
2 7
Jasminn
Jel neko mozda pogledao utakmicu zenske lige americkog nogometa. NFL ali zenski. Zene dodju bas ono ko u striptiz baru obucene ali imam osjecaj da vise ljudi dodje na njihovu utakmicu nego na musku ligu
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti