Rasplet u Ligi prvaka: Burićev Zagreb uprkos porazu prošao među 16
Brat Bernjamin izašao je kao pobjednik protiv Senjamina

Još kolo do kraja grupne faze

Rasplet u Ligi prvaka: Burićev Zagreb uprkos porazu prošao među 16

Skjern Handbold i RK Celje Pivovarna Laško nisu uspjeli u svojim nakanama da održe nade da mogu među 16 ekipa VELUX EHF Lige Šampiona, jer su izgubili od HC Motor Zaporožja odnosno Paris Saint-Germaina HB u pretposljednjem kolu. 

Tako je Zagreb Senjamina Burića uprkos porazu od Flensburga njegovoga brata Benjamina izborio učešće među 16. Zaporožje i Zagreb će morati da sačekaju do sljedećeg kola kako bi saznali koji će od dva tima biti na petom, a koji na šestom mjestu.

PSG je već potvrdio svoje prvo mjesto i neće igrati osminu finala, već odmah četvrtfinale. Pomogao im je poraz Szegeda u Nantu, ali je tim superzvijezda ozbiljno igrao u Celju kako bi dodao još jednu pobjedu na svoj konto.

Luc Abalo je postigao devet golova u Celju, za koga je William Accambray postigao pet.

Zaporožje će učestvovati u osmini finala po prvi put nakon 2016. godine, nakon što je pobijedio Skjern. Flensburg je osigurao svoju drugu pobjedu u gostima u sezoni zahvaljujući nevjerojatnim nastupima našeg golmana Benjamina Burića i krila Hampusa Wannea.

Zagreb sada može završiti samo kao peti ili u najgorem slučaju šesti, dok je Flensburgu potreban bod protiv Nantesa da osigura treće mjesto.

PPD Zagreb (Hrvatska) - Flensburg-Handewitt (Njemačka) 21:22

Prvih 15 minuta bila je žestoka bitka između dva lijeva beka svakog tima, Damira Bičanića i Rasmusa Laugea Schmidta. Oba su ispalila po pet projektila u prvih 15 minuta, ali se Bičanić pokazao malo efikasnijim, postigavši tri gola. Zagreb je vodio nakon prve četvrtine (5:4), ali i kasnije iskoristivši nekoliko brzih kontri preko Ivana Sršena (u 18. minuti bilo je 8:5).

Urh Kastelić je bio u odličnoj formi na golu i njegov nastup je pomogao njegovoj Zagrebu da se odmakne, vodeći 10:6 u 26. minuti. Dva gola Johannesa Golle pomogla pomogla je da se Flensburg trzne i prije pauze.

Ako je Kastelićev nastup bio dobar, šta onda reći za performans Benjamina Burića na szuprotnoj strani u drugom poluvremenu.

Burić je bio odlučan da se suoči sa protivnikom kao rijetko s kim, pa je primio samo jedan gol između 26. i 36. minuta, dopuštajući svojim suigračima da se vrate u igru nakon pauze. Samo šest minuta nakon povratka sa pauze Nijemci su mali plus dva.

Obje odbrane uskoro su odlučile da zatvore sve prilaze za posljednjih 15 minuta igre što je sve otežavalo postizanje gola.

Nakon što je švedski krilni igrač Wanne postigao svoj deveti gol dva minuta prije završnog zvižduka, Benjamin Burić je ponovo briljantno odbranio prije nego je Anders Zachariassen donio Flensburgu svoju drugu pobjedu u gostima ove sezone.

"Bili smo svjesni onoga što nas ovdje čeka - mladog, borbenog zagrebačkog tima - i učinili smo sve da pripremimo utakmicu na najbolji mogući način", rekao je Maik Machulla, trener Flensburga.
"Naš napad nije bio očigledno na pravom nivou, ali naša odbrana je bila odlična. Na kraju smo možda bili malo srećniji."

Celje Pivovarna Laško (Slovenija) - Paris Saint-Germain (Francuska) 32:36 (17:17)

Očajnički je domaćinu trebao uspjeh kako bi održao svoje šanse da dođe do posljednjih 16. Zato je Celje krenulo u utakmicu na najbolji mogući način.

Dok su se Pariz i Sander Sagosen borili za loptu pored Klemena Ferlina, domaći su se fokusirali na kontranapade i nakon sedam minuta imali su 7:3, zahvaljujući drugom golu Igora Anića.

Prednost je porasla na pet golova prije nego što je pariški trener Raul Gonzalez odlučio da uzme tajm-aut.

"U prvom poluvremenu smo bili iznenađeni performansom domaćeg tima", rekao je Gonzalez nakon meča. "Oni su odigrali jako dobru odbranu i bili su brzi u napadu, vodili su sve vrijeme."

Na poluvremenu efikasnu strategiju je iskoristio Gonzalez jer su njegovi ljudi pojačali svoju odbranu, primoravajući Slovence da promašuju. Napravili su seriju 5:0 i preokrenuli rezultat. U drugom dijelu Celje nije imalo snage za išta više

"Bilo je teško igrati protiv ovakvog tima, pogotovo bez ljevaka na desnoj poziciji", rekao je Tomaž Ocvirk, trener Celja. “Vidjeli su to i postavili odbranu u sistemu 5:1, što nam je izazvalo još više problema. Njihov golman je bio previše dobar i bili smo suviše umorni, iako smo pokazali karakter do kraja.”

I kada sve zbrojiš i sabereš, batrgali su se i jedni i drugi protiv silovitijih protivnika, ali su i Flensburg i PSG slavili na za moderni rukomet karakterističan način. Pustiš malo da se ovi istroše, a onda snaga i suhi kvalitet na kraju presude.

Poredak nakon 13 odigranih kola

GRUPA A

Barcelona 22

Veszprem 18

Vardar 17

RN Loewen 14

Vive Kielce 14

Montpellier 7

Meshkov Brest 7

Kristianstad 5


GRUPA B

PSG 24

Pick Szeged 19

Flensburg 14

Nantes 13

Motor Zaporožje 11

Zagreb 10

Celje PL 7

Skjern 6

Kolo prije kraja grupne faze Montepellier i Meshkov će se boriti za jedino preostalo mjesto u osmini finala iz elitnih grupa.

U razigravanju za preostala dva učesnika osmine finala iz slabije rangiranih grupa C i D Bjeringbro Silkeborg dobio je u gostima Wislu Plock 26:22 (Marko Tarabochia postigao dva gola iz pet šuteva), dok je Sporting kući tijesno savladao Dinamo Bukurešt (Zulfić postigao dva gola iz dva šuta za Dinamo).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi