Smajlagić: Ništa ne znači odlazak na veliko takmičenje ako ćemo tamo biti topovska hrana

Terzić vjeruje u budućnost reprezentacije

Smajlagić: Ništa ne znači odlazak na veliko takmičenje ako ćemo tamo biti topovska hrana

H. Zilić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine privodi kraju mini pripreme u Sarajevu.

Bh. reprezentativci novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo otvaraju u četvrtak 13.10. gostovanjem protiv selekcije Slovenije, a tri dana kasnije u Sarajevu u dvorani "Mirza Delibašić" dočekujemo Crnu Goru.

Pod trenerskom palicom novog selektora Irfana Smajlagića i pomoćnog trenera Damir Doborca, naši momci su u sjajnoj amtosferi odradili dosadašnje treninge i spremni su za put u Sloveniju.

Na Ilidži je danas održana i zvanična press konferencija uoči početka kvalifikacija na kojoj su se medijima obratili selektor Irfan Smajlagić i kapiten Mirsad Terzić.

"Navikao sam se, cijeli život sam u sportu. Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da nacionalna selekcija nosi veliku odgovornost. Igrati za državu je velika čast i odgovornost. Igrači moraju dati sebe to je jedini ispravan put. Igrač koji je u došao u reprezentaciju mora biti svjestan da je na vrhu obaveza posla kojim se bavi, a to je trenutno rukomet. Svi su profesionalnci, znaju da je kolektiv jako bitan i da teže maksimumu. Moraju poštivati sve i režim života i posao kojim se bave, samim tim na kraju i prezentaciju nacionalne selekcije", rekao je Smajlagić, zatim nastavio:

"Pogrešno je shvaćen spisak, nema tu ništa nejasno. Na sve te igrače se računa. Napravio sam uži spisak igrača koji su trenutno u dobroj formi i fizički i mentalno zdravi. Neki nisu tu iz raznih razloga, povrede, porodični problemi, ja sam rekao igrači koji dolaze moraju biti potpuno spremni, tu ne smije biti improvizacije. Uvijek će biti povreda, problema, to je tako u sportu. Svako okupljanje je selekcija igrača, to moramo bit svjesni i gledati ko u datom trenutku može pomoći reprezentaciji."

Oglasi

O utakmicama protiv Slovenije i Crne Gore?

"Treba biti realan i sagledati situaciju. To znači o samom funkcionisanju reprezentacije. Posljednje dvije godine je bilo dosta promjena u igračkom kadru. Nema više igrača koji su igrali značajnu ulogu. Na velikim takmičenjima se dosta toga treba posložiti i to se na kraju mjeri gdje si u odnosu na evropske ekipe. Posljednja dva prvenstva smo bili zadnji i predzadnji. Moja vizija je da ovisimo o sebi, kad odemo na veliko takmičenje da ne budemo topovska hrana. Sve stvari tremao posložiti i stvarati ambicije. Ništa ne znači ako odemo na veliko takmičenje, a tamo budemo topovska hrana. Treba dosta stvari postaviti da gajimo optimizam i radimo lagano na tom planu. U reprezentaciji neće biti igrača bez ambicija. Mi ćemo tražiti svoju šansu u  svakoj utakmici, želim da igrači daju maksimum, ne bojimo se nikoga, ne bježimo od odgovornosti, ali moramo biti realni."

O braći Burić?

"Sa svim igračima je komunicirano. Ponavljam tu je bilo povreda i porodičnih problema. Ne treba da se vraćamo na imena. Tu su igrači koji su zdravi i spremni u ovom trenutku. Ovim igračima dajem povjerenje. Svaki igrač zaslužuje da mu se da prilika."

Medijima se zatim obratio kapiten Mirsad Terzić.

"Nemam šta više dodati. Slažem se sa selektorom sve. Tu su neki novi igrači, nova energija, ti igračima treba dati podršku. Pravimo dobru ekipu, imamo dobru atmosferu, pozitivna je atmosfera i na treninzima. Rezultat dolazi nakon mnogih segmenata. Bude uvijek neki problemčića, ali to je normalno u sportu", rekao je Terzić i dodao:

"Treba mnogo rada za neki iskorak. Selektor i igrači se lagano uklapaju u jedan novi sistem. Tu su i novi ljudi u RSBiH, plan je da se mlađi uvode u taj reprezentativni bazen, tako da sve to ide u hodu. Ne smije svako okupljanje biti na novo, idemo korak po korak i mislim da će biti to dobra stvar u budućnosti. Iz svake utakmice težit ćemo da budemo sve bolji, možda već počnemo protiv Slovenije stvarati tu pozitivnu sliku."

Podsjetimo još jednom, duel Slovenija - Bosna i Hercegovina igra se u četvrtak 13. oktobra sa početkom u 20 sati.

Top Komentari

antikomunist
ODMAH si mi se dopao kao selektor,cim sam procitapo ovu recenicu!:)Svaka cast, nadam se boljem sutra BH rukometa jer to po kvaliteti zaista zasluzujemo.Nece dovijeka vladati ni KOALICIJA ZLA SNSD/HDZ uz Trojku.Doci ce bolja vremena ako Bog da, kako su bila prije nego je crni djavo donio dva najveca zlocinca u BH istoriji,Dodika i Covica!Oni sve rade da BiH ne uspije ALI PREZIVJELA JE BOSNA I VECE MANGUPE OD OVA DVA SELJAKA SA fake DIPLOMAMA(posebno se ovo odnosi na "doktora "Covica i njegove stranacke "doktorantne iz Zagreba").
2 3
BiH1510
Novinaru dragi nigdje u tekstu ne pise za sta su kvalifikafije
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi