Kadetska reprezentacija BiH ne ide na EP zbog preporučenih vakcina?

Nedostatak sredstava ili nešto drugo?

Kadetska reprezentacija BiH ne ide na EP zbog preporučenih vakcina?

Haris Zilić

Ženska kadetska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u augustu bi trebala nastupati na EP B divizije kojem je domaćin Gruzija.

Veoma talentovana grupa naših rukometašica odradila je odlične pripreme u Zavidovićima, u planu su još jedne pripreme u Hadžićima, ali prema saznanjima portala SportSport.ba, naše kadetkinje neće putovati u Gruziju.

Šta je razlog?

Naime, jedan od vodećih razloga je navodno zdravstvena situacija, odnosno potrebne vakcinacije za cijelu ekspediciju, tačnije vakcine protive malarije, difterije tetanus, hepatitisa B i bjesnila. Kada pogledamo sve režime putovanja, sličan režim je za 90% zemalja u svijetu ne samo za Gruziju, dakle vakcinacija koja se može obaviti redovnim putem u zdravstvenim ustanovama.

Ostale selekcije učesnice nemaju ovih "problema". Informacije do kojih smo stigli govore da se ostale reprezentacije učesnice redovno spremaju za EP, neke plan priprema privode kraju, ali po svemu sudeći našh kadetkinja neće biti na pomenutoj smotri.

Dok sve ostale reprezentacije bez ikakvih problema i unatoč pandemiji Covid 19 putuju na prvenstvo sa svojim također maloljetnim igračicama mi iz nekih "čudnih" razloga ne dozvoljavamo da naše kadetkinje predstave našu državu na ovom prvenstvu.

Pitanje je da li je vakcinisanje zaista razlog za otkazivanje puta u Gruziju ili nešto drugo?

Da li je RSBiH krenuo grlom u jagode, da li se previše zaletio za jedan ciklus? Tri ženske selekcije nakon duge pauze su možda bili prevelik zalogaj za RSBiH koji ima finansijskih turbulencija već godinama. Ako ovome dodamo da juniori putuju također na EP B divizije, a da seniore očekuje nastup na prvenstvu Evrope, možda smo se malo pogubili sa pet selekcija.

Ipak, sačekat ćemo i zvanično saopštenje RSBiH povodom ove situacije, a za očekivati je da bude transparentno i da javnost, igračice, ali i roditelji budu upoznati. Nije sramota u današnje vrijeme priznati finansijski problem, to je razumljivo, ali tražiti razloge pod nekim "čudnim" tezama, nije fer, ne zbog novinara, navijača, javnosti, simpatizera, prvenstveno nije fer zbog djevojaka i njihovih roditelja.

Ko zna, možda se na kraju pojavimo u Gruziji, jer u bh. rukometu iznenađenja su uvijek moguća i pet do 12.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti