Težak ispit pred bh. rukometašicama: Protiv Rumunije danas otvaramo kvalifikacije za EURO

Domaća selekcija apsolutni favorit

Težak ispit pred bh. rukometašicama: Protiv Rumunije danas otvaramo kvalifikacije za EURO

Haris Zilić

Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas otvara novi kvalifikacioni ciklus u gostima kod snažne selekcije Rumunije. U pitanju su kvalifikacije za EURO 2024. godine, a naše djevojke se nalaze u vrlo jakoj grupi.

Pored super jake Rumunije tu je i selekcija Hrvatske koju u subotu dočekujemo u Czainu kao i reprezentacija Grčke.

Duel u Rumuniji počinje danas u 16:30 i domaće rukoemtašice apsolutne su favoritkinje protiv izabranica selektora Adnana Bašića.

Nema sumnje da će ovo veliki ispit za naše djevojke, ali raduje činjenica da je ovo treći vezani kvalifikacioni ciklus naše ženske reprezentacije što se nikad nije desilo od nezavisnosti naše zemlje.

Igrali smo kvalifikacije za EURO 2022. i Svjetsko prvenstvo 2003. godine, a te 2003. godine došli smo do baraža gdje smo zaustavljeni od Mađarske.

Nakon toga pet godina pauze, a onda dva kvalifikaciona ciklus 2007. i 2008. godine gdje smo upisali samo jedan trijumf.

Oglasi

I nakon toga tužan period, više od deceniju bez aktivne seniorske reprezentacije sve do 2021. godine.

Početkom 2021. godine pod palicom selektora Radana Rovčanina igrali smo pretkvalifikacije za Evrospko prvenstvo, upisali trijumfe protiv Italije i Latvije i poraz od Grčke i tako zauzeli drugo mjesto u grupi, a samo provplasirana selekcija je išla u glavne kvalifikacije.

Prošle godine igrali smo pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvu u dvomeču je ponovo bila bolja Grčka, tada je selektor naše selekcija bila Alma Hadžović.

Treći vezani ciklus i nova prilika za naše djevojke. U duelima protiv Grčke tražit ćemo šansu za treće mjesto u grupi i vidjet ćemo hoće li nam se na kraju poklopiti rezultati.

Dvije prvopalsirane selekcije idu na Evropsko prvenstvo i četiri najbolje trećeplasirane u grupi.

Top Komentari

Mowzilla
Arena sport premium 1 (bih) prenosi, ako koga zanima...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi