Samo nek' ne puca: Bio jednom jedan RK Bosna?

Višestruki bosanskohercegovački prvak se gasi

Samo nek' ne puca: Bio jednom jedan RK Bosna?

Adnan Beganović

Jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva u našoj zemlji, te klub koji je napravio najbolji posljeratni uspjeh u nekom od evropskih takmičenja, RK Bosna Sarajevo, najvjerovatnije neće učestvovati u Premijer ligi.

Prije nekoliko godina RK Bosna Sarajevo je igrao u osmini finala Lige prvaka. Da, RK Bosna Sarajevo je bio među 16 najboljih ekipa Starog kontinenta i u tim momentima slave svi su željeli biti dio jedne lijepe sportske priče.

Političari su se slikali sa rukometašima, koji su u glavnom gradu naše zemlje bili veće face od fudbalera Željezničara i Sarajeva. Znani i neznani su bili veliki navijači Bosne, a danas kada je Bosna na izdisaju, nikog nema.

Međutim, kada se trebao napraviti još jedan iskorak, projekat evropske Bosne se počeo rušiti kao kula od karata. Odlaskom dugogodišnjeg čelnika sarajevskih Studenata, Nermina Salmana, te lagano udaljavanje od kluba  njegovog saradnika Mire Purivatre, počeli su i prvi problemi za višestrukog prvaka naše zemlje.

Par godina Bosna je živjela na staroj slavi, neki bivši igrači ovog kluba pokušavali su nešto učiniti, pa su čak formirali solidnu ekipu od bosanskohercegovačkih igrača, no rezultat koji je napravljen prije nekoliko godina bilo je teško ponoviti.

Zbog nedostatka novčanih sredstava odustajalo se od evropskih takmičenja, o Regionalnoj ligi za čije formiranje velike zasluge idu Bosni nije se više ozbiljnije ni razmišljalo i samo se očekivao dan kada će Studenti nestati sa rukometne karte.

Početkom godine za predsjednika kluba izabran je Ranko Čović, koji će ostati upamćen kao čovjek koji je obavljao predsjedničku funkciju u momentima kada se Bosna najvjerovatnije ugasila.

Obećavao je Čović mnogo toga, kao i neki prije njega a nakon Salmana, ali ustvari nije imao snage, a ni znanja da Bosnu održi u životu. I naravno, nije Čović jedini kriv za sudbinu koju je doživio klub koji je samo prije nekoliko godina igrao u osmini finala Lige prvaka.

Političara, koji su često bili u prvim redovima tribina tokom veličanstvenih evropskih okršaja Studenata, koji su svojevremeno sve uspjehe sebi prisvajali, danas nema nigdje. Na veliku žalost, njima je danas RK Bosna kao što je i prije par godina bio KK Bosna. 

Zabrinjava indolentnost političara, ljudi koji su mogli i trebali pomoći, bez obzira na nivo vlasti na kojem se nalaze. Ne tako davno i Borac je bio u sličnoj situaciji, ali banjolučki div se izvukao zahvaljujući između ostalog i politici.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

No, sport jednostavno u posljednje vrijeme ne stanuje u Sarajevu, a s obzirom da nam je kao društvu u cjelni nekako najvažnije da ne puca, postavlja se pitanje da li smo bolje i zaslužili.

Bosna još uvijek nije umrla, stvari se mogu promijeniti, ali vremena za čekanje nema...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.