SP za rukometašice: Favoritkinje ubjedljive, rukometašice sa najvećeg otoka na svijetu su pravi hit
FOTO - EPA

Počelo je Svjetsko prvenstvo

SP za rukometašice: Favoritkinje ubjedljive, rukometašice sa najvećeg otoka na svijetu su pravi hit

Adnan Beganović

Rukometašice Norveške, Austrije, Španije i Brazila stigle su do prvih pobjeda na Svjetskom prvenstvo čiji domaćini su Švedska, Norveška i Danska.

Danas je počelo Svjetsko prvenstvo za rukometašiće koje se održava u tri države, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, a titulu svjetskih prvakinja brane Norvežanke koje su u finalu SP 2021. godine savladale Frnacusku.

Prvog takmičarskog dana odigrane su četiri utakmice, a do pobjeda su stigle reprezentacije Brazila, Austrije, Norveške i Španije.

Najzanimljiviji susret odigrale su reprezentacije Austrije i Južne Koreje, a nakon velike borbe do pobjede su stigle Austrijanke koje su slavile rezultatom 30:29.

Rukometašica Podravke, Katarina Pandža, sa osam pogodaka je bila najefikasnija kod Austrije, dok je Kovacs dodala sedam, a Ivancok šest pogodaka. Woo Bit-Na sa 11 i Rye Eun-Hee sa šest pogodaka su bile najefikasnije kod Južne Koreje.

Reprezentativke Brazila su možda i lakše od očekivanog nadigrale Ukrajinu. Slavile su Brazilke sa ubjedljivih 35:20, a do pobjede su ih vodile Costa i De Paula sa po sedam pogodaka. Kod Ukrajinki su sa po četiri pogotka bolje od ostalih bile Smbatian i Poliak.

Oglasi

Navijaju za Grenland i sjajno se zabavljaju

Do ubjedljive pobjede, koja niti u jednom trenutku nije dolazila pod znak pitanja, stigla je i Španija. Slavile su Španjolke protiv Kazahstana rezultatom 34:17.

Etxeberria, Gassama i Gonzalez sa po pet pogodaka su bile najefikasnije kod Španije, dok su Radayeva sa pet, te Khardina i Rejemetova sa po četiri pogotka bile najefikasnije kod Kazahstana.

Ko još mari za rezultat, navijači Grenlanda su priča dana

Aktuelne svjetske prvakinje, Norvežanke, su u odbranu titule krenule ubjedljivim trijumfom nad Grenlandom. Rezultat 43:11 dovoljno govori o dešavanjima na ovom susretu. No, bez obzira na sve, navijači Grenlanda su uživali bodreći svoje reprezentativke.

Herrem sa sedam, Skogrand sa šest, te Novak i Saeteren sa po pet pogodaka su bile najefikasnije kod Norveške, a Bjerge sa četiri pogotka je bila bolja od ostalih kod Grenlanda.

Dodajmo na kraju da na Svjetskom prvenstvu učestvuje 32 reprezentacije koje su raspoređene u osam grupa sa po četiri. Iz svake gruupe po tri prolaze u natrednu fazu takmičenje.. Po dvije grupe se križaju, a bodovi osvojeni sa onim koji su izborile plasman u narednu fazu se prenose.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi