Šta će biti sa rukometom u BiH: Rukometni savez RS-a se ne slaže sa Rukometnim savezom FBiH

Kakva odluka će biti donesena?

Šta će biti sa rukometom u BiH: Rukometni savez RS-a se ne slaže sa Rukometnim savezom FBiH

E. Oštraković

Rukometna Premijer liga Bosne i Hercegovine prekinuta je sredinom marta, a odluka o nastavku ili prekidu lige se još uvijek čeka.

Određeni broj klubova želi nastaviti sa takmičenjem, dok su neki klubovi protiv toga, a glavnu riječ naravno ima RS BiH.

Krajem aprila Rukometni savez FBiH ozvaničio je kraj sezona u Prvim ligama, te su tako prvaci postali Bosna i Krivaja koji su stekli plasman u Premijer ligu BiH.

Tako bi Goražde, Iskra i Drina trebale napustiti Premijer ligu u slučaju prekida, ali se ovi klubovi ne slažu sa tim.

RS FBiH je nakon toga predložio da Bosna i Krivaja odigraju baraž sa Iskrom i ekipom Goražda, a da Rukometni savez RS-a odluči pitanje njihovog predstavnika, te šta će biti sa Drinom.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

IZ RS RS-a se ne slažu sa ovim, te cijelu stvar smatraju neprihvaljivom.

"RS Federacije BiH je prihvatio zatečeno stanje kao konačno, ali nije proglasio šampione i o tome obavijestio RS BiH, što je obaveza. Poštujući normativna akta, statute RS BiH, šampionima je zagarantovano pravo nastupa u Premijer ligi. Rukometnom savezu Republike Srpske nije jasna pravna snaga vaših zaključaka, kao ni svrha istih, jer su kontradiktorni. Zaključujete da nema uslova za nastavak takmičenja i predlažete prekid Premijer lige BiH. Zaključujete da RS BiH treba da organizuje takmičenje za popunu Premijer lige kako bi u njoj igrali najbolji klubovi. Za Rukometni savez Republike Srpske ovo su neprihvatljivi stavovi, jer nisu konkretni i transparentni. O tome da nisu utemeljeni ni u kojim propisima suvišno je govoriti", stoji u saopštenju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi