Šuman: Nisam želio ovo ovako, ali sam bio primoran da prihvatim ponudu

Sutra u Brčkom okupljanje reprezentacije BiH

Šuman: Nisam želio ovo ovako, ali sam bio primoran da prihvatim ponudu

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine drugo okupljanje nakon tragične eliminacije od Švicarske u baražu imat će sutra u Brčkom. Treba nam što više tih okupljanja da što lakše prebolimo bruku.

Selektor Bilal Šuman sazvao je za ovu priliku dvije "reprezentacije", dva tima, prvi i rezervni od igrača koji su dobivali šansicu ili nisu imali priliku da je dobiju, a bili su u širem krugu potencijalnih reprezentativaca. Prvi tim oslabljen neigranjem nekoliko igrača kojima prvenstva još traju, 31. maja odigrat će utakmicu protiv Mađarske u Budimpešti. Potom slijedi povratak u Brčko gdje će dva tima odigrati utakmicu ozmeđu sebe. Posljednje četiri dana priprema, od 4. do 8. juna reprezentacija će provesti u Maglaju gdje će također odigrati između sebe. U tom periodu, ta četiri dana trebali bi biti kompletni.

"Ništa ja ovo ovako nisam želio, ali sam ranije prihvatio ponudu Ljube Vranješa, selektora Mađarske da odigramo utakmicu 31. maja. Prihvatio sam jer smo njihovi gosti. Više sam želio da odigramo s njima 4. juna jer bismo tada bili kompletni, ali šta je tu. Mađari se pripremaju za baraž protiv Slovenije i kasno bi im bilo da igraju poslije. Tako nam je kako nam je jer svakako nemamo prostora da biramo šta bi voljeli. Ja bih najviše volio da samo se okupili 5. pa tamo do 15. da smo bili zajedno", priča Šuman.

Ostavkom Gordana Muzurovića nakon neuspješnih borbi sa vjetrenjačama i rijetko viđenog skandala - slučaja "Nuić" - na Šumana je ponovo prebačena glavnina operativno-logističkih ili barem pregovaračkih poslova.

"Još Savez kuburi sa ID brojem, stvarno je sve to toliko nesnošljivo, pa je naše funkcionisanje uvjetovano isključivo entuzijazmom i dobrom voljom ljudi koji žele pomoći. U Brčkom se okupljamo jer će nam tamo obezbijediti smještaj i uslove za treniranje. Tamo imamo Zvjezdanu Nedić kojoj je u interesu popularizacija rukometa i ona nam je pomogla da sa Vladom Brčko Distriktra uspostavimo ovaj vid saradnje. Također, lično sam ja sa načelnikom Maglaja, dogovorio kada je bio omladinski turnir, da nam pomogne i omogući da jedan dio priprema tamo obavimo", riječi su Šumana.

Nakon ovoga okupljanja reprezentacija više neće imati termina za nove akcije, sve do oktobra i početka kvalifikacija. Naredno Evropsko prvenstvo 2020. bit će vjerovatno posljednja prilika za nekoliko igrača da se oproste učešćem na velikom takmičenju.

"Prce, Toromanović, Karaćić, Terzić... su igrači koji igraju mnogo godina za reprezentaciju, čak i 15 i neminovno je da njihovo vrijeme prolazi. Bilo bi lijepo zbog njih i svega što su dali za reprezentaciju da se plasiramo na Euro. Imamo dobru priliku jer praktično jednom domaćom pobjedom, nad Češkom ili Bjelorusijom, to bi nam pošlo za rukom. Trebali bi već sada razmišljati da tim igračima omogućimo, poslije njihovih karijera, da imaju mjesto u Savezu ili kroz rad u omladinskim selekcijama, ali o tom, potom. Prvenstvo je za godinu i po i treba se prvo plasirati.

Šuman će tokom predstojeće akcije imati priliku isprobati nekoliko novih igrača poput MIrka Hercega koji igra u najjačoj evropskoj ligi, Francuskoj, a ponovo će u pogonu biti i Dragan Vrgoč koji je već pozivan i igrao je u dvomeču protiv Crne Gore (jednom smo dobili, jednom izgubili).

Plan priprema

Reprezentacija se okuplja sutra u Brčkom gdje će imati jedan trening. Već u srijedu ujutro autobusom putuje za Budimpeštu. U četrvrtak je utakmica, a u petak povratak. U Brčkom će se igrači nastaviti pripremati i odigrati jednu utakmicu. U Maglaj ekspedicija putuje 4. juna i tamo će ostati do 8.

Ko je sve pozvan

Spisak A reprezentacije: Petar Jokanović, Denis Serdarević, Alen Ovčina, Tomislav Nuić, Srđan Predragović, Ibrahim Haseljić, Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marin Vegar, Marko Tarabochia, Ivan Karačić, Josip Perić, Marko Panić, Dejan Malinović, Mirko Herceg i Igor Mandić.

Prošireni spisak: Edin Tatar, Adi Ahmetašević, Vedran Delić, Marko Ćeranić, Faruk Vražalić, Muhamed Zulfić, Dragan Vrgoč, Elmir Građan, Vladan Lončar, Benjamin Čičkušić, Tarik Vranac, Faruk Halilbegović, Mario Pavlak, Kosta Savić, Mateo Rodin, Faruk Čolo i Goran Šarenac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi