Toromanović: Nestrpljivo čekamo Norvešku, igram posljednje utakmice u reprezentativnom dresu
Muhamed Toromanović je dugi niz godina standardni reprezentativac Bosne i Hercegovine i jedan od najboljih pivota koje smo imali.

Pivot bh. reprezentacije za SportSport.ba

Toromanović: Nestrpljivo čekamo Norvešku, igram posljednje utakmice u reprezentativnom dresu · Intervju

E. Oštraković, foto: S. Bošković

Jedan od najboljih pivota koje je Bosna i Hercegovina imala je sasvim sigurno Muhamed Toromanović.

Rukometaš koji je u svojoj karijeri uvijek davao maksimum, posebno u dresu reprezentacije, rođen je u Cazinu, a trenutno nastupa za visočku Bosnu.

U karijeri je između ostalog nastupao za RK Gračanica, RK Bosna Sarajevo, RK Željezničar, danski Kolding, te poljsku Wislu Plock.

Njemu će Evropsko prvenstvu u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, biti prvo i posljednje u karijeru, jer je u razgovoru za SportSport.ba najavio oproštaj od dresa sa grbom reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Toromanović je na početku razgovora prokomentarisao dvije utakmice koje je BiH odigrala u Poreču protiv Katara i Hrvatske.

"U prvoj utakmici smo pokušali sa tim napadom sedam na šest, koji nije baš najbolje funkcionisao. Malo smo se možda i opustili jer smo imali vodstvo od četiri razlike tada, tako da smo upali u psihičku krizu. Oni su uspjeli da preuzmu vodstvo i na kraju su ostvarili pobjedu. Ipak, pokazali smo i na toj utakmici jako dobru igru. Jučerašnja utakmica je bila fantastična. Pokazali smo sjajnu borbenost, igru u odbrani i zalaganje. Svi su bili kao jedan. U napadu smo igrali strpljivo i pametno i tako bismo trebali igrati u ovoj grupi na Evropskom prvenstvu. To su dugi napadi do dobre šanse. Zaustavili smo golmane reprezentacije Hrvatske na samo četiri odbrane što je fantastičan uspjeh".

Hrvatska je sasvim sigurno u rangu Francuske ili Norveške, te jučerašnja igra pokazuje da se imamo čemu nadati na Evropskom prvenstvu.

"Kako da ne. Gledamo Norvežane i spremamo se. Mi nemamo pritiska, a oni ga itekako imaju. Domaćini su i jedni od favorita za prvo mjesto, tako da nemamo šta da izgubimo. Vidjeli smo da možemo igrati sa jačim reprezentacijama. Nije ovo prva utakmica koju smo protiv "velikih" odigrali dobro, a vjerujem da nije ni zadnja. Sa Norveškom moramo pokušati odigrati isto".

Pobjeda, pa čak i bod protiv Norveške bili bi iznenađenje, a u sportu je sve moguće, tako da se treba nadati.

"Bod protiv Norveške bi bio kao tri, ali ne može se igrati na taj bod. Moramo ići na pobjedu, da bismo možda uzeli bod. To je pred nama, imamo još par treninga ovdje i onda putujemo u Norvešku. Svi nestrpljivo čekamo tu utakmicu sa Norveškom, možda će oni imati dobar dan tada, a možda to budemo mi.

Toromanović će nakon Evropskog prvenstva završiti svoju reprezentativnu karijeru, a prokomentarisao je i to kako on vidi budućnost reprezentacije.

"Na svakoj poziciji smo lijepo pokriveni. Meni je ovo prvo i posljednje Evropsko prvenstvo, jer se opraštam od reprezentacije nakon ovih utakmica. Ne vidim nigdje manjka na nekoj poziciji. Pivot nam je dobro pokriven, imamo sjajne golmane. Na desnom beku imamo Malinovića i Panića koji su u najboljim godinama. Krila su dobra, Haseljić je mlad, na poziciji Alena Ovčine dolazi Enes Keškić. Nemamo se šta brinuti. Moramo početi od svoje lige i omladinskih liga. To je problem, jer toga nemamo. Ali uz sve probleme oko saveza, teško je očekivati neki napredak. Da se ja pitam, Premijer liga BiH treba brojati manje klubova. Tako bismo povećali kvalitet".

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Popularni Tore smatra da u Premijer ligi BiH ima dosta kvaliteta, te da i tamo treba potražiti igrače za reprezentaciju.

"Kvaliteta u našoj ligi ima. Hamidović je došao iz te lige, kao i Ahmetašević. Problem je što tamo nema prostora za napredak. Problem je veliki broj klubova u Premijer ligi. Kvalitet bi se podigao ako smanjimo broj klubova, to je jasno".

Top Komentari

snjesko
Vrati se u Creteil da im pokazes kako se igra
2 0
Panjevi7
Sretno legendo naša!
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi