Veliki Nikola Karabatić: Treći pokušaj za osvajanje četvrtog naslova
Karabatić je prvi naslov evropskog prvaka osvojio 2003. i taj je rukometni svijet ostao impresioniran mladim srednjim bekom

Potjera za historijom

Veliki Nikola Karabatić: Treći pokušaj za osvajanje četvrtog naslova

Već u djetinjstvu imao je sve predispozicije da postane vrhunski rukometaš. Njegov otac, rođen u Hrvatskoj, otišao je u Francusku osamdesetih godina kako bi tamo izgradio rukometnu karijeru.

Branko Karabatić i njegova obitelj preselili su se na jug Francuske krajem devedesetih godina. Brankovih dvojica sinova, Nikola i Luka, uskoro će krenuti njegovim stopama. Nikola, stariji brat, imao je svoj profesionalni debi 2001. godine s Montpellierom, sa 17 godina, a nekoliko mjeseci kasnije postigao je svoje prve golove.

Sve se dešavalo kao na filmaskoj traci. Debi u prvoj ekipi Montpelliera. Prvi poziv za francusku reprezentaciju. Osvajanje EHF Lige prvaka 2003...

Dok mnogi rukometni navijači još nisu bili previše upoznati s njim, stručna lica upoznala su Nikolu Karabatića već nakon prve etape do konačnog cilja - postanka historijske ličnosti.

Svi su pričali o mladom srednjem beku

Protiv prvaka iz 2001. godine, Portland San Antonia, Montpellier je izgubio osam golova razlike (27:19), ali svi su pričali o njemu: Karabatić je postigao 11 od 19 golova svoje ekipe, što je bio prvi korak prema postajanju jednog od najvećih sportista svih vremena.

"Bili smo autsajderi. Portland je imao strašan tim s Jacksonom Richardsonom i svim zvijezdama. Mislim da sam igrao super u prvoj utakmici, ponosan sam na to, ali u međuvremenu smo izgubili toliko da su nas već svi otpisali", kazao je Karabatić kasnije za francuski sportski dnevnik L'Equipe.

No, poduprti nevjerovatnom podrškom svojih obožavatelja, igrači Montpelliera napravili su epski preokret, uz izuzetnu pobjedu u revanšu 31:19 podigli su trofej.

Još dva naslova Lige prvaka osvojio je Karabatić: s THW Kielom 2007. godine (isti tim je gubio finala dvije naredne sezone, oba puta protiv Ciudad Reala) i Barcelonom 2015. godine.

Te godine bio je veličanstven i dobio je nagradu MVP. "Stvarno sam sretan, jer sam pobijedio s gomilom prijatelja", rekao je u mix zoni Lanxess arene nakon završnice. "Izgubio sam se prošle sezone, ali ovaj put imam razloga za zadovoljstvo".

Nakon trofeja s Barcelonom Nikola je još dva puta dolazio do završnice, oba puta s PSG-om.

Četiri trofeja s četiri različita kluba

Montpellier 2003., Kiel 2007., Barcelona 2015. godine. Ako Karabatić osvojio četvrti naslov u nedjelju, postat će prvi igrač u 25-godišnjoj povijesti natjecanja koji je četiri puta podigao trofej EHF Lige prvaka s četiri različita kluba.

Hoće li ovoga vikenda biti treća sreća za Karabatića?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi