Magija: Brecel je šokirao O'Sullivana, a ono što je danas uradio pamtit će se do sudnjeg dana

Preokret kakav nije viđen u snookeru

Magija: Brecel je šokirao O'Sullivana, a ono što je danas uradio pamtit će se do sudnjeg dana

A. Beganović

Luca Brecel se plasirao u finale Svjetskog prvenstva u snookeru. Iako je imao zaostatak od devet frameova, uspio je savladati Sija rezultatom 17:15.

Luca Brecel, snooker igrač iz Belgije, prvi je finalista Svjetskog prvenstva koje se igra u Sfeffiieldu u legendarnom Crucublje Theatru.

Sam podatak koji kaže da je snooker igrač iz Belgije u finalu Svjetskog prvenstva je nevjerovatan, ali o načinu na koji je Brecel stigao do svog najvažnijeg meča u karijeri sasvim sigurno će se pričati do sudnjeg dana.

U četvrtfinalu je Brecel nakon dvije sesije gubio od najboljeg igrača svih vremena Ronnieja O'Sullivana 10:6. Bio je prežaljen jer imati četiri framea zaostatka protiv "tate" snookera u meču koji se igra do 13 dobijenih frameova značilo je samo jedno - hvala na učešću, više sreće drugi put.

No, posljednju sesiju tog meča Brecel je odigrao u transu. Dobio je sedam frameova uzastopno i slavio je sa 13:10. Prvo polufinale u karijeri, a tamo ga je čekao igrač koji je do same završnice stigao iz kvalifikacija - Kinez Jiahui Si.

I nakon dvije i pol sesije polufinalnog meča, koji se igra na 17 dobijenih frameova, činilo se da je za Belgijanca završen san o nastupu u finalu Svjetskog prvenstva.

Si je imao prednost od čak devet frameova, vodio je 14:5, ali Brecel se nije predavao. Do kraja treće sesije smanjio je na 14:10, a onda je u posljednjoj sesiji nastavio tamo gdje je stao ranije. Osvojio je još šest frameova uzastopno za vodstvo 16:14 i tri meč lopte, a iskoristio je drugu za konačnih 17:15.

Na taj način Brecel je postao prvi igrač u historiji snookera koji je u polufinalu uspio nadoknaditi zaostatak od devet frameova, a kada se u obzir uzme i nadokanđeni zaostatak iz duela sa O'Sullivanom, onda priča još više dobija na težini.

Brecel će u finalu igrati protiv boljeg iz meča Marka Allena i Marka Selbyja koji će biti završen večeras. Selby uoči posljednje sesije ima vodstvo 11:10 i sasvim sigurno nas očekuje mnogo uzbuđenja u nastavku meča.

Dodajmo i da je nagradni fond čak 2.395.000 funti, a da će svjetski prvak kući otići bogatiji za 500.000 funti.

Top Komentari

lega
Magija: Brecel je šokirao O'Sullivana, a ono što je danas uradio pamtit će se do sudnjeg dana : Tekst izpod nigdje veze sa naslovom O'Sulivan uopste igra nije hahaahha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi