Tinejdžer koji je oduševio sve: Ne kopiram nikoga, Federer mi je najsličniji po stilu

Alcaraz ima samo 18 godina

Tinejdžer koji je oduševio sve: Ne kopiram nikoga, Federer mi je najsličniji po stilu

Edmir Škorić

Osamnaestogodišnji španski teniser Carlos Alcaraz priredio je veliku senzaciju u trećem kolu US Opena, pošto je eliminisao Stefanosa Tsitsipasa.

Treći nositelj na turniru u New York bio je veliki favorit, ali talentovani Alcaraz ga je savladao nakon velike borbe. Pokazao je 55. igrač svijeta na novoj rang listi da je zreo i spreman za velike stvari.

Slavio je sinoć sa 6:3, 4:6, 7:6, 0:6, 7:6 ali uz mnoštvo spektakularnih poena i onda kada se čimilo da je gotov, Španac se dizao iz mrtvih i na kraju napravio pravo malo čudo u meču koji je trajao preko četiri sata.

Zbog agresivne igre protivnike često tjera na greške, pa ih je Tsitsipas sakupio 48 neiznuđenih, a ovakvom igrom je tinejdžer stigao ranije do titule na ATP turniru u Umagu.

Na pitanje od kojeg je igrača modelirao svoju igru, mladić je odgovorio da ne pokušava kopirati stil bilo kojeg igrača. On je, međutim, otkrio da je njegova igra slična igri Rogera Federera .

"Iskreno, ne kopiram nikakav stil igrača. Ja samo igram svoju igru. Ali ako moram reći da je jedan igrač sličan mojoj igri, mislim da je to Federer. Imamo tu sličnost da obojica pokušavamo da budemo agresivni na protivnika", rekao je Alcaraz.

Oglasi

Priznaje ipak da bi njegov servis trebao da bude bolji ako želi ići daleko na velikim turnirima.

"Da, pokušavajući cijelo vrijeme biti agresivan iz forhenda, bekenda, ali mislim da moram malo poboljšati servis".

Imao je 6:3 u taj-brejku odlučujućeg seta, ali je Grk uspio da poništi sve tri meč-lopte. Na kraju je na servis Tsitsipasa sjajnim forhendom došao do pobjede, najveće u karijeri.

"Nisam odustajao nakon što sam propustio pobjedu na svoja dva poena. Vjerovao sam u sebe u tom zadnjem poenu. Bio sam agresivan do kraja, isplatilo se", dodao je.

Alcarazu slijedi duel protiv Petera Gojowczyka u osmini finala posljednjeg Grand Slama u sezoni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi