Blagi pad Džumhura i Fatića, Đoković suvereni lider
FOTO: Guliverimage

Nova ATP lista

Blagi pad Džumhura i Fatića, Đoković suvereni lider

H. Zilić

Teniske sezona ušla je u svoj finiš, ostao je još da se odigra Masters u Torinu, ali bit će aktivni pojedini Challanger turniri za slabije rangirane tenisere.

ATP je objavio listu na 13. nvoembar 2023. godine i nije bilo puno promjena u vrhu, ali i kad asu u pitanju bh. teniseri.

Damir Džumhur i Nerman Fatić zabilježili su blagi pad za dva mjesta na novoj ATP listi. Džumhur je sada 151. rekete svijeta sa 410 bodova, a Fatić je 222. teniser na svijetu sa 284 osvojena boda.

Oba naša tenisera će možda do kraja godine popraviti plasman jer će vjerovatno nastupiti na nekom Challenger turniru koji su na rasporedu krajem novembra i početkom decembra 2023. godine.

Mirza Bašić je ostao 574. teniser svijeta, a stepenicu po stepenicu napreduje mladi Andrej Nedić koji je trenutno 589. reket svijeta i vrlo je blizu da bude treći reket Bosne i Hercegovine.

U vrhu ATP liste lider je Novak Đoković sa 9.945 osvojenih bodova i tu će se zdržati do kraja godine bez obzira kako završi Masters u Torinu gdje Novak brani titulu.

U TOP 10 je bilo malih promjena, među elitu vratio se Hurkacz, a napredovali su Zverev i Ruune.

Poredak TOP 10 od 2. do 10,. mjesta izgleda ovako: Alcaraz, Medvedev, Sinner, Rublev, Tsitsipas, Zverev, Ruune, Hurkacz, Fritz.

Iz TOP 10 ispao je norveški teniser Casper Ruud koji je nazadovao čak četiri pozicije jer je branio 800 bodova iz finala Mastersa u Torinu prošle godine.

Nova teniska sezona počinje odmah iza Nove godine kada su na rasporedu prvi ATP turniri koji će ujedno poslužiti kao priprema za prvi Grand slam sezone Australian Open koji je na rasporedu sredinom januara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi