Bašić: Sada znam gdje je bio moj problem

Nije dovoljno vjerovao da može

Bašić: Sada znam gdje je bio moj problem

Edmir Škorić

Mirza Bašić je jučer slavio prvi ATP naslov, pošto je u Sofiji nakon velike borbe savladao Rumuna Mariusa Copila.

Bašić je tako stigao do najveće pobjede u karijeri i prvi put je ušao u Top 100, a trenutno zauzima sjajno 77. mjesto.

Za ATPWorldTour.com Bašić je dao intervju u kojem govori o velikom uspjehu, ali i počecima.

Kako izgleda osvojiti prvu titulu na ATP World Touru?

"To je ostvarenje sna. Osvojio sam prvi naslov, ušao u Top 100 i veoma sam sretan. Osvajanje prve titule u prvom ATP finalu je nešto nevjerovatno. Presretan sam".

Koji si cilj imao u mladosti?

"Kada ste u početnoj fazi teniskog života, svi imaju cilj da uđu u Top 100 i evo uspio sam u tome. Vjerujem da će sada biti promijenjen moj cilj i moj plan. Kao i svi, pokušat ću da napredujem i budem sve bolji".

Na putu do finala pobijedio si igrače poput Philippa Kohlshcreibera i Stana Wawrinke. Da li su te pobjede donijele dodatnu vjeru da možeš doći do titule?

"Naravno, ovi trijumfi su mi puno značili. Moj problem je što imam dosta poštovanja prema njima. Još uvijek ih poštujem, ali vidim da ih je moguće pobijediti ako igram na ovom nivou".

Igrao si polufinale u Moskvi prošle i četvrtfinale u Dohi ove godine. Kakve su bile pripreme?

"Prvi put kada sam osjetio da mogu igrati na ovom nivou to je bilo u Moskvi. Tada sam izgubio od sunarodnjaka Damira Džumhura, a imao sam sjajan turnir . U Abu Dhabiju je bilo dobro,. Kada trenirate, uvijek očekujete da vaš posao bude nagrađen. Za mene je to bila već prva sedmica godine i to mi je dalo puno povjerenja".

Koji su naredni ciljevi?

"Sada su se ciljevi naravno promijenili. Sada imam drugačiji ranking, tako da mogu da organizujem neke drugačije planove. Kada se vratim kući moram da organizujem plan, ali za sada je jasno da ću ići u Indian Wells i Miami".

Neki poseban trenutakl? Ko ti je najviše pomogao?

"Prvi ljudi koji su mi došli u glavu su moji roditelji i moj brat, koji su se mnogo žrtvovali da bih se mogao posvetiti tenisu. Također bih se zahvalio svim mojim trenerima u Bosni i treneru u Belgiji, oni su mi puno pomogli".

Neki hobi osim tenisa?

"Veliki sam nogometni fan kao i većina ljudi. Volim i košarku, sport koji sam igrao kao dijete. Zapravo sam igrao u klubu četiri ili pet godina. Čak i danas volim da igram košarku ako imam vremena. Inače volim sve sportove".

Na zvaničnoj ATP stranici piše da je Mirza navijač Manchester Cityja i da obožava igrati Play Station, kao i da mu je veliki idol Roger Federer.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi