Damir Džumhur i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2017.

Nezavisne novine i RTBiH biraju

Damir Džumhur i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2017.

Edmir Škorić

Teniser Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić naj­bo­lji su spor­tis­ti Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne za 2017. go­di­nu. 

Svečana manifestacija proglašenja najboljih u or­ga­ni­za­ci­ji "Ne­za­vi­snih no­vi­na" i Ra­dio-te­le­vi­zi­je BiH održana je večeras u hotelu“Holiday“ u Sarajevu.

Džumhur, u 2017.godini je otišao korak dalje i istorijskim rezultatima za bh. tenis i bh.sport uopšte, došao do titule najboljeg sportiste BiH. Džumhur je u godini na izmaku osvojio dva ATP nasova iz serije 250 i to u St. Peterburgu i Mokskvi, te sezonu završio na sjajnom 30. mjestu ATP rang liste. U u konkurenciji osim Džumhura su bili fudbaler Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa.

"Nagrada najboljeg sportiste je stvarno {lag na kraju sezone zbog koje sam odu{evljen. Presretan sam zbog nagrade, to je velika stvar za mene i samo jo{ jedan podstrek da pravim jo{ bolje rezultate. Zahvaljujem se svima, prije svega 'Nezavisnim novinama' i BHRT-u i onima koji su prepoznali ono {to sam napravio ove godine. Tako|e, `elim da se zahvalim rodteljima koji su mi uz djevojku najve}a podr{ka", rekao je D`umhur.
Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva i u ovoj godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varašvi, te postala vicešampionka svijeta na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji. Među tri nabolje našle su se još Aleksandra Samardžić (džudo) i Lejla Tanović (biciklizam).

„Drago mi je {to sam peti put izabrana izabrana za najbolju sportistkinju u izboru 'Nezavisnih' i BHRT-a kojima se ovaj put zahvaljujem, kao i stru~nom `iriju. Ovakve nagrade su uvijek motiv za daljni rad, a meni }e nadam se i ova poslu`iti da i u narednim godinama ostvarujem vrhunske rezultate. @alim da iskoristim priliku da se zahvalim porodici, treneru Branislavu Crnogorcu i Arijani Jahi, kao i svima koji su mi pru`ali podr{ku", istakla je Ceri}eva.

Ove odluke jednoglasno je donio stru­čni ži­ri kojim je predsjedavala proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović a dodi­je­lje­ne su na­gra­de još u 10 ka­te­go­ri­ja. Epi­tet naj­bo­lje eki­pe po­ni­o je Košarkaški klub Igokea. Na­gra­da za naj­bo­ljeg tre­ne­ra je oti­šla u ru­ke Branislava Crnogorca, selektora džudo reprezentacije BiH, Na­gra­de za naj­per­spe­kti­vni­ju spor­tis­tki­nju i naj­per­spe­kti­vni­jeg spor­tis­tu pripale su reprezentativki BiH u tekvandou Katarini Kraišnik i karatisti Munibu Dedoviću. Nagrada za razvoj sporta pripala je USD Bosna, koja ove godine slavi veliki jubilej, 70 godina postojanja. Stru­čni ži­ri je na­gra­du za fer-plej do­di­je­lio fudbalskom treneru Slavenu Musi. Na­gra­de za ži­vo­tno dje­lo do­di­je­lje­ne su Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena koja je od ove godine članica „Kuće slavnih“, Mihailu Vukoviću ko­ji je dao ne­mjer­ljiv do­pri­nos ra­zvo­ju i ugle­du ženske ko­šar­ke u evropskim okvirima, te Milanku Mučibabiću višestrukom šampionu i čovjeku koji je cijeli život uz džudo.

Ti­tu­lu naj­tro­fej­ni­je bh. eki­pe već go­di­na­ma za­slu­že­no no­si re­pre­zen­ta­ci­ja BiH u sje­de­ćoj odboj­ci, ko­joj je pri­pa­la na­gra­da za naj­bo­lju eki­pu u spor­tu za in­va­li­de. Na­gra­da za naj­bo­ljeg spor­tis­tu u spor­tu za in­va­li­de pripala je Igoru Ignjatoviću, kapitenu Košarkaškog kluba invalida Vrbas.

Srca či­ta­la­ca "Ne­za­vi­snih no­vi­na" i po­sje­ti­la­ca por­ta­la www.ne­za­vi­sne.com ove go­di­ne osvo­jio je bh. kajakaš Darko Savić.
Izbor najboljeg sportiste za 2017. godine održa­n je pod po­kro­vi­telj­stvom Pred­sje­dniš­tva BiH na čelu sa predsjedavajućim doktorom Draganom Čovićem, uz par­tner­stvo Olim­pij­skog ko­mi­te­ta BiH i po­dršku Mi­nis­tar­stva ci­vil­nih po­slo­va BiH.

NAGRAĐENI NA MANIFESTACIJI 2017. GODINE

NAJBOLJI SPORTISTA
1. Damir Džumhur (tenis)
Edin Džeko (fudbal)
Džanan Musa (košarka)

NAJBOLJA SPORTISTKINJA
1. Larisa Cerić (džudo)
Aleksandra Samardžić (džudo)
Lejla Tanović (biciklizam)

NAJBOLJA EKIPA
Košarkaški klub Igokea

NAJBOLJI TRENER
Branislav Crnogorac (džudo)

NAJPERSPEKTIVNIJA SPORTISTKINJA
Katarina Kraišnik (tekvando)

NAJPERSPEKTIVNIJI SPORTISTA
Munib Dedović (karate)

ŽIVOTNO DJELO
Mihailo Vuković (košarka)
Razija Mujanović (košarka)
Milanko Mučibabić (džudo)

NAGRADA ZA RAZVOJ SPORTA U BIH
Univerzitetsko sportsko društvo Bosna

NAGRADA ZA FAIR–PLAY - SPORTSKI UZOR
Slaven Musa (fudbal)

NAJBOLJI SPORTISTA U SPORTU ZA INVALIDE
Igor Ignjatović (Košarkaški klub invalida Vrbas)

NAJBOLJA EKIPA U SPORTU ZA INVALIDE
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci


NAGRADA PUBLIKE
Darko Savić (kajak)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi