Medvedev otkrio stvarnu zaradu tenisera

Nije tako kako izgleda

Medvedev otkrio stvarnu zaradu tenisera

A. Čaušević

Tenis je jedan od najskupljiih sportova za trenirati, međutim ukoliko posjedujete i više nego dobre igračke kvalitete možete dobro zarađivati. 

Tzv. "bijeli sport" je zahavaljujući Rogeru Federeru, Rafaelu Nadalu i Novaku Đokoviću postao značajno popularniji pa su nagradni fondovi na turnirima iz prve katerogije zaista ogromni.

Međutim, da to ne izgleda kako se čini najbolje je objasnio Daniil Medvedev, odlični Rus koji je trenutno drugi teniser svijeta, odmah iza Đokovića.

"Brojevi mogu da izgledaju impresivno, to je tačno. U mom slučaju, trenutno sam zaradio 16 miliona dolara igrajući tenis, ali nije tako jednostavno. Pre svega, na svakom turniru na kojem osvojite novac, morate da platite porez na dohodak. U Rusiji je to 13%, u Francuskoj 15%, u Americi 30%, a u Engleskoj 20%", rekao je Medvedev te nastavio:

"Međutim to je samo vrh ledenog brega. Ako zaista počnete da zarađujete novac, morate imati na umu da ćete na kraju godine da platite i vrlo visoku stopu poreza."

Iz ovog se da zaključiti da dobar dio novca zarađenog na turnirima teniser potroše na porez, ali tu nije kraj.

Oglasi

"Ako u Francuskoj zaradite milion eura, morate da platite porez od 45%, ako se ne varam. Možete doći do finala Rolan Garrosa i sigurno je da ćete biti srećni jer ste osvojili milion i po eura. Od tog iznosa morat ćete da platite porez i ostat će vam 1,3 miliona.

"Naravno, na kraju sezone platit ćete novi porez od 400 ili 500 hiljada eura Francuskoj. Kada izračunate poreze, putovanja, plate trenera, ostatće vam polovina od toga što ste zaradili na turnirima", pojasnio je Medvedev.

Ovaj 25-godišnjak rođen u Moskvi dotakao se i visine plata teniski trenera što najviše zavisi od ATP pozicije samog igrača.

"Zavisi od svakog slučaja. Ako govorimo o igračima iz Top 100 ili Top 50, igračima sa kojima treneri putuju privatno... Možete da se dogovorite o mjesečnoj plati ili procentu od dobijene novčane nagrade.

"Otprilike između šest i deset posto od nagrade, što je 6.000 ili 15.000 eura. Zatim su tu i drugi načini, da se treneri plaćaju prema broju nedelja tokom kojih prate igrače na turnirima", objasnio jeMedvedev.

Top Komentari

DeteVi
Jedva sastavi čovjek kraj s krajem
7 0
bk123
Najbolje bi bilo da ih oslobode plaćanja poreza i da porez plaća samo sirotinja...jer stvarno je šteta da na tolike milijune treba platit porez
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi