Došao, vidio i pobijedio: Federeru 20. Grand Slam naslov!
U fantastičnom finalu Federer je nakon pet setova bio bolji od hrvatskog tenisera Marina Čilića

Bolji od Čilića u finalu Australian Opena

Došao, vidio i pobijedio: Federeru 20. Grand Slam naslov!

Endin Čaušević, foto: EPA

Švicarski teniser Roger Federer još jednom je dokazao svoju veličinu nakon što je danas u finalu Australian Opena nakon pet setova sa 3:2 savladao hrvatskog tenisera Marina Čilića.

Iako Federer već ima 36 godina još jednom je dokazao da je vjerovatno najbolji teniser kojeg je svijet ikada gledao i po šesti put u svojoj karijeri osvojio je Australian Open. Švicarac je u finalnom susretu bio bolji od hrvatskog tenisera sa 3:2 u setovima (6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1)

Federer je fantastično otvorio meč i prvi set dobio je sa 6:2 nakon svega 26 minuta. Međutim, Čilić je u drugom setu uspio da dođe do svoje igre. Hrvatski teniser je sjajno igrao i nakon sat vremena igre uspio je da izjednači na 1:1 u setovima (7:6).

No, Čilić je totalno "pao" u trećem setu, te je ponovo protivniku dopustio da diktira tempo meča. Federer je ponovo ubacio u veću brzinu i pokazao je svoj kvalitet. Švicarcu je bilo potrebno samo pola sata da povede sa 2:1 u setovima nakon što je treći set riješio u svoju korist rezultatom 6:3.

U četvrtom setu Federer je dobro počeo i činilo se da će veoma brzo završiti posao u ovom meču. Međutim, Čilić je ponovo uspio da vrati svoj ritam i zaigra fantastično. Hrvatski teniser se herojski borio da ostane u meču i na kraju je zasluženo slavio sa 6:3 i izjednačio na 2:2 u setovima.

Peti set ponovo je bolje otvorio iskusni Federer. Švicarac je bio siguran na svom servisu, a onda je iskoristio greške Čilića i poveo je sa 2:0 nakon što je uzeo break. Federer je djelovao sigurno na terenu, dok je hrvatski teniser ponovo izgubio ritam što ga je na kraju i koštalo.

Fedex je ponovo stigao do breaka nakon čega je poveo sa 5:1 i bilo je jasno da je sve gotovo. Švicarac je rutinski na svoj servis potvrdio pobjedu s kojom je stigao do svoje 20. Grand Slam titule u karijeri!

Australian Open, finale:

Roger Federer - Marin Čilić 3:2 (6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1)

Top Komentari

komedija
Najveci od svih. Rafa i Nole mu nisu do koljena.
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi