Janković u 2. kolu, prošlogodišnja finalistica se oprostila

Janković u 2. kolu, prošlogodišnja finalistica se oprostila

Adnan Beganović

Srbijanska teniserka Jelena Janković uspjela se plasirati u 2. kolo trećeg Grand Slama sezone, Wimbledona.

Fenomenalan meč su u 1. kolu Wimbledona odigrale Jelena Janković i Elena Vesnina. Srbijanska teniserka je slavila u tri seta, a da je pobijedila Ruskinja uopšte ne bi bilo nezasluženo.

Prvi set u svoju korist je riješila Jelena Janković (6:4), da bi u drugom uzvratila Elena Vesnina (6:3). Prvi break u trećem setu pravi Vesnina za vodstvo (3:2), no srbijanska teniserka u osmom gemu uzvraća.

Vesnina je u 14. gemu servirala za pobjedu, ali nije uspjela potvrditi osvojeni break, a kažnjena je u 18. gemu kada joj je Janković oduzela servis sa trijumf u trećem setu 10:8.

Prošlogodišnja finalistica Eugenie Bouchard nastavila je sa očajnim igrama u ovoj sezoni. Naime, u 1. kolu Wimbledona teniserka iz Kanade pretrpjela je poraz u duelu sa Ying-Ying Duan. Kineska teniserka slavila je u dva seta (7:6, 6:4).

Plasman u 2. kolu osigurala je i Poljakinja Agnieszka Radwanska. Teniserka iz Poljske u 1. kolu je nadigrala Čehinju Luciju Hradecku (6:3, 6:2), dok je Ajla Tomljanović također u dva seta bila bolja od Klare Koukalove (6:3, 6:4).

Kod tenisera sjajan meč su odigrali ukrajninski teniser Sergiy Stakhovsky i hrvatski teniser Borna Ćorić. Pobjednik je odlučen petom setu, a slavio je mladi teniser iz Hrvatske.

Stakhovsky je slavio u prvom setu (6:4), da bi Ćorić izjednačio na 1:1 i to nakon trinaeste igre. Mladi hrvatski teniser u trećem setu je slavio rezultatom 6:2, da bi u četvrtom Ukrajinac bio i ubjedljiviji (6:1). Sve do 16. gema odlučujućeg seta nije bilo breaka, a onda je Čorić oduzeo servis protivniku za veliku pobjedu.

Jedan od najvećih favorita za osvajanje Wimbledona, domaća uzdanica Andy Murray u tri seta je savladao Kazahstanca Mikhaila Kukushkina (6:4, 7:6, 6:4). Iako je Murray slavio u tri seta za pobjedu se morao dobro namučiti. Kazahstanac je pružio sjajnu partiju i prava je šteta što barem jedan set nije otišao na njegovu stranu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.