Jako neugodna scena nakon finala u kojem je Ukrajinka pobijedila Ruskinju

Kostjuk nije zaboravila

Jako neugodna scena nakon finala u kojem je Ukrajinka pobijedila Ruskinju

E. Škorić

Finale turnira u Austinu ostavilo je kontroverznu sliku u svijetu tenisa nakon što je Ukrajinka Marta Kostjuk pobijedila Ruskinju Varvaru Gračevu.

Ukrajinka Marta Kostjuk pobjednica je WTA turnira u Austinu, pošto je u finalu sa 6:3, 7:5 svladala Varvaru Gračevu. I za 20-godišnju Kostjuk i za 22-godišnju Gračevu ovo je bio prvi nastup u finalu nekog WTA turnira, a do prvog naslova je stigla dvije godine mlađa Ukrajinka.

Meč je bio zanimljiv i zbog činjenice da su se suprostavile Ukrajinka i Ruskinja, koje dolaze iz zaraćenih zemalja. Naravno, obje su izbjegavale pričati sada o tome, ali nije prošlo bez incidenta.

Čim je osvojila poen koji joj je donio pobjedu i njen prvi naslov na WTA Touru, Kostjuk je počela plakati od emocija.

Međutim, slavlje koje je uslijedilo izazvalo je bijes u teniskom svijetu, jer je odbila da se rukuje s Ruskinjom ili se fotografiše s njom na ceremoniji dodjele trofeja.

Oglasi

Razlog zašto Kostjuk nije željela pozdraviti Gračevu nakon međusobnog meča je rat u Ukrajini u kojem je Rusija izvršila invaziju na dio ukrajinskog teritorija u sukobu koji je aktivan i nakon gotovo godinu dana.

Valja napomenuti da je Kostjuk bila jedan od najaktivnijih sportista kada su u pitanju protesti protiv ruskih sportista zbog invazije na Ukrajinu i činjenice da o tome nisu javno govorili.

Njena hladnoća prema Gračevoj nakon finala u Austinu u suprotnosti je s onim što se događalo ranije, kada su imale tople zagrljaje nakon jednog meča na Roland Garrosu.

No, bilo je to prije dvije godine dok ruska vojska još nije ušla na teritorij koji pripada Ukrajini.

"Neću igrati mečeve protiv teniserki iz Rusije i Bjelorusije. Njih 95% podržava invaziju Rusije na Ukrajinu, iako to pokušavaju prikriti, svi su oni isti", rekla je Kostjuk prošle godine i dodala:

"Ne znam kakva je situacija na ATP, ali podaci sa WTA toura koje ja znam su šokantni. Ukrajina ima malo predstavnika u tenisu i svi se moramo držati zajedno i imati isti stav po pitanju naše domovine."

Top Komentari

E.Car
Šta je ovdje neugodno???? Podrška za Ukrajinu a okupatore pljuvati na svakom koraku!!!!
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi