Nema lijeka za Kineze i Kineskinje

Dominaciji se ne nazire kraja

Nema lijeka za Kineze i Kineskinje

Stoni tenis je godina postao sport u kojem već prije početka takmičenja možete pogodtiti pobjednika barem kada je u pitanju ekipna konkurencije. Od 2001. godine u muškoj konkurenciji Kinezi su nedodirljivi. U ženskoj je priča skoro ista s tim što je prije četiri zlato osvojila selekcija Singapura.

I na ovom prvenstvu čast Evrope su spašavali Nijemci. Baš kao i prije dvije godine u Dortmundu. U polufinalu je Kina sa čistih 3:0 sredila Kineski Tajpeh, do je Njemačka preko Singapura i Japana došla do finala. U finalu je prvo Ma Long dobio Bolla 3-1, ali je Ovtcharov vratio sve na početak trijumfom protiv Jike Zhanga. Ipak do kraja njemački igrači nisu uspjeli uhvatiti niti seta. Tako su Kinezi uzeli sedmo uzastopno ekipno zlato, 19 ukupno.

Ono što nisu uspjeli napraviti u muškoj, domaćini jesu u ženskoj konkurenciji. Prvo su se u četvrtfinalu provukle protiv Holandije, a onda su u polufinale domaće igračice prošle Hong Kong 3:1. Na drugoj strani su Kineskinje sredile Singapur, pa smo u finalu gledali duel Japana i Kine. Yuka Ishigaki je uzela jedan set u finalu i to je bilo. Kineskinje se također na 19 titula, ali su svoju dominaciju počele još u Calcuti 1975. godine. Od tada do danas samo su dva puta ostale bez zlata. Prvi put 1991. godine (Korea) i 2010. godine (Singapur).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.