Pobjeda karijere za Nermana Fatića

Na pragu finala u Zadru

Pobjeda karijere za Nermana Fatića

Edmir Škorić

Bh. teniser Nerman Fatić je na Challenger turniru u Zadru ostvario novu veliku pobjedu i plasirao se u polufinale.

Fatić je nedavno pobijedio 169. igrača svijeta - Italijana Alessandra Giannessija nakon velike borbe i tri seta, a sada je bio bolji od 139. igrača svijeta, Indijca Sumita Nagala (23). Bilo je 5:7, 6:3, 7:5.

Fatić (ATP: 381) je prvi set poražen sa 7:5. Iako je napravio brejk u šestom gemu tog seta, odmah u idućem gemu Nagal se vraća, dolazi do 4:4, a u 11. gemu kod rezultata 5:5 Indijac novim brejkom stiže do 6:5, zatim koristi drugu set loptu i dolazi do prednosti.

Fatić u 4. gemu drugog seta brejkom stiže do 3:1, vodio je 4:1 nakon potvrde brejka, ali je onda njegov rival vezao dva gema i vratio se u meč. Srećom, Fatić u osmom gemu novim brejkom stiže do 5:3, a u gemu nakon njega ovjerava set i stiže do 1:1.

Čak pet brejkova viđeno je u setu odluke. Nerman bolje otvara set, stiže do 3:1, no Indijac uz dva vezana gema uspijeva da izjednači na 3:3. U sedmom gemu brejk Fatića, koji stiže do 5:3.

Nagal lako dolazi do svog gema za 5:4. U 10. gemu Fatić je imao dvije meč-lopte, no uporni Indijac stiže do preokreta uz nekoliko vezanih poena i na kraju do izjednačenja, te se moralo krenuti od početka.

S nulom Fatić dolazi do novog brejka, poveo je 6:5 i dobio novu priliku da ostvari pobjedu karijere. Ovaj put je stigao do 40:0, izgubio jedan poen, ali i došao do pobjede karijere.

U polufinalu ga čeka okršaj sa Dimitrom Kuzmanovom (ATP: 274) ili Blažom Kavčićem (ATP: 245). S obzirom da je ispao prvi nositelj na turniru, 102. igrač svijeta Gianluca Mager, Fatić bi mogao i do prve titule u karijeri.

Fatić je napravio veliki proboj na ATP listi i trenutno je na 330. mjestu. Do ovog turnira bio je 381. igrač svijeta.

Top Komentari

Ars412
Puno sreće
2 0
forgemp
Jel mogla starija slika?
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi